Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Αρωγή Αιτήσεις για πληγέντες από πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Σποράδες)

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο site της ΑΑΔΕ, σε λειτουργία τέθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για την παροχή κρατικής αρωγής για πληγέντες από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Σποράδες).

Είσοδος στην εφαρμογή

Παρατίθενται ακολούθως οι οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης «Στεγαστική συνδρομή» όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

  1. Τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων σας (ενδεικτικά ΑΤΑΚ, ποσοστό συνιδιοκτησίας, εμπράγματο δικαίωμα) που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, προσυμπληρώνονται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από την τελευταία δήλωση Ε9. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ειδικά, για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής για ακίνητα τα οποία αποκτήθηκαν ή μεταβλήθηκε η κατάστασή τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2023, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2024 που έχει υποβληθεί μέχρι και την 8η Σεπτεμβρίου 2023.
  2. Σε κάθε εγγραφή πρέπει να συμπληρώσετε τις στήλες «Έκταση βλάβης» και «Είδος χρήσης» με μία από τις διαθέσιμες επιλογές.
  3. Συμπληρώνοντας τις στήλες «Έκταση βλάβης» και «Είδος χρήσης» υπολογίζεται και συμπληρώνεται αυτόματα στην αντίστοιχη στήλη, το δικαιούμενο ποσό αποζημίωσης.
  4. Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός δικαιούχων (συνιδιοκτητών, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα), η αίτηση υποβάλλεται από τον καθένα χωριστά και χορηγείται το ποσό της ενίσχυσης που αντιστοιχεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας του καθενός.
  5. Ως εγκαταλελειμμένο νοείται το κτίριο το οποίο παρουσιάζει εμφανή στοιχεία εγκατάλειψης όπως ενδεικτικά έλλειψη στέγης, έλλειψη εξωτερικών κουφωμάτων, βλάβες σε δομικά στοιχεία (στέγη, πατώματα κ.λπ.) που εμφανώς προϋπήρχαν των πλημμυρών και οφείλονται σε απόλυτη εγκατάλειψη.
  6. Για κάθε εγγραφή ακινήτου το οποίο βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές, επιλέγοντας το σχετικό εικονίδιο στη στήλη «Επισύναψη Αρχείου», επισυνάπτεται το Δελτίο Ταχείας Αυτοψίας ή το Δελτίο Επανελέγχου το οποίο αφορά το εν λόγω ακίνητο (ΠΡΟΣΟΧΗ στην επιλογή του σωστού ΑΤΑΚ για τον οποίο επισυνάπτεται το αρχείο). Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον τύπο του αρχείου (pdf, jpeg κ.λπ.) παρά μόνο ως προς το μέγεθος (μέχρι 5ΜΒ). Σε περίπτωση υποβολής νέας τροποποιητικής δήλωσης, υπάρχει η δυνατότητα προβολής ή διαγραφής υποβληθέντος αρχείου ή επισύναψης νέου αρχείου.
  7. Ως «Δήλωση Μίσθωσης» νοείται η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» που έχετε υποβάλει στο myΑΑΔΕ.
  8. Αν έχει υποστεί ζημιές η οικοσκευή αλλά δεν έχει εκδοθεί για το κτίσμα το Δελτίο Ταχείας Αυτοψίας, τότε στο πεδίο «Έκταση Βλάβης» επιλέγεται Ελαφρές βλάβες – Χωρίς «Δελτίο Ταχείας Αυτοψίας», ώστε να ληφθεί υπόψη για την χορήγηση αποζημίωσης οικοσκευής. Αν μεταγενέστερα εκδοθεί Δελτίο Ταχείας Αυτοψίας, σύμφωνα με το οποίο η έκταση της βλάβης καθιστά το κτίσμα επικίνδυνο ή ακατάλληλο για χρήση, τότε θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική αίτηση στην οποία θα επισυναφθεί το Δελτίο Ταχείας Αυτοψίας.
  9. Οι επιλογές έκτασης βλάβης «Βαριές βλάβες (επικίνδυνο)» και «Σοβαρές βλάβες (προσωρινά ακατάλληλο)» συνεπάγονται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα εν λόγω ακίνητα.
  10. Σε περίπτωση που το ποσό της υποβληθείσας αίτησης είναι μεγαλύτερο από το ποσό που προκύπτει από το Δελτίο Επανελέγχου ή την Έκθεση Αυτοψίας, το οποίο επισυνάπτεται κατά την αίτηση, τότε ως πρώτη αρωγή καταβάλλεται το ποσό που αντιστοιχεί στη σοβαρότητα της βλάβης, όπως αυτή προκύπτει από το ως άνω δελτίο.
  11. Θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξετε τα πεδία της υπεύθυνης δήλωσης και της συναίνεσης.

