Κωστής Χατζηδάκης : «Η Ελλάδα θα ανακάμψει, έρχεται ανάπτυξη»
"Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Αυτό ήταν το μήνυμά μου και είναι ένα μήνυμα που υποστηρίζεται πια από την απόφαση του Eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ολοκλήρωση του 14ου Επενδυτικού Συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη, που φέτος είχε ως θέμα του: "Οικοδομώντας μια νέα Ελλάδα".
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι "Η Ελλάδα έχει μια βάση στήριξης. Και πατώντας σ΄ αυτή τη βάση μπορούμε να περάσουμε σε μια περίοδο ανάκαμψης πρώτα και ανάπτυξης στη συνέχεια", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Αναφερόμενος στη συμμετοχή στο συνέδριο αρκετών στελεχών και εκπροσώπων μεγάλων επιχειρήσεων, επισήμανε ότι "υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές. Βλέπουν ότι η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για τους ίδιους, αλλά ταυτόχρονα και για τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους φτωχότερους και τους ανέργους, που μπορεί με τις νέες επενδύσεις να βρουν καινούριες δουλειές".
Ο υπουργός Ανάπτυξης, τόσο κατά την ομιλία του στο συνέδριο, όσο και σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, έστειλε αισιόδοξο μήνυμα για την έκβαση των προσπαθειών του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. "Δουλεύοντας με αποτέλεσμα, με πείσμα, με όραμα και σχέδιο, εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πάμε και πάλι μπροστά", ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας παράλληλα μια εικόνα των αιτιών και των λαθών του παρελθόντος που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση.
Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι "μέσα σε μόλις τρία χρόνια, με μεγάλο κόστος, οι Έλληνες πετύχαμε όσα λίγες χώρες στη σύγχρονη οικονομική ιστορία. Σταδιακά, αλλάζει πλέον η προοπτική μιας χώρας με συγκεκριμένα βήματα:
Πρώτον, οι προσπάθειές μας πιάνουν τόπο επιτέλους.Αναγνωρίζονται διεθνώς και επιβεβαιώνονται από την καινούρια συμφωνία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, την οποία καλωσορίζουμε. Ναι, η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη. Και αυτή είναι μία τελεσίδικη απόφαση! Αυτό αποτελεί και τη βάση της προσπάθειάς μας. Η υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας και του ΔΝΤ δίνει διέξοδο από το φαύλο κύκλο του ελλείμματος και του υψηλού χρέους.
Δεύτερον, η κοινή γνώμη στηρίζει τις αλλαγές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα μέτρα είναι σκληρά.
Όμως η σιωπηρή πλειοψηφία των πολιτών αποδέχεται τις θυσίες και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Γιατί ξέρουν πως έχουμε κάνει ήδη τα 2/3 της διαδρομής. Και με τα μέτρα που ψηφίσαμε πρόσφατα, ολοκληρώνουν και το τελευταίο 1/3 για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να κάνουν και το τελευταίο μίλι αυτής της διαδρομής.
Τρίτον, οι πολιτικές δυνάμεις, που απεύχονται την απομόνωση της Ελλάδας συνεργάζονται στενά. Για την ακρίβεια όλοι όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού. Ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές τους αφετηρίες. Και αυτό είναι σπουδαίο. Γιατί συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία. Και εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα.
Τέταρτον, το επενδυτικό κλίμα ήδη μεταβάλλεται. Βλέποντας τις αλλαγές, κάποιοι μεγάλοι ξένοι επενδυτές ξεκίνησαν να βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά. Η Unilever, παραδείγματος χάριν, αποφάσισε πως στο εξής θα παράγει 110 διαφορετικά προϊόντα της στην Ελλάδα, ενώ η Hewlett Packard συμφώνησε με τους εθνικούς μας σιδηροδρόμους (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και την Cosco που διαχειρίζεται το βασικό ελληνικό λιμάνι, τον Πειραιά, για τη διακίνηση των προϊόντων της στην Κεντρική, Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική. Πέμπτον, η πρόοδος αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς.
Τον προηγούμενο μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα στο Doing Business Report, ανέβασε την Ελλάδα κατά 22 θέσεις στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ως μία από τις 10 ταχύτερα βελτιούμενες οικονομίες. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με την έκθεση «Τhe 2012 Euro Plus Monitor», η χώρα μας αναδείχτηκε πρώτη μεταξύ 20 χωρών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση για την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων".
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι "όλα αυτά αποδεικνύουν πως μπορούμε ως χώρα να τα καταφέρουμε. Περάσαμε από τον σχεδιασμό, στα χειροπιαστά αποτελέσματα. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, το ενδεχόμενο μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη έμοιαζε πιθανό.
Σήμερα, η επιτυχία της χώρας κρίνεται αναγκαία για την επιβίωση και την εξέλιξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το δρόμο της ανάπτυξης. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Σήμερα, μπορεί να αποτελέσει ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα. Διότι, μέρα με τη μέρα, ανακτούμε την αξιοπιστία μας. Με αγώνα, αυστηρό προγραμματισμό και σοβαρή δουλειά. Γιατί η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται. Κερδίζεται".
Ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε μια σειρά συγκεκριμένων παραδειγμάτων και διαρθρωτικών αλλαγών σχετικά "με το τι έγινε στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια και τους προηγούμενους μήνες", όπως είπε. Καταλήγοντας, τόνισε ότι "όλα αυτά (οι αλλαγές και τα μέτρα τα οποία είχε αναφερθεί) συνθέτουν την εικόνα ενός κράτους, αποφασισμένου να δομήσει μια νέα οικονομία, με υγιή παραγωγική βάση. Μιας χώρας αποφασισμένης να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία και να δώσει ελπίδα και προοπτική, τόσο στους πολίτες της όσο και σε εκείνους που θα επενδύσουν στην επιτυχία της".
Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε αρκετά ζητήματα που αφορούν τη δημιουργία εμπιστοσύνης και ασφάλειας για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι "υπάρχει ενδιαφέρον" από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι "δίνεται συνέχεια" από την ομάδα "Ελληνικής Πρωτοβουλίας" και την ομάδα ομογενών που επισκέφθηκε την Αθήνα με τον πρώην πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον.
"Δεν είναι ακόμη εύκολα τα πράγματα, αλλά η κατάσταση δεν είναι πια η ίδια", υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ως σημαντικές προτεραιότητες:
"Πρώτον, ο νέος νόμος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις που προβλέπει τη δημιουργία μιας κατ΄ ουσία Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής. Και πως κάθε επένδυση θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά.
Δεύτερον, προωθούμε, μέσα στο νέο πλαίσιο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομών στις συγκοινωνίες και αλλού.
Τρίτον, προσκαλέσαμε την Παγκόσμια Τράπεζα να μας προσφέρει τεχνική βοήθεια και να εντοπίσουμε τομείς όπου μπορούν να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις, ώστε η Ελλάδα να ανέβει ακόμη περισσότερο στη διεθνή κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα.
Τέταρτον, προωθούμε ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σε μία σειρά από τομείς της οικονομίας και υπάρχουν 29 προγράμματα σε εξέλιξη".
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!