Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΕΕΛΦΟ Ν. Καστοριάς Διαμαρτυρία για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Απόσυρση του υπό διαβούλευση φορολογικού νομοσχεδίου

Μέσα από την ανάγνωση της πρότασης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης έχουμε να επισημάνουμε τα εξής :

Στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής χρησιμοποιούνται μέθοδοι αναχρονιστικοί, αναποτελεσματικοί και άδικοι. Ξεφεύγουν από τη λογική του δίκαιου κράτους ,της  κοινωνικής πολιτικής της, αξιοκρατίας και της αριστείας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι το πρόβλημα δημιουργείται από ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ να διαχειριστεί ορθολογικά και υπεύθυνα το πλήθος  των πολύ μικρών επιχειρήσεων και την παραοικονομία , με μεθόδους αναποτελεσματικές, χωρίς να ενδιαφέρεται για την πραγματική αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας.

Γιατί αρνούνται την υποβολή όλων των εντύπων από πιστοποιημένους επαγγελματίες λογιστές;

Μέθοδοι φορολογικών ελέγχων, όπως οι έμμεσες τεχνικές εξαντλούνται αναποτελεσματικά, και σχεδόν αποκλειστικά στις ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η αδυναμία επαρκούς  ενημέρωσης και εκπαίδευσης των επιχειρηματιών, για τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την δημόσια ψηφιακή μεταρρύθμιση, δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.
(Παράδειγμα η εφαρμογή του mydata, που ενώ αφορούσε τον επιχειρηματικό κόσμο, δυστυχώς έπεσε με δύναμη στην πλάτη των λογιστών και συνεχίζει... Όπως και το Εργάνη ΙΙ , που επιπλέον επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας των πολύ μικρών επιχειρήσεων).

Η προστιμολαγνεία των αρμόδιων φορέων για να καλυφθούν τα κενά στα κρατικά ταμεία, δημιουργεί αναποτελεσματικές και άρρωστες οικονομικές συνθήκες στην αγορά (πχ στα πρόστιμα μη έκδοσης φορολογικών παραστατικών προστέθηκαν και επιπλέον υπέρογκα της μη διαβίβασης…).

Το ίδιο συμβαίνει και με τα κάθε είδους επιδόματα που αντί να φρενάρουν την ακρίβεια δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρησή της, αλλά και την επιδίωξη απόκτηση τους, με κάθε τρόπο από τους πολίτες.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας σε μια χώρα που οι επιχειρήσεις της επιβάλλεται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς και  αδυνατούν να βρουν εξιδεικευμένο προσωπικό, τα προγράμματα επιμόρφωσης και επανεκπαίδευσης δεν συνδέονται με τις πραγματικές τους ανάγκες, αλλά συντηρούν πλατφόρμες εκπαίδευσης αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας, με μόνο σκοπό το εκπαιδευτικό επίδομα.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:

Άμεση απόσυρση του νομοσχέδιου

Ισχυρά κίνητρα για την συνένωση, συνεργασία και οργάνωση των πολύ μικρών, επιχειρήσεων όλων των κλάδων της οικονομίας και απλοποίηση του φοροδοτικού μηχανισμού.

Κίνητρα για συλλογή αποδείξεων και όχι μέθοδοι αναχρονιστικοί που διαβάλλουν την κοινωνία μας.

Αξιοποίηση  των ψηφιακών δεδομένων των φορέων του δημοσίου και επικέντρωση -επιτάχυνση του ψηφιακού τους μετασχηματισμού. (Πχ Ενιαία βάση άντλησης δεδομένων για όλους του δημόσιους φορείς.)

Υποχρεωτική υποβολή κάθε είδους φορολογικού εντύπου από  αδειούχο επαγγελματία λογιστή.

My data: 

  • υποχρεωτική υποβολή των εσόδων , όλων των επιχειρήσεων και όλων των φορέων 
  • κατάργηση του ορίου των 100€ στις αποδείξεις επιχειρηματικών δαπανών (έκδοση μόνο τιμολογίου)
  • σύνδεση της πλατφόρμας με τα συστήματα των δημόσιων-κοινωφελών-χρηματοπιστωτικών και λοιπών  φορέων, για την άντληση των δεδομένων εξόδων και μη τιμολογούμενων εσόδων των επιχειρήσεων .

Καμία άλλη υποχρέωση, ώσπου να ολοκληρωθεί η ΟΡΘΗ διασύνδεση και αποστολή των εσόδων από ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ο χαρακτηρισμός και η αναμόρφωση των εξόδων των επιχειρήσεων να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο στο έντυπο  Ε3.

Θεωρείται επιτακτική ανάγκη η διασύνδεσης της εξειδίκευσης των ανέργων και των εργαζομένων με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων .Υλοποίηση ενδοεπιχειρησιακών προγραμμάτων κατάρτισης για την επανεκπαίδευση παλαιών και εκπαίδευση νέων εργαζομένων στις νέες απαιτήσεις.

Εντατικοποίηση του ελέγχου αθέμιτου ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Έλεγχος στις επιβαρύνσεις που επιβάλλουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι μόνο.

Κατάργηση του τρόπου λειτουργίας του χρηματιστήριου ενέργειας που αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και διαβίωσης των πολιτών. Η ενέργεια και οι φυσικοί πόροι αποτελούν κοινωνικό αγαθό.

Εντατικοποίηση των ερευνών και αξιοποίηση των δεδομένων της στατιστικής υπηρεσίας, ώστε να προσδιοριστούν οι διαφορετικές  οικονομικές συνθήκες κάθε περιοχής της χώρας, για να παύσει η οριζόντια φορολογική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων, μέσω του κλαδικού μέσου όρου εργασιών.

Συμμετοχή όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στη διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης.

Διασύνδεση και ενεργή συνεργασία μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας βαθμίδας εκπαίδευσης με τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις ανάγκες τους για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η σωστή οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και η δημιουργία βάσεων εμπιστοσύνης φορολογουμένου και φορολογικής αρχής, θεωρείται η βάση πάταξης της Φοροδιαφυγής.

Στις 22 Νοέμβριου 2023

Διαμαρτυρόμαστε για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και απαιτούμε την απόσυρσή του.

Κλείνουμε τα γραφεία μας για ένα 24ωρο.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση  
13.00 στην αίθουσα του ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!