Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Γ. Πιτσιλής στο 25o Invest in Greece forum Αλλάζουμε τη φορολογική διοίκηση, προς όφελος όλων

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΑΔΕ: Γ. Πιτσιλής στο 25o Invest in Greece forum: Αλλάζουμε τη φορολογική διοίκηση, προς όφελος όλων 

Σε τέσσερις βασικούς άξονες κινήθηκε η τοποθέτηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, στο 25ο Capital Link Invest in Greece forum, στην Νέα Υόρκη.

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στις κύριες προτεραιότητες της ΑΑΔΕ για τον μετασχηματισμό της φορολογικής διοίκησης και τόνισε τις πρωτοβουλίες, που έχουν ληφθεί, για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Ειδικότερα επεσήμανε:

• την εξέλιξη της ψηφιοποίησης της ΑΑΔΕ, για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας

• τη βελτιστοποίηση των ελεγκτικών μέσων με τη βοήθεια της τεχνολογίας

• την αναδιάρθρωση του οργανωτικού μοντέλου με την κεντρικοποιηση του ελέγχου και της είσπραξης

Σχετικά με την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, αναφέρθηκε στην απλοποίηση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, στην ψηφιακή έκδοση ΑΦΜ και κλειδάριθμου και στην ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του πρώτου διαθέσιμου υπάλληλου, που θα ενεργοποιηθεί άμεσα.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα δήλωσε ότι θα τεθεί σε λειτουργία εφαρμογή για κινητές συσκευές, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται, θα πληρώνουν τις οφειλές τους και θα λαμβάνουν προσωποποιημένα μηνύματα.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε και στα σημαντικά βήματα, που έγιναν φέτος στην ψηφιοποιηση, όπως η περαιτέρω βελτίωση του myDATA και του myPROPERTY, η εισαγωγή της ψηφιακής υποβολής ενδικοφανών προσφυγών, η επιτάχυνση των επιστροφών φόρων και η απόδοση ΑΦΜ σε ανήλικους άνω των 12 ετών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με επικείμενες μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσει η ΑΑΔΕ, ανέδειξε τον εκσυγχρονισμό του οργανωτικού μοντέλου της φορολογικής διοίκησης με νέες σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις, με κινήσεις, όπως:

• η κεντρικοποίηση της είσπραξης

• η λειτουργία δύο νέων Κέντρων, ένα για τη φορολογία ακινήτων, μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και ένα για τη φορολογία εισοδήματος, τον ΦΠΑ και το μητρώο

• η μετατροπή των ΔΟΥ σε σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών, που δεν διαθέτουν πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα.

Στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού μίλησε για την ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, την εισαγωγή της υποχρεωτικότητας της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, με επέκταση εφαρμογής σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής, «Bασική επιδίωξή μας είναι η πλήρης μεταστροφή της εικόνας της φορολογικής διοίκησης, προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!