Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου στα Parapolitika FM 90.1

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Ανακοίνωση Τύπου

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2023

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου στα Parapolitika FM 90.1

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που μπαίνει σε διαβούλευση.

Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

«Υπάρχουν τρεις ενότητες, η πρώτη αφορά στη  μεταρρύθμιση της επαγγελματικής ασφάλισης, η δεύτερη άλλα ασφαλιστικά θέματα και η τρίτη μια σειρά διατάξεων που αφορούν τη ΔΥΠΑ».

Τι αλλάζει στα επιδόματα ανεργίας

 «Δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τα επιδόματα ανεργίας στο νομοσχέδιο.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη αναφορά στο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη όπου λέει ότι τα επιδόματα ανεργίας δίνονται ουσιαστικά για να μην έχουμε κάποια απότομη μείωση στο βιοτικό επίπεδο των ατόμων που μένουν άνεργα, αυτό όμως που γίνεται στην Ελλάδα είναι ότι το επίδομα ανεργίας, είναι οριζόντιο, δηλαδή το ίδιο είτε ήσουν μεγαλοστέλεχος επιχείρησης είτε ήσουν ανειδίκευτος  εργάτης, παρότι οι σχετικές εισφορές είναι πολύ διαφορετικές».

«Σχεδιάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα η ΔΥΠΑ, η βασική λογική είναι -και γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυτό- να παίρνουμε ένα ψηλότερο επίδομα ανεργίας μόλις γινόμαστε άνεργοι, ώστε να μη μειώνεται δραματικά το βιοτικά μας επίπεδο, το οποίο όμως σταδιακά να μειώνεται δηλαδή  να δίνει μεγάλα κίνητρα να βγεις από την ανεργία το ταχύτερο δυνατό».

Απασχόληση συνταξιούχων

«Το 2019 η περικοπή στη σύνταξη του εργαζόμενου συνταξιούχου ήταν 60% δηλαδή ήταν σχεδόν δήμευση. Προσωπικά εξεπλάγην όταν έμαθα ότι υπήρχαν 6.000 συνταξιούχοι οι οποίοι απασχολούνταν και το δήλωναν στον ΕΦΚΑ. 

Ο κ. Βρούτσης μείωσε αυτό το ποσοστό από 60 στο 30% και τα επόμενα χρόνια είχαμε πενταπλασιασμό των απασχολουμένων συνταξιούχων.  Όμως και το 30% είναι ανορθολογικό με την έννοια ότι είτε δουλέψεις μια ώρα είτε δουλέψεις σε πλήρη απασχόληση η περικοπή είναι και πάλι 30%.

Αυτό το οποίο αλλάζει είναι ότι ο συνταξιούχος θα κρατάει όλη του τη σύνταξη και θα υπάρχει ένας μικρός μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ ΕΦΚΑ, ίσος με το 10% των ασφαλιστέων αποδοχών όσων είναι μισθωτοί ή το μισό της ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη όσων είναι αυτοαπασχολούμενοι.

Με αυτό τον τρόπο έχουμε υπολογίσει ότι σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι είναι σε καλύτερη κατάσταση με αυτό το καινούργιο το σύστημα. Ουσιαστικά λέει ότι δουλεύεις λίγο, πληρώνεις λίγο, δουλεύεις περισσότερο η εισφορά είναι μεγαλύτερη και υπάρχει και ένα πλαφόν ίσο το ετήσιο ποσό της εθνικής σύνταξης».

Συνταξιοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών με οφειλές

«Σήμερα αν κάποιος είναι ελεύθερος επαγγελματίας χρωστά έως 20 χιλιάδες στον ΕΦΚΑ ή είναι αγρότης και χρωστά έως 6 χιλιάδες και το χρέος του παρακρατείται από τη σύνταξή του σε 60 δόσεις.

Αυτό που προβλέπει η προτεινόμενη νομοθεσία είναι ότι δημιουργείται ένα δεύτερο όριο αλλά όχι με τους ίδιους κανόνες δηλαδή το 20 το πάμε στις 30 χιλιάδες και το 6 το πάμε στις 10 χιλιάδες αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το πρώτο είναι ότι το άτομο αυτό πρέπει να έχει φτάσει στο όριο συνταξιοδότησης δηλαδή στα 67 χρόνια. Το δεύτερο είναι να έχει κάποιο επαρκές ασφαλιστικό ιστορικό, δηλαδή θέλουμε να έχει τουλάχιστον 20 χρόνια στα οποία έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και το τελευταίο είναι ότι θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν πέφτουμε σε συστηματικούς κακοπληρωτές αλλά πάμε σε πραγματικά ευάλωτους, οπότε τα υπόλοιπα των τραπεζικών τους λογαριασμών δεν πρέπει να είναι υψηλότερα των 12 και 6 χιλιάδων ευρώ αντιστοίχως.

Αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, όσο το ποσό οφειλής είναι μεταξύ 20 και 30 χιλιάδες ευρώ παρακρατείται το 60% της σύνταξης και όταν αυτό φτάσει τις 20 χιλιάδες εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!