Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα με μια ματιά

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Α. Η Ελλάδα ενισχύει την εικόνα της στο εξωτερικό, παύει να είναι η χώρα από την οποία εκπορεύονται όλα τα προβλήματα της ευρωπαϊκής – και όχι μόνο – οικονομίας, μένει στην ευρωζώνη έχοντας ισχυρή υποστήριξη για να επιτύχει τους στόχους της, αναγνωρίζονται δημοσίως οι θυσίες των πολιτών της και μπορεί, εφόσον φυσικά αποδεχθεί, διαπραγματευόμενη, να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να ελπίζει για έξοδο από το τούνελ της ύφεσης.

Β. Η δόση των 31,5 δις εξασφαλίζεται, όπως εξασφαλίζεται και η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής με δύο επιπλέον χρόνια, γεγονός που θα δώσει περιθώριο να απλωθούν τα μέτρα σε βάθος χρόνου, άρα να είναι ηπιότερα.

Γ. Οι επαφές της Καγκελαρίου με επιλεγμένους επιχειρηματίες, η αναφορά της στην δραστηριοποίηση της κρατικής γερμανικής τράπεζας και της τράπεζας επενδύσεων σε ελληνικά projects και κυρίως η επισήμανση από μέρους της τομέων (υγεία, τοπική αυτοδιοίκηση) που μπορούν να γίνουν επενδύσεις, δημιουργούν την πεποίθηση ότι γερμανικά – και όχι μόνο – κεφάλαια θα επενδύσουν στην Ελλάδα ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας.

Δ. Η ελληνική πλευρά, έθεσε σαφώς τα όρια μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν τα προγράμματα εξυγίανσης της οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πολλές φορές την άμεση ανάγκη για την δρομολόγηση πολιτικών που οδηγούν στην ανάπτυξη της οικονομίας, οι επιχειρηματίες έθεσαν σαφέστατα το μέγα πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φέρεται να είπε στη γερμανίδα Καγκελάριο ότι «Αν είναι να μας ζητήσετε να πάρουμε πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να βρείτε ένα άλλο λαό...»!

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΡΚΕΛ – ΣΑΜΑΡΑ

Η κα Merkel τόνισε πολλές φορές ότι το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί και η αξιοπιστία της Ελλάδα πρέπει να αποκατασταθεί. Την ίδια στιγμή απέφυγε να πάρει θέση για το θέμα της εκταμίευσης της δόσης λέγοντας ότι δεν εκπροσωπεί την τρόικα. Παρέπεμψε παράλληλα στην ανάγκη να προχωρήσουν οι διμερείς συνεργασίες ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα, αλλά το στίγμα δόθηκε από την απάντησή της στην ερώτηση για την θέση της Ελλάδας στο ευρώ: «ελπίζω κι εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Η Merkel αναγνώρισε πως τον τελευταίο καιρό οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πραγματοποιούνται επιτυχώς, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορούν να επιταχυνθούν. Παραδέχτηκε ωστόσο πως πέρα από τα μέτρα λιτότητας, πρέπει να δοθεί και το έναυσμα για ανάπτυξη.

Το μήνυμα της προς τον ελληνικό λαό ήταν πως αναγνωρίζει τις θυσίες του, ενώ δήλωσε πεπεισμένη πως ο δύσκολος δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα αξίζει τον κόπο. "Το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου έχει γίνει. Βλέπω φως στο τούνελ", είπε.

Το δεύτερο μήνυμα της εστάλη μέσα από απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χρόνο εκταμίευσης της επόμενης δόσης. «Το να δουλεύει κανείς σε βάθος είναι πιο αποτελεσματικό από το να είναι γρήγορος. Πιέζουμε τα πράγματα αλλά πρέπει να γίνουν όλα τα βήματα", είπε η Καγκελάριος, αναφερόμενη για άλλη μια φορά στην έκθεση της τρόικας.

Σε ερώτηση για τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «ελπίζω κι εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ» ενώ παρέπεμψε για άλλη μια φορά στην αξιολόγηση της τρόικας.

Ερωτηθείσα για το σκοπό της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η Merkel απάντησε «ο στόχος του ότι είμαι εδώ είναι για να δω καλύτερα τι γίνεται στην Ελλάδα, να αποκτήσω εποπτεία και μια βαθιά γνώση των προβλημάτων».

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας την επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα, δήλωσε ότι μόνο κέρδη μπορεί να φέρει και την Ελλάδα και πως "σπάμε" μια διεθνή απομόνωση που υπήρχε».

