Μόνο αν το χρέος βρεθεί κάτω από το 100% του Α.Ε.Π. θα είναι βιώσιμο
Η επιμονή του ΔΝΤ και κορυφαίων οικονομολόγων στην ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους και από τους επίσημους πιστωτές (ΕΚΤ, Κεντρικές τράπεζες κρατών) δεν είναι τυχαία. Όπως βέβαια, δεν είναι τυχαία η αντίδραση της Γερμανίας, αλλά και άλλων ευρωπαικών χωρών σε αυτή την προοπτική, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν!
Περίπου 17,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα στοιχίσει στη Γερμανία μια διαγραφή χρέους της Ελλάδας . Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Spiegel, το ποσό των 17,5 δισ. ευρώ αναλογεί στο 50% των 35,2 δισ. που έχει δώσει μέχρι στιγμής η Γερμανία προς την Ελλάδα, είτε ως δάνεια είτε ως εγγυήσεις: Τα 7,5 δισ. αφορούν το ποσό που έδωσε η γερμανική KfW στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου και 10 δισ. το δεύτερο πακέτο, το οποίο δόθηκε μέσω του EFSF. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει το γερμανικό περιοδικό, «χωρίς σκληρά μέτρα - όπως είναι η διαγραφή χρέους- δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του ΔΝΤ για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020».
Πάντως, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις, η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους που ξεκίνησαν η Κριστίν Λαγκάρντ, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Τσαρλς Νταλάρα, αναμένεται να οδηγήσει σε μία λύση.
Σήμερα, ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ είναι στο 182% με 354 δις. χρέος και 194 δισ. ευρώ ΑΕΠ. Ακόμη κι αν γίνει το «κούρεμα» του λεγόμενου επίσημου τομέα, δηλαδή περί τα 55 δισ. ευρώ, ο δείκτης θα οδηγηθεί στο 154%.
Συνεπώς, εκ των πραγμάτων, η μείωση του χρέους πρέπει να είναι δραστική τόσο στα δάνεια που έχουν δώσει απευθείας τα κράτη, όσο και στα δάνεια από το ΕFSF. Αν λοιπόν η μείωση του χρέους διαμορφωθεί στα 120- 150 δισ. ευρώ τότε ο δείκτης θα πλησιάζει προς το 105%.
Μείωση μαζί με επιμήκυνση και χαμηλότερα επιτόκια
Η μείωση του χρέους δεν θα λειτουργήσει αν δεν συνοδευθεί από την διετή ή τριετή επιμήκυνση , αλλά και χαμηλότερα επιτόκια τα οποία πρέπει να διαμορφωθούν ακόμη και σε μηδενικά επίπεδα ή 50 μονάδες βάσης, όπως επισημαίνει Έλληνας διαχειριστής fund με μεγάλη εμπειρία στις αγορές ομολόγων. Αν στα παραπάνω προστεθεί και μια επαναγορά ομολόγων, και η χώρα πάρει μια σημαντική «ανάσα» από την μη πληρωμή τόκων, τότε και μόνο τότε θα περισσέψουν χρήματα που θα κατευθυνθούν στην οικονομία, για την αναστροφή του αρνητικού ΑΕΠ.
Εξάλλου, η μοναδική περίπτωση για να μειωθεί ο δείκτης χρέος/ΑΕΠ είναι να αυξηθεί το ΑΕΠ και το χρέος να διαμορφώνεται χαμηλότερα από τα σημερινά 354 δισ. ευρώ.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!