Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών Υπογραφή Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας - Ιαπωνίας

Υπουργείο Εθνικής
Οικονομίας και Οικονομικών

1 Νοεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου

Υπογραφή Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας - Ιαπωνίας

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Υπεγράφη σήμερα, 1 Νοεμβρίου 2023, από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Yasunori Nakayama η Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας – Ιαπωνίας (ΣΑΔΦ) και το Πρωτόκολλο που τη συνοδεύει.

Η Σύμβαση αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε φορολογικά θέματα και ειδικότερα στην εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος, χωρίς να δημιουργούνται ευκαιρίες για μη επιβολή φορολογίας ή για μειωμένη φορολογία μέσω φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

Με δεδομένο ότι οι Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αποτελούν τη σημαντικότερη μορφή οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κράτη, αναμένεται η Σύμβαση αυτή να λειτουργήσει ως κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, παρέχοντας ένα πλαίσιο φορολογικής διαφάνειας, σταθερότητας και ασφάλειας, καθώς μάλιστα στη Σύμβαση αποτυπώνονται οι σύγχρονες φορολογικές τάσεις σε διεθνές επίπεδο, με βάση την Πρότυπη Σύμβαση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD Model 2017).

«Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Πολύ μεγάλη οικονομία για να αγνοείται από την Ελλάδα. Το έχει υπογραμμίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και  στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ιαπωνία. Το γεγονός ότι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I το καλοκαίρι θα μας φέρει πιο κοντά και θα διευκολύνει περισσότερες ιαπωνικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Πιο κοντά μας φέρνει και αυτή η συμφωνία που υπογράφουμε για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης και την οποία πολύ σύντομα θα επικυρώσουμε και στη Βουλή των Ελλήνων», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης μετά την υπογραφή της Σύμβασης. 

«Είναι μια πολύ σημαντική Σύμβαση που θα ενθαρρύνει τις οικονομικές μας συναλλαγές και τις επενδύσεις. Ο κ. Υπουργός συνέβαλε σημαντικά στο να καταστεί εφικτή η σημερινή υπογραφή της Σύμβασης, η οποία αναμένουμε να τεθεί σε ισχύ εντός του επόμενου έτους, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσής της. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε ένα βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας», δήλωσε ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Yasunori Nakayama. 

Παρόντες στην υπογραφή της Σύμβασης ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης, η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κα Μαίρη Ψύλλα, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γιώργος Πιτσιλής και o Deputy Chief of Mission της Πρεσβείας της Ιαπωνίας κ. Takaaki Nemoto.

Το Υπουργείο Οικονομικών, μέσα σε ένα σύνθετο διεθνές περιβάλλον στο οποίο ανακύπτουν προβλήματα και δημιουργούνται νέες προκλήσεις από τη συνεχώς αυξανόμενη οικονομική αλληλεξάρτηση ανάμεσα σε χώρες με διαφορετικά οικονομικά συστήματα ή και διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διευρύνει και επικαιροποιεί το υφιστάμενο δίκτυο των διεθνών αυτών Συμβάσεων, με το βλέμμα στραμμένο στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια μέσω της εμβάθυνσης των οικονομικών σχέσεων των χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!