Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αυγενάκης Προτεραιότητες η διαχείριση του νερού, ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ και ο νέος ΟΠΕΚΕΠΕ

Υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου

Αυγενάκης στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου: Προτεραιότητές μας: Η διαχείριση του νερού, ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ και ο νέος ΟΠΕΚΕΠΕ- «Σε θέματα τάξης, διαφάνειας, νομιμότητας, δεν κάνουμε κανένα σκόντο»- Για τη Θεσσαλία: «Κάνουμε το μέγιστο, δεν μπήκαμε στη λογική της μεζούρας»

Προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ είναι η διαχείριση των υδάτων, καθώς χωρίς νερό δεν υπάρχει παραγωγή, η ψήφιση, μετά από 25 χρόνια, ενός νέου, σύγχρονου, Κανονισμού του ΕΛΓΑ και η λειτουργία σε διαφανή και δίκαια βάση του νέου ΟΠΕΚΕΠΕ προς όφελος των αγροτών, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στον Νίκο Φιλιππίδη και στην Ελένη Στεργίου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου με θέμα «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+».

Αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ είπε ότι ξεκινά ευρύς διάλογος για τον νέο κανονισμό με στόχο στις αρχές του 2024 να ψηφιστεί από τη Βουλή. Θα περιλαμβάνει νέους ασφαλιστικούς κλάδους και θα καλύπτει επί πλέον κινδύνους, ενώ η ασφαλιστική κάλυψη θα κινείται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο θα είναι το υποχρεωτικό και τα άλλα δύο προαιρετικά.

«Θα έχουμε έναν σύγχρονο, αποτελεσματικό, δημόσιο φορέα που θα παρέχει πραγματική ασφάλεια στους αγρότες για την παραγωγή τους», είπε ο ΥπΑΑΤ αναφερόμενος στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Κάνοντας αναφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε:

«Σε θέματα τάξης, διαφάνειας, νομιμότητας, δεν κάνουμε κανένα σκόντο», σημειώνοντας ότι η Διοίκηση αποδείχθηκε αναποτελεσματική.

«Περιμένουμε να παραιτηθεί ο εξαιρετικά απαράδεκτος πρόεδρος του Οργανισμού», είπε χαρακτηριστικά, στον οποίο, όπως και σε συγκεκριμένους διοικητικούς παράγοντες, καταλόγισε ευθύνες για τις κακές πληρωμές του Οκτωβρίου αλλά και για την αδυναμία απορρόφησης 88 εκατομμυρίων ευρώ που έπρεπε να έχουν διανεμηθεί στους αγρότες.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός τις προηγούμενες ημέρες ελεγκτές της ΕΕ ήλθαν στην Αθήνα και ήλεγξαν τον Οργανισμό και δεν αποκόμισαν την καλύτερη εικόνα.

Ο υπουργός τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ δίνει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, και στη λογική αυτή ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Διευθυντής του FAO θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια της Agrotica 2024, καθώς και ότι έχει καλέσει πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους του.

Παράλληλα είπε ότι στην ίδια λογική συνεδριάζει για πρώτη φορά στις 22 Ιανουαρίου το EUMED-9. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα τεθούν:

  1. Η κλιματική κρίση
  2. Η ακαρπία και ο περονόσπορος
  3. Η αντιμετώπιση των εισβολέων ψαριών λαγοκέφαλου και λεοντόψαρου

Για τη Θεσσαλία είπε ότι η εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να στηριχθεί η περιοχή. «Κάνουμε το μέγιστο, δεν μπήκαμε στη λογική της μεζούρας», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ και η κυβέρνηση δίνουν μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν οι πλημμύρες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το project Θεσσαλία δεν τελειώνει σε ένα εξάμηνο. Θα πάρει δύο με τρία χρόνια».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις προκαταβολές αποζημιώσεων που έχει δώσει μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ και στα μέτρα που είναι σε εξέλιξη.

16,5 εκατ. € σε περίπου 2.400 κτηνοτρόφους

107,5 εκατ. € σε περίπου 24.000 γεωργούς

Στις 22 Δεκεμβρίου, είπε, ότι θα καταβληθούν επιπλέον 26 εκ. ευρώ, στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους.

Συνολικά η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ.

Επίσης θύμισε ότι:

Μη ασφαλισμένοι (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών) θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του Γεωργικού αποθεματικού του 2023.

Επιπροσθέτως, ο ΕΛΓΑ με την χρήση των διαθεσίμων του 2024, θα καταβάλλει προκαταβολή στους παραγωγούς των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τον παγετό της Άνοιξης 2023, ύστερα από διάταξη που θα φέρουμε στη Βουλή. (Γενναία αποζημίωση έως 22 Δεκεμβρίου)

Επίσης είπε ότι από Κρατική Αρωγή έχουν καταβληθεί, 24 εκατ., € σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για απώλεια πάγιου εξοπλισμού .

Αρχές του έτους ξεχωριστό πρόγραμμα για την κάλυψη απολεσθέντος εισοδήματος σε παρακάρλιες περιοχές καλυμμένα με νερό 180.000 στρέμματα) και για όσους γενικά, αδυνατούν να καλλιεργήσουν, λόγω της καταστροφής, τη γη τους.

Υπενθύμισε ακόμη ότι οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το Π.Α.Α. να αναπληρώσουν ΔΩΡΕΑΝ το ζωικό τους κεφάλαιο και να ανακατασκευάσουν σύγχρονους στάβλους, σε εφαρμογήτουμέτρου5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Το πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, θα ανοίξει το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου.

Επί πλέον τόνισε ότι:

  • Εντάχθηκαν στα Σχέδια Βελτίωσης οι επιλαχόντες και το πρόγραμμα ενισχύθηκε με 20 εκατ. φθάνοντας τα 37 εκατ.
  • Αλιεία 2,1 εκατ. ευρώ απώλεια εισοδήματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!