Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Φορολογικό Νομοσχέδιο Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, στέκεται στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων που ζητάνε την απόσυρση του

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία του στη Βουλή επί του φορολογικού νομοσχεδίου, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, είπε οτι «χωρίς περιστροφές δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο και στεκόμαστε στο πλευρό των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στη νέα επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση σας».

«Το νομοσχέδιό σας, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει φορολογική δικαιοσύνη, όπως λέτε -λες και μπορεί να υπάρξει πραγματική φορολογική δικαιοσύνη στο άδικο και βαθιά εκμεταλλευτικό σύστημα που όλοι σας υπηρετείτε- αλλά αντίθετα αποτελεί μία ακόμα σελίδα στην αντιλαϊκή επίθεση που έχετε εξαπολύσει ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Στην προκειμένη, ενάντια στους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, βιοτέχνες, εμπόρους. Δικαίως έχει συναντήσει την οργή τους, δικαίως έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, δικαίως ζητάνε την απόσυρσή του» προσέθεσε.

Είπε ότι η απάντηση στο «πονηρό ερώτημα, πώς γίνεται η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό» βρίσκεται «στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία σε συνέχεια των προηγούμενων έχει οδηγήσει ελεύθερους επαγγελματίες όπως και μισθωτούς να ζουν εντελώς με τα ελάχιστα».

Σημειώνοντας ότι τα πραγματικά προβλήματα της φορολογίας είναι άλλα, έθεσε το ερώτημα: «Τι πληρώνει σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο και τι ο ελληνικός λαός; Πόσα είναι τα κρατικά έσοδα από τις μεγάλες και πολύ μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και πόσα από το λαϊκό εισόδημα; Τι πληρώνουν οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι ιδιοκτήτες τους και τι πληρώνουν οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες;».

«Επιβεβαιώνεται από όλα τα στοιχεία και από το προσχέδιο του κρατικού προυπολογισμού ότι ο λαός συνεχίζει να πληρώνει το 95% των κρατικών φορολογικών εσόδων και το μεγάλο κεφάλαιο μόλις το 5%» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «μάλιστα με το ισχύον φορολογικό πλαίσιο εισπράττετε φορολογικά έσοδα με τους πλέον άδικους τρόπους».

Αναφέρθηκε στις με «νομότυπο τρόπο, με το "γράμμα του νόμου"» φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου που «εξασφάλισε η κυβέρνηση, όπως και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ πριν».

Προσέθεσε ότι και με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση «δίνει ένα ακόμα "δωράκι" στο μεγάλο κεφάλαιο με τα δύο τελευταία άρθρα, αφού μειώνετε για ακόμα μία φορά τόσο τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου όσο και τον φόρο για τις αγοραπωλησίες μετοχών».

Αναφέρθηκε στη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και στους φορολογικούς παραδείσους, «για τα οποία προφανώς η κυβέρνηση έχει ακούσει, αλλά κυνηγά μόνο τους μικροεπαγγελματίες και στους μεγάλους παρέχει ασυλία».

Υπογράμμισε, με συγκεκριμένα παραδείγματα, ότι η κυβέρνηση ξέρει, επίσης, πολύ καλά πως «η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών πληρώνουν ήδη φόρους δυσανάλογους με το εισόδημά τους» και προσέθεσε ότι «τώρα με τον τεκμαιρόμενο φόρο που επιβάλλετε, εκατοντάδες χιλιάδες θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα».

Είπε ότι αν η κυβέρνηση ήθελε ουσιαστικά να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή «θα εξασφάλιζε ένα στοιχειώδες πλαίσιο προστασίας όλων των μικρών εισοδημάτων, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν αυτοί που όντως έχουν ανάγκη».

«Η πρόταση νόμου, που το ΚΚΕ κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες, θέτει ακριβώς αυτό το πλαίσιο προστασίας για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες» υπογράμμισε ενώ αναφέρθηκε στους άξονες της πρότασης.

