Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

myDATA Νέα έκδοση v1.0.7 απλοποιεί και διευρύνει περαιτέρω τον χαρακτηρισμό των εξόδων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΑΔΕ - myDATA: Νέα έκδοση v1.0.7 απλοποιεί και διευρύνει περαιτέρω τον χαρακτηρισμό των εξόδων

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέτει από την Πέμπτη, 26/10/2023, σε λειτουργία την έκδοση v1.0.7 για την προσαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών της πλατφόρμας στις σχετικές επικαιροποιήσεις της Α.1138/2020.

Επιπλέον, παρέχονται περαιτέρω δυνατότητες στη διαδικασία χαρακτηρισμού των εξόδων, σε συνέχεια της αναβάθμισης που έγινε στις 5/7/2023 με την έκδοση v1.0.6., με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Με τη νέα έκδοση, η διαδικασία για τα έξοδα γίνεται ακόμα πιο απλή και ταχύτερη, διευκολύνοντας τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους λογιστές – φοροτεχνικούς, εξοικονομώντας χρόνο και μειώνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος διαχείρισης.

Πιο αναλυτικά:

  • Κλήση της μεθόδου χαρακτηρισμού εξόδων από το λήπτη χωρίς περιορισμούς/ εξάρτηση από το πλήθος γραμμών του παραστατικού του εκδότη.
  • Δυνατότητα χαρακτηρισμού εξόδων για Λοιπούς φόρους, Χαρτόσημα και Tέλη.
  • Δυνατότητα εξοδοποίησης μέρους του ΦΠΑ με κατηγορία 2.5 – Γενικά έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ.
  • Στην περίπτωση γραμμών του παραστατικού όπου ο εκδότης έχει δηλώσει εξαίρεση άρθρου 39α ο λήπτης να μπορεί να χαρακτηρίσει με ΦΠΑ.

Με τη νέα έκδοση v1.0.7 και την ενσωμάτωση των αποφάσεων Α.1188/2022 και Α.1023/2023 επιτυγχάνεται περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας διαβίβασης δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA δεδομένου ότι δίνονται προς χρήση οι παρακάτω νέες λειτουργίες:

  • Προσθήκη κωδικοποιημένου κείμενου, επιπλέον του ΜΑΡΚ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα προγράμματα διαχείρισης των επιχειρήσεων για τη δημιουργία QR code για την επισκόπηση της σύνοψης του παραστατικού σε ψηφιακή υπηρεσία της πλατφόρμας myDATA
  • Ειδικές επισημάνσεις παραστατικών για τις σύνθετες συναλλαγές ημεδαπής αλλοδαπής (π.χ. πώληση ή αγορά προς ή από χώρα ΕΕ και παράδοση ή παραλαβή από Τρίτη Χώρα), τα έσοδα λιανικής ξενοδοχείων, την αγορά αγροτικών αγαθών με τίτλο κτήσης και τα παραστατικά λιανικής ΦΗΜ που διαβιβάζονται στο ESEND προς χαρακτηρισμό. - Ειδική επισήμανση, ανά παραστατικό, των ΑΦΜ λοιπών συσχετιζόμενων οντοτήτων για την αναφορά των διακριτών ρόλων υπό τους οποίους συμμετέχουν στις συναλλαγές εκτός του Εκδότη και του Λήπτη (π.χ. φορολογικός αντιπρόσωπος, διαμεσολαβητής Tax Free κ.α.). - Δεδομένα λοιπών μεταφορικών μέσων που συμμετέχουν στη διακίνηση αγαθών πέραν του αρχικού.
  • Ειδική επισήμανση παραστατικών Tax Free για τη διακριτή διαχείρισή τους με ένταξη της χώρας διαβατηρίου και της συσχέτισής τους με τα πιστωτικά λιανικής που εκδίδονται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ συναλλαγών tax free.
  • Ένταξη των κρατήσεων στους Τύπους Παραστατικών 8.1 Ενοίκιο - έσοδο και 17.1 Μισθοδοσία.
  • Ένταξη και του ΑΦΜ Λήπτη, στην ταυτότητα παραστατικών (UID) των Τύπων Παραστατικών 13.*, 14.*, 15*, 16* .
  • Δυνατότητα διαβίβασης τελών με ΦΠΑ και φόρων με ΦΠΑ στους Τύπους Παραστατικών 6.1 και 6.2.

Οι παραπάνω προσθήκες και βελτιώσεις είναι προϊόν των παραγωγικών συζητήσεων με φορείς της αγοράς οι οποίες και θα συνεχιστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!