Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΙΟΒΕ Πτωτικά κινήθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στην ελληνική βιομηχανία

Στις 100,5 μονάδες μειώθηκε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, από 106,4 μονάδες τον Αύγουστο, σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό (98,2 μονάδες).

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία, που εκδίδει το ΙΟΒΕ, "αν και οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να μειώνονται, παραμένουν σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, εξέλιξη που μειώνει τη σχετική αισιοδοξία στην αγορά.

Το θετικό κλίμα που επικράτησε μετεκλογικά μετριάζεται από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας και από τις σχετικές δυσχέρειες στην αντιμετώπισή τους".

Σε ό,τι αφορά στο εργοστασιακό δυναμικό, το ποσοστό χρησιμοποίησής του αυξήθηκε στο 76,8% τον Ιούλιο (από 74% τον Ιούνιο), με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 5,2 μήνες.

Μικτές τάσεις καταγράφονται στους κλάδους της βιομηχανίας τον Αύγουστο. Ειδικότερα, βελτίωση για μεταποίηση (1,4%) και ορυχεία - λατομεία (13,3%), αλλά υποχώρηση για ηλεκτρικό ρεύμα (6,9%).

Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος σημειώθηκε σε φάρμακα (19,9%) και τρόφιμα (7,5%), αλλά μείωση για βασικά μέταλλα (3,9%).

Το β' τρίμηνο του 2023 η απασχόληση στη βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 2%, στα 427,8 χιλ. σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Ηπιότερη ήταν η άνοδος της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας (+1,7%, y-oy), με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι να αυξηθούν στους 4.236,5 χιλ. το β' τρίμ. του 2023 (+69,3 χιλ. σε σχέση με ένα έτος πριν).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!