Επισήμανε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η κυβέρνηση αρνείται τα στοιχειώδη που προτείνει το ΚΚΕ «για να υπάρξει έστω και ένα ίχνος φορολογικής δικαιοσύνης» γιατί «σκοπός της είναι να εισπράξετε ακριβώς από τους "μη έχοντες" για να συνεχίσετε να ταΐζετε μόνο τους "έχοντες και κατέχοντες"». «Γιατί κάπως έτσι εξασφαλίζετε τις παχυλές χρηματοδοτήσεις για τις "πράσινες", τις ψηφιακές και όλες τις άλλες μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων»

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η «φοραφαίμαξη των επαγγελματιών βρίσκεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ εδώ και πολύ καιρό», προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το φορολογικό «ήταν στην ίδια ακριβώς λίστα με τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και την 12ωρη μισθωτή σκλαβιά, που νομοθετήσατε μόλις λίγους μήνες πριν σε βάρος των εργαζομένων».

«Ήταν οργανικό μέρος του αντιλαϊκού προγράμματος που υλοποιείτε από καιρό, προκειμένου να εξυπηρετήσετε τους στόχους σας, την εξασφάλιση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων που προβλέπει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, και με την αύξηση των φορολογικών εσόδων» τόνισε, προσθέτοντας ότι στην ιδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «όποτε το επέβαλαν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου» και «σήμερα εμφανίζονται να διαφωνούν με το νομοσχέδιο, αφού βγήκαν από την κυβέρνηση και είναι στην αντιπολίτευση».

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε, ακόμα, ότι οι στόχοι της κυβέρνησης «δεν είναι μόνο εισπρακτικοί», αλλά την ενδιαφέρει ταυτόχρονα «να διαμορφώσει και εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε νέο γύρο συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και μονοπώλησης της αγοράς». «Να διαμορφώσετε, δηλαδή, τους όρους σταδιακού εκτοπισμού όλων εκείνων των μικροεπιχειρήσεων που θεωρείτε μειονέκτημα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας στη σκακιέρα του διεθνούς ανταγωνισμού και να ανοίξετε νέα πεδία κερδοφορίας για τους μεγάλους παίκτες» τόνισε.

Προσέθεσε ότι σε αυτή τη διπλή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο και έφερε ως παράδειγμα τα ψηφιακά συστήματα λειτουργίας που καθίστανται υποχρεωτικά, επισημαίνοντας ότι «δεν αποτελούν μόνο ένα σύγχρονο φοροεισπρακτικό εργαλείο. Αποτελούν και μια άμεση, αντικειμενική καταγραφή της ίδιας τής κίνησης της οικονομίας, της αγοράς και πώλησης εμπορευμάτων. Αυτή ακριβώς η αντικειμενική εικόνα της αγοράς, αποτελεί μάνα εξ ουρανού για την εξασφάλιση στοχευμένων, ασφαλών επενδύσεων σε κάθε κλάδο της οικονομίας».

«Διπλή επομένως η στόχευση του νομοσχεδίου, πολλαπλάσιες οι συνέπειες για τους χιλιάδες επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα βρεθούν πλέον σε πολύ ασφυκτικές συνθήκες ανταγωνισμού» τόνισε.

Είπε ότι το ΚΚΕ απευθύνεται στους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, επιστήμονες που βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης και βλέπουν ότι «τα συμφέροντά τους βρίσκονται στον αντίποδα των στόχων της κυρίαρχης πολιτικής» και τόνισε καταλήγοντας:

«Έφτασε η ώρα να αμφισβητήσουν αυτή την πολιτική και τα κόμματα που την προωθούν. Ο δρόμος της αντίστασης, της οργάνωσης της πάλης, του αγώνα για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος είναι πλέον μονόδρομος. Σε αυτόν τον δρόμο του αγώνα, μπορούν να συναντηθούν και με τις υπόλοιπες εργατικές λαϊκές δυνάμεις που πλήττονται από αυτή την πολιτική. Κι εκεί μπροστά βρίσκεται το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος τής πραγματικής ελπίδας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!