Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Λευτέρης Αυγενάκης Στόχος οι 60.000 νέοι αγρότες μέχρι το τέλος της τετραετίας

Υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων

Δελτίο Τύπου

Λευτέρης Αυγενάκης: Στόχος οι 60.000 νέοι αγρότες μέχρι το τέλος της τετραετίας

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχουν αυξηθεί οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κατά 60.000, τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Πένυ Αβραμίδη. Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που τίθεται το επόμενο διάστημα σε διαβούλευση και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να εξαλειφθούν παθογένειες του παρελθόντος, ενώ εξηγεί τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, με έμφαση στη δημιουργία Τμήματος Αγροτών στα Επιμελητήρια και τα κτηνοτροφικά πάρκα.Ιδιαίτερα αναφορά κάνει στην πορεία αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία, την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών, καθώς και στα μέτρα στήριξης των νέων αγροτών.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

1. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι το νερό. Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζετε;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνο του πρωτογενούς τομέα, αλλά του συνόλου της κοινωνίας είναι η διαχείριση των υδάτων. Από τη μια υπάρχει λειψυδρία και από την άλλη πλημμύρες. Το 86% των υδάτων χρησιμοποιούνται για άρδευση. Και το υπόλοιπο για αστική χρήση. Είναι επίσης δεδομένο, ότι χωρίς νερό δεν υπάρχει παραγωγή. Και αν δεν υπάρχει παραγωγή δεν υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και κοινωνική συνοχή. Σήμερα τη διαχείριση της άρδευσης κάνουν 420 ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς όχι με επιτυχία και με πολλά χρέη, πλην ελαχίστων. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε, αρχικά στη Θεσσαλία και στη συνέχεια στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα, στη σύσταση Ενιαίου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων, στους οποίους θα ενσωματωθούν οι ΤΟΕΒ .Ρόλο στο νέο φορέα εκτός του ΥπΑΑΤ θα έχουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Υποδομών, η Περιφέρεια ενώ θα συμμετέχουν και τοπικοί φορείς. Στόχος μας είναι μέσω των Οργανισμών αυτών να γίνεται καλύτερη διαχείριση των υδάτων αλλά καλύτερη θωράκιση από πλημμύρες.

2. Διαπιστώθηκαν προβλήματα στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ. Με ποιον τρόπο θα εκσυγχρονιστεί ο Οργανισμός και θα γίνει περισσότερο λειτουργικός;

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνει σύγχρονος, δίκαιος στις πληρωμές του και λειτουργικός, θα πρέπει να αλλάξει ηγεσία. Δυστυχώς στις τελευταίες πληρωμές έγιναν τέτοια λάθη που επιβεβαιώνουν ότι ο σημερινός πρόεδρος Βαγγέλης Σημανδράκος κι συγκεκριμένα διοικητικά υπηρεσιακά στελέχη, είναι συνέχεια ενός αρρωστημένου καθεστώτος που πρέπει να αλλάξει. Χρειάζονται τομές και αποφάσεις που δεν μπορεί να αναλάβει ο σημερινός πρόεδρος, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, είναι δέσμιος μιας νοοτροπίας που ως χώρα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, αν θέλουμε να πάει μπροστά ο πρωτογενής τομέας.

3. Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή; Θα μειωθεί η γραφειοκρατία;

Ο σημερινός Κανονισμός του ΕΛΓΑ έχει πλέον ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή. Τις επόμενες εβδομάδες ο νέος Κανονισμός βγαίνει σε διαβούλευση. Θα υπάρχουν τρία επίπεδα ασφάλισης και θα καλύπτονται περισσότεροι κίνδυνοι και προϊόντα. Το πρώτο επίπεδο θα είναι υποχρεωτικό για όλους και τα άλλα δύο πεδία θα είναι προαιρετικά, το ένα ως προς τους κινδύνους που επιθυμεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος και το άλλο ως προς τον φορέα ασφάλισης, δίνοντας τη δυνατότητα, σε αυτό το τρίτο επίπεδο, να εμπλακούν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Φυσικά ο ΕΛΓΑ θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του. Κρίσιμο σημείο είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας του Οργανισμού και η ενίσχυση της ασφάλειας που πρέπει να παρέχει στους αγρότες, ότι με δίκαιο τρόπο και με ταχύτητα θα λαμβάνουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται και το πρόσθετο έργο της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.

