Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΔΕΘ Αύξηση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας - Βουλγαρίας και των εκατέρωθεν επενδύσεων

Αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου Ελλάδας- Βουλγαρίας, αλλά και των εκατέρωθεν επενδύσεων, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποδώσει η φετινή 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), με τιμώμενη χώρα της γείτονα, καθώς η βουλγαρική συμμετοχή είναι εξαιρετικά δυναμική κι έχουν ήδη προγραμματιστεί περισσότερες από 1000 συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών, σε τομείς αιχμής, όπως η υψηλή τεχνολογία, οι μεταφορές και τα logistics, τα τρόφιμα, η συσκευασία και ο τουρισμός.

«Η Βουλγαρία έρχεται στη Θεσσαλονίκη με όλα τα "αστέρια" της, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο επιχειρηματικό κομμάτι» είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO AE, Kυριάκος Ποζρικίδης, αναφερόμενος στην παρουσία, στην πόλη, του Προέδρου της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, του πρωθυπουργού, Νικολάι Ντένκοφ, αλλά και πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου και σημαντικών επιχειρηματιών, μεταξύ των περίπου 60 εκθετών της χώρας στην 87η ΔΕΘ.

Δεν είναι όμως μόνο η βουλγαρική συμμετοχή που διαμορφώνει ευνοϊκή προοπτική για τη φετινή ΔΕΘ, το αποτύπωμα της οποίας στην τοπική οικονομία εκτιμάται ότι θα είναι ένα από τα σημαντικότερα των τελευταίων ετών, με σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία γεμάτα: στην 87η ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί στις 9-17 Σεπτεμβρίου, οι περίπου 1500 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες καλύπτουν το σύνολο των εκθεσιακών της εγκαταστάσεων και των χώρων εκδηλώσεων (συνολικά 33.000 τμ), ενώ μεταξύ των 18 επίσημων κρατικών συμμετοχών καταγράφονται και τρία σημαντικά «ντεμπούτα», αφού η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη και η Μολδαβία συμμετέχουν στη διοργάνωση για πρώτη φορά στην πολυετή ιστορία της (η τιμώμενη Βουλγαρία είναι πάντως από τις πιο πιστές συμμετέχουσες, αφού έλαβε μέρος και στην πρώτη διοργάνωση της ΔΕΘ, το 1926).

Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για την 87η ΔΕΘ, παρουσία και του Βούλγαρου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Βιομηχανίας, Νικολάι Πάβλοφ (Nikolay Pavlov), ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιλογή της Βουλγαρίας ως τιμώμενης χώρας στην 87η ΔΕΘ συνιστά αναγνώριση του υψηλού επιπέδου των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά και μια ευκαιρία να αναδειχθεί η δυναμική της βουλγαρικής οικονομίας το νέο τεχνολογικό της πρόσωπο, αλλά και οι δυνατότητες συνεργειών σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και ο τουρισμός, αλλά και στα κοινά στρατηγικά πρότζεκτ, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Είναι τιμή για τη Βουλγαρία να είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ περίπου 100 χρόνια μετά την πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση» είπε ο κ.Πάβλοφ και πρόσθεσε ότι, με την ευκαιρία αυτή, η χώρα θέλει να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και έργα. Ο κ.Πάβλοφ διευκρίνισε ακόμα ότι η χώρα συμμετέχει με δεκάδες επιχειρήσεις στην 87η ΔΕΘ, καλύπτοντας περίπου 2500 τμ εκθεσιακού χώρου στο Περίπτερο 13 και διοργανώνοντας σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Επενδύουμε στη γειτονιά μας»