Σε ερώτημα για την ανεργία στην Ελλάδα και κυρίως σε ό,τι αφορά τους νέους όπου υπερβαίνει το 50% η κα Merkel σημείωσε πως το 60% των εξαγωγών της Γερμανίας γίνεται στην ΕΕ και το 40% στις χώρες της ευρωζώνης, άρα αν ένα μέλος δεν είναι καλά, δεν είναι κανείς καλά, ενώ πρόσθεσε πως για να λυθεί απαιτείται συνεχής προσπάθεια (εκπαίδευση κτλ.).

Ειδική αναφορά έκανε η κα Merkel και μάλιστα αρκετές φορές στη διάρκεια των δηλώσεών της στην ελληνογερμανική συνεργασία που πρέπει να προχωρήσει σε διάφορους τομείς με αιχμή όμως, όπως είπε, την υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Παρέπεμψε μάλιστα στον Fuchtel που την συνοδεύει ως αρμόδιος από πλευράς Βερολίνου στην ελληνογερμανική συνέλευση για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης από κοινού με τους γερμανικούς δήμους.

"Συζητήσαμε τη στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας σε τομείς, όπως η υγεία και η τοπική αυτοδιοίκηση", επιβεβαίωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια νέα σελίδα στη σχέση των δύο χωρών που άνοιξε. "Τόνισα στην Καγκελάριο ότι ο ελληνικός λαός ματώνει αυτή τη στιμγή αλλά ότι είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας. Δεν ζητάει χρήματα, δεν ζητάει χάρη, το μόνο που ζητάει είναι η ευκαιρία να σταθεί στα πόδια του", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Merkel ανήκει στους Ευρωπαίους ηγέτες που αναγνωρίζουν την ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, ενώ δείχνει κατανόηση και σεβασμό για τις θυσίες του λαού, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα θα καταφέρει να γυρίσει σελίδα και πως όσοι πόνταραν στην έξοδο της από την Ευρωζώνη, θα χάσουν το στοίχημα

ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ – ΘΕΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Θετικές εντυπώσεις άφησε η συμμετοχή της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ στην συνάντηση των εκπροσώπων της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Χίλτον. Την εκδήλωση οργάνωσε η γερμανική πρεσβεία. Οι δώδεκα επιχειρηματίες που συναντήθηκαν με την κα Μέρκελ:

- Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Μαϊλλης, οι τραπεζίτες Γιώργος Ζανιάς (Εθνική), Νίκος Νανόπουλος (Eurobank), o διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Κοπελούζος, ο κ. Νίκος Φρουζής πρόεδρος του συνδέσμου φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Boss στην Ελλάδα κ. Bairon Herzberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas κ. Πάνος Ξυνής, ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief Hellas κ. Joahim Kochling, και ο επικεφαλής του Zeus Capital κ. Στέλιος Ζαβός.

Στην συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι γερμανικών επιχειρήσεων που ταξίδευσαν μαζί με την Καγκελάριο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες επιχειρηματίες έθεσαν στην κ. Μέρκελ το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, που το συνέδεσαν με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκ. Έθεσαν όμως και το ζήτημα των χρεών του κράτους έναντι των επιχειρήσεών τους που δημιουργεί ασφυξία.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε στην κ. Μέρκελ ότι δεν θεωρεί απαραίτητη την νομοθετική ρύθμιση για περαιτέρω μείωση των μισθών καθώς οι μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ευελιξία στην αγορά εργασίας. Η κ. Μέρκελ είπε ότι θα το μεταφέρει στην Τρόικα.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ – ΣΑΜΑΡΑ

Το Νοέμβριο θα λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση ενώ η επιμήκυνση γίνεται δεκτή από τους Ευρωπαίους υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί λύση για την πρόσθετη χρηματοδότηση. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ κ. Γιάννη Στουρνάρα μετά την έξοδό του από το Μαξίμου και αφού είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη Μέρκελ.

Ερωτηθείς ο κ. Στουρνάρας για την επίσκεψη είπε «Θετικό, νομίζω, ήταν. Ήταν νομίζω μία θετική αποτίμηση».

Αναφορικά με το αν υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πώς θα κινηθούν τα χρονοδιαγράμματα είπε ότι «Κάπως καλύτερη εικόνα. Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό με μεγάλη λεπτομέρεια, ενημερώσαμε τους πολιτικούς Αρχηγούς για το τι έγινε χθες στο Eurogroup. Έχουμε, βέβαια, δρόμο ακόμα μπροστά μας, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας».

Για την επιμήκυνση επεσήμανε ότι:

«Την επιμήκυνση την έχουμε ζητήσει. Είναι πάνω στο τραπέζι. Το πρόβλημα με την επιμήκυνση, είναι ότι απαιτεί παραπάνω χρήματα. Πήραμε την εντολή από το Eurogroup για να δούμε πως θα βρεθούν αυτά τα παραπάνω χρήματα. Με τι τρόπους. Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι τόσο δύσκολο πρόβλημα αυτό».

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!