4. Ποιές είναι οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα;

Υπάρχουν πολλές σημαντικές διατάξεις. Θα μείνω σε τρεις: Στη δημιουργία Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια- ρύθμιση για την οποία συνεργαστήκαμε με Κώστα Σκρέκα, τον οποίο και ευχαριστώ-, στην ενίσχυση του συνεργατισμού μέσω των Διεπαγγελματικών και των Ομάδων Αγροτών και στη δυνατότητα συγκρότησης κτηνοτροφικών πάρκων, που αποτελούν μια σύγχρονη μορφή κτηνοτροφίας με πολλά πλεονεκτήματα.

5. Τι θα προσφέρουν τα Επιμελητήρια στους αγρότες;

Το σημαντικότερο που μπορούν να λάβουν οι αγρότες από τη συμμετοχή τους στα Επιμελητήρια, είναι η άμεση γνώση και για το συμβαίνει στις αγορές αλλά και για τα προγράμματα που τρέχουν. Η γνώση είναι το σημαντικότερο όπλο στον σύγχρονο κόσμο. Κι επί πλέον σε μια οικονομία που η αγροτική παραγωγή αποτελεί βασικό της πυλώνα οι αγρότες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες με τους λοιπούς επαγγελματίες. Κι επί πλέον με τη συμμετοχή τους στα Επιμελητήρια θα ξεκαθαριστεί ποιοι είναι επαγγελματίες αγρότες και ποιοι όχι.

6. Πώς προχωρά η αποκατάσταση των ζημιών και η ενίσχυση των πληγέντων αγροτών στη Θεσσαλία;

Σε ό,τι αφορά στην αγροτική παραγωγή, δώσαμε έμφαση στην πληρωμή των ζημιών. Ήδη έχουν καταβληθεί προκαταβολές 107,5 εκατ. ευρώ για τη φυτική παραγωγή και 16,5 εκατ. ευρώ για το ζωικό κεφάλαιο. Παράλληλα 2,1 εκατ έχουν δοθεί σε αλιείς της περιοχής και 15,8 εκατ θα δοθούν σε όσους παραγωγούς (χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους, παραγωγούς αρωματικών φυτών κ.α.) οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση να ασφαλιστούν. Το σημαντικότερο είναι ότι με μια γιγαντιαία προσπάθεια καταφέραμε να αποτρέψουμε την υγειονομική κρίση περισυλλέγοντας εγκαίρως τα νεκρά ζώα. Παράλληλα με μια σειρά μέτρων, όπως το 5.2 που αφορά στην αντικατάσταση του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και των σταβλικών εγκαταστάσεων και η ένταξη ακόμη και των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης, έχει εδραιωθεί το αίσθημα ότι οι πληγέντες δεν είναι μόνοι. Η κυβέρνηση είναι παρούσα, αποφασισμένη να προχωρήσει τάχιστα στην αναγέννηση της Θεσσαλίας.

7. Θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα για ενίσχυση των νέων αγροτών;

Στόχος μας είναι στο τέλος της 4ετίας να έχουν ενταχθεί στον πρωτογενή τομέα επί πλέον 60.000 άτομα. Το πρόγραμμα νέων αγροτών που είναι σε εξέλιξη ύψους 602 εκατ. ευρώ, είναι το μεγαλύτερο που έχει εφαρμοσθεί. Ήδη προχωράμε στην προδημοσίευση της προκήρυξης του νέου προγράμματος το οποίοσυμπεριλαμβανομένων τωνυποχρεώσεων της προηγούμενης περιόδου, ανέρχεται σε 590 εκ. ευρώ. Η στήριξη των νέων αγροτών παραμένει προτεραιότητά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!