Εφόσον η κατοικία βρίσκεται εντός των κάτωθι περιοχών, οι οποίες επλήγησαν καθολικά σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, δικαιούστε ενίσχυση για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών, ή/και αντικατάσταση οικοσκευής, συνολικού ύψους 6.600 ευρώ για την κύρια κατοικία και 3.300 ευρώ για τη δευτερεύουσα κατοικία (και για μέχρι μία δευτερεύουσα κατοικία ανά δικαιούχο), χωρίς να απαιτείται αυτοψία από τη ΓΔΑΕΦΚ:

  • ΠΕ Τρικάλων (Αγία Κυριακή, Μεγάλα Καλύβια, Φωτάδα, Παραπόταμος, Γεωργανάδες, Φανερωμένη, Κεραμίδι, Βαλομάνδρι)
  • ΠΕ Λάρισας (Νάματα, Σωτήριο, Νίκη, Χάλκη, Αρμένιο, Αχίλλειο, Καλαμάκι, Κάμπος, Κάστρο, Κουτσόχερο, Υπέρεια, Μεγάλο Ευύδριο, Πυρκαγιά, Βασιλί)
  • ΠΕ Καρδίτσας (Μεταμόρφωση, Βλοχός, Ψαθοχώρι, Παλαμάς, Αστρίτσα, Κοσκινάς, Κόρδα, Μαραθέα, Αγία Τριάδα, Καλογριαννά, Ορφανά, Αμπελώνας, Φύλλο, Ριζοβούνι, Παλαιοχώρι, Μαγούλα, Κρανιά, Κυψέλη, Ν.Ικόνιο, Πασχαλίτσα, Ερμήτσι, Γοργοβήτες, Μάρκο)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

ΠΕΤΡΟΣ
13/09/2023 11:21:28

Σύμφωνα με το πυροσβεστική υπηρεσία eφόσον η κατοικία βρίσκεται εντός των κάτωθι περιοχών, οι οποίες επλήγησαν καθολικά σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, δικαιούστε ενίσχυση για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών, ή/και αντικατάσταση οικοσκευής, συνολικού ύψους 6.600 ευρώ για την κύρια κατοικία και 3.300 ευρώ για τη δευτερεύουσα κατοικία (και για μέχρι μία δευτερεύουσα κατοικία ανά δικαιούχο), χωρίς να απαιτείται αυτοψία από τη ΓΔΑΕΦΚ: ΠΕ Τρικάλων (Αγία Κυριακή, Μεγάλα Καλύβια, Φωτάδα, Παραπόταμος, Γεωργανάδες, Φανερωμένη, Κεραμίδι) ΠΕ Λάρισας (Νάματα, Σωτήριο, Νίκη, Χάλκη, Αρμένιο, Αχίλλειο, Καλαμάκι, Κάμπος, Κάστρο, Κουτσόχερο, Υπέρεια, Μεγάλο Ευύδριο, Πυρκαγιά, Βασιλί) ΠΕ Καρδίτσας (Μεταμόρφωση, Βλοχός, Ψαθοχώρι, Παλαμάς, Αστρίτσα, Κοσκινάς, Κόρδα, Μαραθέα, Αγία Τριάδα, Καλογριαννά, Ορφανά, Αμπελώνας, Φύλλο, Ριζοβούνι, Παλαιοχώρι, Μαγούλα, Κρανιά, Κυψέλη, Ν.Ικόνιο, Πασχαλίτσα, Ερμήτσι, Γοργοβήτες, Μάρκο) .Τότε τι μας ζητάνε να επισυνάπτουμε το δελτίο ταχείας αυτοψίας η δελτίο επανελέγχου .

Γιώργος
12/09/2023 13:06:37

Πως θα πα΄ρω το Δελτίο Ταχείας Αυτοψίας; Πέρασαν και μου έδωσαν έναν τετραψήφιο αριθμό.

EVA ZIOZIOU
13/09/2023 11:46:23

Πως θα πα΄ρω το Δελτίο Ταχείας Αυτοψίας; Πέρασαν και μου έδωσαν έναν τετραψήφιο αριθμό.