Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Βουλή Ενημερωτικό Σημείωμα για τις Δηλώσεις Πόθεν Έσχες

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΠΡΟΣ:

Γενική Γραμματεία

Πληροφοριακών Συστημάτων

Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ)

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2023

Αρ. Πρωτ 1452

Θέμα: «Ενημερωτικό Σημείωμα»

Έχοντας υπόψη

  1. τις από 11 -5-2023, 27-9-23 και 2-11 -23 αποφάσεις της Επιτροπής Ελέγχου
  2. τα από 25-9-23 και 31-10-23 ενημερωτικά σημειώματα

Α. Γνωστοποιούνται τα ακόλουθα κατ' ακολουθίαν περιπτώσεων υπόχρεων, οι οποίοι προσέφυγαν στην Επιτροπή Ελέγχου με αντίστοιχα ερωτήματα:

1. Εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις του άρθρου 32 παρ.1 Ν.2843/2000 τα αμοιβαία κεφάλαια, οποιοσδήποτε είδους.

2. Τα τακτικά μέλη της επιτροπής διαγωνισμού προμηθειών, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης έστω κι αν απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις, καθώς η προϋπόθεση της συμμετοχής σε συνεδριάσεις, αναφέρεται στο νόμο μόνο για τα αναπληρωματικά μέλη των συλλογικών οργάνων.

Β. Ανακοινοποιούνται με διευκρινήσεις τα εξής σημεία του από 31-10-23 ενημερωτικού σημειώματος:

1. Σημείο 2: Εκείνοι που φέρουν ιδιότητες του νέου νομοθετικού πλαισίου, οι οποίες δεν προβλέπονταν στο προϋφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, καθίστανται υπόχρεοι για υποβολή ετήσιων ΔΠΚ από το επόμενο ημερολογιακό έτος, με περίοδο χρήσης την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου νόμου. Δηλαδή η έναρξη υποχρέωσης για ετήσια ΔΠΚ και ΔΟΣ των συγκεκριμένων θα είναι για την υποβολή ΔΠΚ 2024 (χρήση 2023) για την περίοδο από 28/2/23 μέχρι 31/12/2023.

2. Σημείο 3: Εκείνοι που απέκτησαν για πρώτη φορά ιδιότητα υπόχρεου, κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της εφαρμογής του νέου νόμου, η οποία δεν προβλεπόταν από το προϋφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, οφείλουν να υποβάλουν αρχική δήλωση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και την καθορισμένη από αυτές προθεσμία. Δηλαδή η υποχρέωση για αρχική ΔΠΚ και ΔΟΣ των συγκεκριμένων εκπληρούται με την υποβολή αρχικής δήλωσης έτους 2023 (χρήση 2023) με ημερομηνία αναφοράς (ανάληψης ιδιότητας) την 28/2/2023, (ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου νόμου 5026/2023, οπότε μεταβάλλεται το καθεστώς τους από μη-υπόχρεο σε υπόχρεο), αφού από εκείνη την ημερομηνία τους αποδόθηκε η υποχρέωση υποβολής για πρώτη φορά από τον νέο νόμο.

3. Σημείο 4: Σε περίπτωση κατάργησης ιδιοτήτων υπόχρεων με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το ημερολογιακό έτος εντός του οποίου βρίσκεται η ημερομηνία κατάργησης της ιδιότητας, αποτελεί την τελική χρήση υποχρέωσης υποβολής για τα πρόσωπα που φέρουν τις κατηργημένες ιδιότητες. Επομένως, οι συγκεκριμένοι υποχρεούνται για τελευταία φορά σε υποβολή ΔΠΚ 2024 (χρήση 2023), ενώ η σχετική υποχρέωση αίρεται για τα επόμενα χρόνια.

Γ. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και λόγω της ανάγκης των φορέων καταστάσεων υπόχρεων για προσαρμογή στην εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου κατά την πρώτη εφαρμογή του, με βάσει και τις ως άνω αποφάσεις της Επιτροπής Ελέγχου, παρατείνεται, μέχρι 10/11/23 η οριστικοποίηση των καταστάσεων υπόχρεων από τους φορείς, σχετικά με την εκπλήρωση των τρεχουσών υποχρεώσεων για όλους τους φορείς σε σχέση με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 παρ. 1 του Ν. 5026/2023 (κατάλογοι υπόχρεων).

Στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινήσεις και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Με εντολή Επιτροπής
Ο Συντονιστής Ελέγχων
Δρ. Στυλιανός Γαλούκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!