«Επενδύουμε στη γειτονιά μας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση της εταιρείας εξέταζε το ενδεχόμενο να έχει ως τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης ένα βαλκανικό κράτος και αυτό γίνεται φέτος πράξη με τη Βουλγαρία, «η οποία είναι η πιο κοντινή και φιλική» προς την Ελλάδα χώρα. Ο κ.Τζήκας αναφέρθηκε ακόμα στην ημερίδα για τις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου με κεντρικό ομιλητή τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας, Μπογκτάν Μπογκντάνοφ (Bogdan Bogdanov), στη συνάντηση του Προέδρου της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ με την Ελληνίδα ομόλογό του, Κατερίνα Σακελλαροπούλου την ίδια ημέρα, αλλά και στα εγκαίνια του βουλγαρικού περιπτέρου από τον πρωθυπουργό της χώρας, Νικολάι Ντένκοφ (Nikolay Denkov) και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στον σημαντικό ρόλο της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου, η οποία τονώνει την κινητικότητα και την επισκεψιμότητα στη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί δείκτη και καθρέφτη των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων και πεδίο για την περιφερειακή ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη σημασία της συμμετοχής της Βουλγαρίας ως τιμώμενης χώρας στην 87η ΔΕΘ. Υπενθύμισε ότι πρόκειται για το μοναδικό όμορο με την Ελλάδα κράτος, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και διατηρεί στενή συνεργασία με τη χώρα μας στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, των υποδομών μεταφορών, της ασφάλειας και της άμυνας, με τις δύο χώρες να λειτουργούν από κοινού ως πόλος ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τη βεβαιότητα ότι η φετινή διοργάνωση θα ειναι μια πραγματική γιορτή για τη Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συνεχάρη στη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ΔΕΘ όχι απλά ξαναβρήκε τον βηματισμό της, αλλά ανέκτησε τον εμπορικό, επιχειρηματικό και οικονομικό της χαρακτήρα. Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμα στην πολύ θετική πορεία των εξαγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας, ιδίως στους τομείς των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων, στον διπλασιασμό των επενδύσεων σε τουριστικές υποδομές και στη σημαντική αύξησή τους στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και στην άνοδο των εσόδων από τον τουρισμό στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και στον σημαντικό θετικό αντίκτυπο των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην πόλη, σε επίπεδο εσόδων, διανυκτερεύσεων και θέσεων εργασίας. Στον θετικό αντίκτυπο της 87ης ΔΕΘ στην τοπική οικονομία αναφέρθηκε και ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισημαίνοντας ότι «για τις επόμενες δέκα ημέρες η Θεσσαλονίκη είναι sold-out» και στόχος είναι να είναι sold-out καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Συναυλίες και θεματικά αφιερώματα, ωράριο και τιμή εισιτηρίου

Πολυδιάστατο σε περιεχόμενο είναι και το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΔΕΘ, καθώς και τα θεματικά της αφιερώματα: Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα (Περίπτερα Δ.Ε.Θ. 2, 3, 8, και 16), Akademia (Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία, Ανώτατα Δημόσια και Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σύγχρονες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με διεθνή διάσταση, διασύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα), Αυτοκίνηση και Ηλεκτροκίνηση (το Μέλλον στις Μετακινήσεις, τα πιο εξελιγμένα και προσιτά μοντέλα οχημάτων, ηλεκτρικών και υβριδικών – ΙΧ και επαγγελματικά – καθώς και τα τελευταία μοντέλα ποδηλάτων, μοτοσυκλετών, scooter και αμαξιδίων, Περίπτερο 17), Κυκλική Οικονομία-Ανακύκλωση – Ενέργεια – Δόμηση (οικολογικός σχεδιασμός, επαναχρησιμοποίηση υλικών, πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές, Περίπτερα 9 και 10 – Υπαίθριοι χώροι Β07, Β08 και Β10), Γαστρονομική Διατροφή-Ελληνική Γαστρονομία, Παραγωγοί αλλά και επιχειρήσεις τροφίμων και διακεκριμένοι σεφ (Περίπτερα 4 και 5), Ψηφιακή Ελλάδα Start Ups-Ψηφιακές Τεχνολογίες (Περίπτερα 7 και 12), Δημόσιοι Φορείς Οργανισμοί (Περίπτερο 15), Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές (Περίπτερο 5 και 16) και Έπιπλα -Οικιακός Εξοπλισμός (Περίπτερα 8 και 9).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 87ης ΔΕΘ ξεχωρίζει και το συνέδριο για τη Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών με τίτλο «Προστατεύοντας τη ζωή-Χτίζοντας ανθεκτικότητα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 13 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Πρόκειται για διοργάνωση του Economist σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ.

