Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Δυο θετικά σενάρια για την Ελλάδα εξετάζονται στις Βρυξέλλες

ΠΡΩΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που εκτιμάται ότι εκτινάσσεται στο 175,6% του ΑΕΠ φέτος  και στο  184,9% το 2016 (στο 148,3% πριν δύο χρόνια) παρά τα δάνεια των 75 δις που η Ελλάδα πήρε στο μεταξύ και παρά το κούρεμα, έχουν οδηγήσει στην άποψη ότι όσα μέτρα και αν εφαρμόσει η Ελλάδα, λύση δεν υπάρχει!. Το πηγάδι είναι δίχως πάτο.

Η κοινή αυτή άποψη, που προβάλλεται ιδιαίτερα από το ΔΝΤ ( προτείνει κούρεμα των επίσημων πιστωτών), την ώρα που για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους η Μέρκελ και ο Σόιμπλε κάνουν … τις πάπιες, έχει οδηγήσει τις Βρυξέλλες στο να ψάχνουν μία τρίτη λύση που να ικανοποιεί όλους.

-Η λύση αυτή, αφορά στον δανεισμό της Ελλάδας, προκειμένου η ίδια να προχωρήσει στην επαναγορά χρέους της από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Με δάνειο 15 δισ. ευρώ για παράδειγμα, η Ελλάδα αγοράζοντας από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα,  θα έσβηνε χρέος 60 δισ. ευρώ. Καθόλου … αμελητέο το  ποσόν! Ψάχνοντας οι  Βρυξέλλες αυτή τη λύση, λογικό είναι να υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις. Η δόση, σύμφωνα με αυτό, το «καλό» σενάριο, θα έλθει Δεκέμβριο.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Αντιγράφουμε από το site voria.gr:

«Η πληροφορία είναι διασταυρωμένη: Παρά την ανησυχία των τελευταιων ημερών, η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα αναμένεται θετική, όπως θετικά εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις ώστε τα 7 δισ. ευρώ της δόσης που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα τον Δεκέμβριο, να «πάνε πακέτο» με... τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Επισήμως, θα πλασαριστεί ως ένα είδος μπόνους προς την Ελλάδα για την προσπάθεια που κατέβαλε, αποτελώντας μια πρώτης τάξης επιβράβευση της κυβέρνησης για τις πολιτικές θυσίες της ίδιας και τις πραγματικές των πολιτών, μετά την ψήφιση των συμφωνηθέντων. Και θα δώσει μία μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία, η οποία έχει ξεμείνει παντελώς από ρευστότητα και «μετράει και το τελευταίο ευρώ».

Γιατί, ακόμα κι αν έλθουν στην ώρα τους τα 31,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων – περίπου 25 δισ. ευρώ - δεν θα κατευθυνθεί στην αγορά, αλλά στις τράπεζες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση τους. Και μπορεί κι αυτή η διαδικασία να είναι κρίσιμη και επείγουσα, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει απευθείας «ένεση» για την πληρωμή των 9 δισ. ευρώ, που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) αυτή τη στιγμή. Για την ακρίβεια, τα λεφτά που θα περισσέψουν θα είναι λιγότερα κι από 6,5 δισ. ευρώ, που δεν θα φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών ούτε για τα «βασικά».

Συγκεκριμένα, με αυτά, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καλύψει τις μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις που λήγουν το Νοέμβριο και υπολογίζονται σε περίπου 6,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, υπάρχει κι ένα κενό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, οπότε όχι μόνο δεν θα αρκέσουν τα χρήματα για να πληρωθούν οφειλές, αλλά δεν θα φτάσουν καν για να καλύψουν τις εκδόσεις. Και το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι: Πώς θα διασωθεί το στοίχημα της ελληνικής οικονομίας, ακόμα και μετά την ψήφιση των μέτρων;

Γι' αυτό και εκτιμάται ότι η συμπλήρωση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ με τα καθυστερούμενα 5 δισ. του Σεπτεμβρίου, αλλά και με τα 7 δισ. του Δεκεμβρίου, θα αποτελέσει την πραγματική λύση του στοιχήματος που ακούει στο όνομα «ρευστότητα». Αν αθροιστούν τα λεφτά αυτά και συνυπολογισθούν και τα 6,5 δισ. ευρώ της τωρινής δόσης, που δεν θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε τα χρήματα που μαζεύονται φτάνουν στα 18,5 δισ. ευρώ!

Με μια τέτοια «ένεση» ρευστότητας από στον επόμενο μήνα, όπως λένε και από το υπουργείο Οικονομικών, όχι μόνο αποπληρώνονται όλες οι οφειλές του δημοσίου, αλλά πέφτει και το αναγκαίο χρήμα στην αγορά, και δίνεται μια αποφασιστική ώθηση στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας γενικότερα».

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!