Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Toronto Economic Forum II Προοπτικές ανάπτυξης αμοιβαίων επενδύσεων και εμπορικών δεσμών Ελλάδας-Καναδά

Τις μεγάλες προοπτικές για την ανάπτυξη των αμοιβαίων επενδύσεων και την ισχυροποίηση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Καναδά υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες σε σχετική συζήτηση, στο πλαίσιο του δεύτερου Οικονομικού Φόρουμ στο Τορόντο (Toronto Economic Forum II), που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία - Καναδάς, το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Καναδικό Συμβούλιο Εμπορίου.

Τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Καναδά ανέλυσε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, η οποία αφού επισήμανε τις διμερείς συμφωνίες με τις οποίες συνδέονται ήδη οι δύο χώρες αλλά και τον δυναμικό ρόλο της ελληνικής Διασποράς στην προώθηση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς όπως ο φαρμακευτικός, τα νέα δομικά υλικά, οι υπηρεσίες αλλά και ο τομέας των τροφίμων, στον οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση.

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ χαρακτήρισε τον Καναδά σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας και προς επίρρωσιν της διαπίστωσης αυτής προσκόμισε οικονομικά στοιχεία που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως το γεγονός ότι ο Καναδάς στάθηκε πλάι πλάι, όπως χαρακτηριστικά είπε, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην 8η θέση, σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, σε έναν κατάλογο που τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν κυρίως οι ευρωπαϊκές χώρες και η Κίνα.

Η κ. Κουνελάκη - Εφραίμογλου αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη δυναμική του ενεργειακού τομέα που αναπτύσσεται ραγδαία στην Ελλάδα, αλλά και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που εκτίμησε πως θα φέρει περισσότερες ΑΞΕ στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, «από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης έγινε success story από την παρούσα κυβέρνηση».

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε ακόμη ότι το Επιμελητήριο ενθαρρύνει τα μέλη του να ενισχύσουν την παρουσία τους σε μη ελληνικές αγορές και στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιχειρηματική αποστολή στο Τορόντο συμμετέχουν εκπρόσωποι έξι ελληνικών εταιρειών. Ειδικότερα, διευθυντικά στελέχη των εταιρειών Hellenic Oils S.A., Helios Pasta Industry, Trikalinos EE, DP Pumps S.A., Attiki Bee Culturing CO και Safesize ήρθαν στον Καναδά με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους και την ενίσχυση των brand τους στην παγκόσμια αγορά.

Στα πολλά πλεονεκτήματα της περιοχής του Οντάριο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην περιοχή αναφέρθηκε η Εφη Τριανταφυλλοπούλου (Effie J. Triantafilopoulos), MPP & Parliametary Assistant to the Minister of Economic Development, Job Creation & Trade, Canada λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το Οντάριο είναι το κλειδί για την επέκταση των διμερών σχέσεων» καθώς και ότι «είναι ανοιχτό στο επιχειρείν και τις επενδύσεις».

Θέλοντας, δε, να καταδείξει τη μεγάλη σημασία της περιοχής στον οικονομικό χάρτη του Καναδά, είπε χαρακτηριστικά πως «αν το Οντάριο ήταν χώρα, θα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Μεταξύ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής για τους επενδυτές συμπεριέλαβε και το εξειδικευμένο προσωπικό σε μια σειρά από τομείς καθώς και τους πολλούς αποφοίτους τμημάτων STEM όπως επίσης και τη δυναμική ανάπτυξη του Οντάριο που μόνο πέρυσι απέκτησε 800.000 νέους κατοίκους.

«Σας παρακαλώ, ελάτε να κάνετε συνεργασίες μ΄εμάς εδώ» τόνισε η κ. Τριανταφυλλοπούλου, απευθυνόμενη στην κατάμεστη από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου (από την Ελλάδα και τον Καναδά) αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου του Τορόντο, όπου διεξήχθη το φόρουμ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Invest & Trade, Μαρίνος Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός κυρίως σε ό,τι αφορά τα κίνητρα και υπογράμμισε τη σημασία ενός σταθερού περιβάλλοντος για όσους επιχειρήσουν άνοιγμα σε κάποια αγορά. «Οι επενδυτές αναζητούν σταθερότητα κι εμείς είμαστε ανοιχτοί στο "επιχειρείν"» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα είπε πως υπάρχει ένα σχέδιο με προσήλωση για την επόμενη τετραετία.

Την ανάγκη να έρθουν οι δύο οικονομίες εγγύτερα υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του Ελληνο-Καναδικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης επισημαίνοντας πως για να γίνει αυτό υπάρχει ένας τρόπος κι αυτός είναι να υπάρξουν ουσιαστικές συνδέσεις.

Οι ευκαιρίες είναι πολλές και όχι μόνο για τους μεγάλους παίκτες και τα μεγάλα εταιρικά σχήματα. Μπορεί να αφορούν και χαμηλότερα επίπεδα, σημείωσε ο κ. Κατσιγιάννης εκτιμώντας πως «έχουμε ένα λαμπρό μέλλον».

Στο πνεύμα αυτό υπενθύμισε πως παρά την κακή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα από το 2010 και μετά, υπήρξαν σημαντικές καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Βλέπουμε αλλαγή του παιχνιδιού εδώ» τόνισε ο κ. Κατσιγιάννης και προέτρεψε όλους όσοι παραβρέθηκαν από επιχειρηματικό ενδιαφέρον στο φόρουμ να αναζητήσουν συνέργειες.

Για τις ευκαιρίες που προσφέρει το Τορόντο ως πύλη εισόδου των εταιρειών στην ευρύτερη αγορά της βόρειας Αμερικής μίλησε ο Daniel Hengeveld, αντιπρόεδρος στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων του Toronto Global (Investment Attraction Vice President of Toronto Global).

Ο κ. Hengeveld τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στο Τορόντο που θα μπορούσε κάποιος να επενδύσει, όπως αυτός της καινοτομίας αλλά και της τεχνολογίας. Προέτρεψε, μάλιστα, τις εταιρείες που σκέφτονται να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες να κοιτάξουν προς τα πολλά πανεπιστήμια και τις εξίσου πολλές εταιρείες που είναι ανοιχτές σε τέτοιου είδους συνεργασίες.

Μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Investment Attraction του Toronto Global αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει για την ανάπτυξη επενδύσεων η πολιτική σταθερότητα καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, «όταν έχεις σταθερότητα από την πολιτική πλευρά, αυτό διευκολύνει τις επενδύσεις».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Θεόφιλος Αργίτης (Theofilos Argitis), managing director of Compass Rose Group & Former Ottawa Bureau Chief at Bloomberg News, Canada.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!