Δεδομένη η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αλλά η επίλυση των πρακτικών προβλημάτων καθυστέρει
Στο μηχανισμό και η Πορτογαλία- Τι γίνεται με Ισπανία και Βέλγιο;
Το ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί όλα τα προβλήματα. Αντίθετα, από τη στιγμή που έγινε αυτή η επιλογή στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, εμφανίστηκαν και τα προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, ώστε η διευθέτηση να είναι συνολική και δραστική.
Σχετικά με τη διετή επιμήκυνση, που επίσης θεωρείται δεδομένη, οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με την εξεύρεση του πρόσθετου ποσού χρηματοδότησης που απαιτείται. Προς το παρόν, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες αρνούνται να δώσουν τη λύση αποδεχόμενες μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και τα οποία στην πλειονότητά τους λήγουν την κρίσιμη περίοδο 2013-2016. Εάν επιμείνουν στην άρνηση αυτή, τα χρήματα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού και, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, πέραν της χορήγησης πρόσθετων δανείων από τους εταίρους, κάτι που θεωρείται δύσκολο πολιτικά για ορισμένες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία), οι οποίες έχουν εσωτερικό πρόβλημα. Η άλλη εναλλακτική είναι να αναζητήσει η Ελλάδα την πρόσθετη χρηματοδότηση με την έκδοση ομόλογων μικρής χρονικής διάρκειας, αλλά αυτό θα γίνει μόνον εφόσον εξαντληθούν όλες οι άλλες δυνατότητες λύσης.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και τις διαφωνίες των εταίρων με το ΔΝΤ το οποίο ζητάει νέο «κούρεμα», τα πάντα θα κριθούν από τις τελικές αποφάσεις για τον ΕΜΣ. Εάν ο ΕΜΣ αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αναδρομική ισχύ, τότε δεν τίθεται κανένα θέμα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Εάν δεν γίνει τελικά κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί το ΔΝΤ θεωρείται βέβαιο πως θα επιμείνει στη θέση, απειλώντας ότι δεν θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, με αρκετά κατηγορηματικό τρόπο πως δεν περιμένει απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου. Μάλιστα, «φωτογράφισε» το Νοέμβριο για τη λήψη των αποφάσεων.
Έκπληξη;
Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, όπως κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει θετικές εκπλήξεις για τη χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής. Αλλωστε, ο κ. Γιούνκερ δεν έλεγε τον Ιούλιο πως οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα λαμβάνονταν στις αρχές Σεπτεμβρίου; Είναι προφανές πως η συνολική απόφαση για την Ελλάδα θα είναι πολιτική και θα έρθει ως συνέχεια της άλλης πολιτικής απόφασης, να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!