Μια ακόμα ξεχωριστή εκδήλωση της φετινής διοργάνωσης είναι η έκθεση «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές», η οποία φιλοξενεί τις συλλογές γνωστών συλλεκτών με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO, σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθόλη τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ στο Περίπτερο των Εθνών (Περίπτερο 6). Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μεγάλο πολιτιστικό αφιέρωμα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας.

Από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί με μήνυμα «Όχι στη βία» το «Τουρνουά ΔΕΘ ποδοσφαίρου 5Χ5» με αγώνες ποδοσφαίρου 5Χ5 καθημερινά, σε γήπεδο που θα στηθεί εντός της ΔΕΘ. Στο τουρνουά περιλαμβάνονται αγώνες μεταξύ Ακαδημιών της Θεσσαλονίκης με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, αγώνες μεταξύ δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, σκηνοθετών, οπερατέρ της Θεσσαλονίκης, αγώνες βετεράνων ποδοσφαιριστών των ομάδων της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ-Άρης-Ηρακλής-Απόλλων Καλαμαριάς), παιδικοί αγώνες κοριτσιών, ηλικιών 12-15 ετών, από ομάδες και Ακαδημίες της Θεσσαλονίκης και αγώνες στελεχών-ομάδων από μεγάλες εταιρείες, αλλά και οργανισμούς που παίρνουν μέρος στη ΔΕΘ.

Επιπλέον, κάθε βράδυ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί μια συναυλία στο Τόξο της ΧΑΝΘ δωρεάν, μόνο με το εισιτήριο εισόδου της 87ης ΔΕΘ, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου συναυλιακού προγράμματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον δρα Ποζρικίδη. Ποδαρικό θα κάνουν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου ο Στέλιος Ρόκκος και οι ONIRAMA, δίνοντας μια πρώτη γεύση από το μουσικό πάρτι της 87ης ΔΕΘ. Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στη σκηνή ανεβαίνει η μοναδική Άλκηστις Πρωτοψάλτη με τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει διαχρονικά. Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου ο Θοδωρής Φέρρης και η Josephine παίρνουν τη σκυτάλη, ενώ την Τετάρτη 13 θα γίνει πανελλαδική πρεμιέρα του βραβευμένου musical tribute «One Night Of Tina», ενός αφιερώματος στην Τίνα Τέρνερ, που έχει ταξιδέψει με το αυθεντικό cast του West End του Λονδίνου σε 26 χώρες και έχει μαγέψει χιλιάδες θεατές. Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου σειρά έχουν η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου, την Παρασκευή ο Κώστας Μακεδόνας (συμμετέχει η Χριστιάνα Γαλιάτσου) και η Ελένη Τσαλιγοπούλου και το Σάββατο 16 ο Μιχάλης Χατζηγιάννης. Το πρόγραμμα των φετινών μουσκών εκδηλώσεων κλείνουν στις 17 Σεπτεμβρίου οι Πέτρος Ιακωβίδης και Ήβη Αδάμου.

Στη φετινή έκθεση εγκαινιάζεται και η λειτουργία του Helexpo App, μιας εφαρμογής που αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα επιτρέπει στους επισκέπτες της ΔΕΘ να «εξερευνήσουν» ψηφιακά τα συνέδρια, τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις της.

Τις καθημερινές η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 16.00 ώς τις 22.00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10.00 ώς τις 22.00. Η γενική είσοδος είναι 8 ευρώ. Παιδιά ώς τεσσάρων ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο, ενώ οι επισκέπτες ηλικίας τεσσάρων έως 10 ετών πληρώνουν 5 ευρώ. Η τιμή του οικογενειακού εισιτηρίου (τέσσερα άτομα) είναι 25 ευρώ, ενώ το ίδιο αντίτιμο θα καλούνται να καταβάλλουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με την επίδειξη κάρτας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!