Βαβέλ δηλώσεων για την Ελλάδα – τι λένε Σόιμπλε –Βάιντμαν- Ασμούσεν- η δήλωση Γιούνκερ
Στην ελληνική κυβέρνηση εξαρτάται αποκλειστικά το εάν και πότε θα γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt.
Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα δοθεί το «πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ, που έχει παγώσει από τον Ιούνιο, ο κ. Σόιμπλε απαντά πως αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απευθύνεται στους Έλληνες συναδέλφους του και όχι στον ίδιο.
Ξεκαθαρίζει, άλλωστε, πως κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν οι συνθήκες έχουν εκπληρωθεί. Και αυτό, όπως λέει, είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ θεωρεί πάντως απίθανη την παράδοση της πλήρους έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup, ενώ διαμηνύει πως η Ευρωζώνη δεν θα λάβει αποφάσεις υπό την πίεση του χρόνου.
Οι αντικρουόμενες απόψεις δύο Γερμανών Τραπεζιτών
Να «σβήσει» τις δηλώσεις Γιούνκερ για την ανάγκη να δοθούν το ταχύτερο τα χρήματα στην Ελλάδα, επιχείρησε Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ Γιενς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. Αντίθετα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιεργκ Ασμουσεν στην βελγική η εφημερίδα L’ Echo, δηλώνει πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει περισσότερο χρόνο και την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να επιτύχει την εξυγίανση των δημοσιονομικών της.
Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ Γιενς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post εμφανίζεται κάθετα αντίθετος σε κάθε σκέψη νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και εξαιρετικά προβληματισμένος ως προς τη διαφαινόμενη απόφαση των πολιτικών ηγετών «να συνεχίσουν τη στήριξη της Ελλάδας», καθώς εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα έχει νόημα «μόνο αν η Ελλάδα μόνη της κάνει αρκετά για να λύσει τα προβλήματά της».
Από την άλλη πλευρά, σε συνέντευξη του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιεργκ Ασμουσεν στην βελγική η εφημερίδα L’ Echo, αναφέρεται πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει περισσότερο χρόνο και την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να επιτύχει την εξυγίανση των δημοσιονομικών της.
Ο Άσμουσεν λέει πως «είναι προτιμότερο η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αν αυτό απαιτεί επιπλέον βοήθεια για ένα ή δύο χρόνια, αυτό θα είναι σημαντικά λιγότερο ακριβό από μια έξοδο ή μια χρεοκοπία». Ο Άσμουσεν, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Bundesbank, εκτιμά πως ακόμα και μετά από όλα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, το χρέος της χώρας δεν θα μπορέσει να φτάσει σε διαχειρίσιμο επίπεδο μέχρι το 2020 και δεν διστάζει να αναφερθεί ακόμα και στο ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος», αν και σπεύδει να δηλώσει πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο με βάση τα σημερινά δεδομένα.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
O πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε υποστηρίξει με δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο, ότι το νέο πακέτο μέτρων που ενέκρινε η ελληνική Βουλή αποτελεί “απόδειξη θάρρους”.
Τα μέτρα αυτά “είναι πολύ εντυπωσιακά και βασικά συμμορφώνονται προς αυτά που αναμέναμε”, είπε ο Γιούνκερ,. “Η Ελλάδα εργάζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι άλλες 16 κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα θα εκπληρώσουν γρήγορα τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα”, πρόσθεσε.
Ο Γιούνκερ όμως παράλληλα εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι η έκθεση της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου οι υπουργοί να λάβουν απόφαση, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Υποσχέθηκε “ταχεία” δράση μόλις είναι διαθέσιμα “όλα τα στοιχεία” για να ληφθεί απόφαση.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!