Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Νέο φορολογικό: η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Νέο φορολογικό: η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Περί το 30% θα κυμαίνεται ο συντελεστής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, με το νέο φορολογικό νόμο.

Στο 30% θα είναι και  η συνολική επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων θα έχει τέσσερα κλιμάκια με συντελεστές από 15% έως 35%.

Το νομοσχέδιο   αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Νοεμβρίου και ενώ θα έχει προηγηθεί αυτό που αφορά την κατάργηση του ΚΒΣ τη θέσπιση νέου «ποινολογίου», την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης   καθώς και αυτό με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

Όσον αφορά ειδικότερα το νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών από το 2014, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2013, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε ότι η φιλοσοφία πλέον που υπάρχει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι να υιοθετηθούν και στη χώρα μας σύγχρονα «μοντέλα» φορολόγησης, τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί σε προηγμένες οικονομίες και έχουν αποδώσει χωρίς να υπάρχουν παρενέργειες ούτε για τους φορολογούμενους, ούτε φυσικά για το κράτος.

«Δώσε μας το ένα τρίτο από αυτά που βγάζεις, ως φόρο, και το υπόλοιπο 70% μπορείς να το κάνεις οτι θέλεις» είναι η πρόταση που κάνει το υπουργείο στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως έλεγε χαρακτηριστικά  σημαίνον στέλεχος της Καραγεώργη Σερβίας.

Ουσιαστικά   καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα ισχύσει η αυτοτελής φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους με συντελεστή 30%.

Η πρόταση προβλέπει ότι τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αθροιζόμενα με λοιπά εισοδήματά τους από άλλες πηγές (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες), αλλά θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση, με συντελεστή φόρου 30%.

Η  πρόταση θα δημιουργήσει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση τουλάχιστον κατά 10% στις ατομικές επιχειρήσεις (Ο.Ε., Ε.Ε.) καθώς σήμερα ο συντελεστής φορολόγησής τους είναι στο 20%.

Στελέχη του υπουργείου σχολίαζαν ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες ουσιαστικά το καθεστώς θα είναι πιο ευνοϊκό, καθώς μπορεί να χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ όμως θα έχουν τη δυνατότητα να περιλαμβάνουν στα βιβλία τους δαπάνες, τις οποίες σε κάθε περίπτωση με την επικείμενη κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα τις έχαναν.

Από την άλλη πλευρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει και σε αλλαγές όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς των μεγάλων επιχειρήσεων, με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν συνθήκες κατάλληλες για την προσέλκυση επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, ειλημμένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση ότι θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των ΑΕ, αφού τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα αποφασίσουν το προσεχές διάστημα μεταξύ των κατωτέρω δυο εναλλακτικών προτάσεων που έχουν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου:

* ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων να μειωθεί στο 20% και αυτός των μερισμάτων να οριστεί στο 10%, ή

* ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών να μειωθεί ακόμη περισσότερο στο 15%, αλλά με συντελεστή 15% να φορολογούνται και τα μερίσματα.

Από τις συγκεκριμένες προτάσεις γίνεται φανερό ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μορφής, η συνολική φορολογική επιβάρυνση να είναι στο 30%, ποσοστό το οποίο φυσικά είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις μεγάλες επιχειρήσεις εάν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα η συνολική τους επιβάρυνση φθάνει και το 43%.

Από την άλλη πλευρά η εν λόγω σημαντική μείωση των συντελεστών φορολόγησης των Α.Ε., όποιο σχέδιο κι αν υιοθετηθεί τελικά, ευνοεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αφού πλέον η φορολογία θα έχει μειωθεί σε επίπεδα τέτοια που δεν θα «διώχνει» επενδυτές σε γειτονικές χώρες όπου ήδη ισχύουν χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης, αφού στο εξής δεν θα είναι ελκυστικότεροι.

Τι θα γίνει με  μισθωτούς-συνταξιούχους

Όσον αφορά τη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για τα φετινά εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και να υπάρξει σταδιακή αύξησή του κατά 1.000 ευρώ κάθε χρόνο, ανάλογα με την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, ώστε να φθάσει στις 8.000 ευρώ.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει «κλείσει» εάν η αύξηση του αφορολογήτου θα γίνει από τα εισοδήματα του 2013 ή μετατίθεται για το 2014.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δεν θα γλιτώσουν από νέες επιβαρύνσεις από τη στιγμή που θα καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές και υιοθετηθεί η νέα κλίμακα φορολόγησης με συντελεστές από 15% έως 35%. Και αυτό φυσικά διότι είτε το αφορολόγητο παραμείνει στις 5.000 ευρώ, είτε αυξηθεί κατά 1.000 ή 2.000 ευρώ, η φορολόγηση των εισοδημάτων θα γίνεται με το 15% και όχι με το 10% που ισχύει σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μισθωτός σήμερα με εισόδημα 12.000 ευρώ πληρώνει, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, φόρο ύψους 700 ευρώ, ενώ εάν ο συντελεστής ανέλθει στο 15% τότε θα πληρώνει φόρο 1.050 ευρώ. Ακόμη και το αφορολόγητο να ανέβει στις 7.000 ευρώ τότε και πάλι θα πρέπει να πληρώσει φόρο για το υπόλοιπο ποσό 750 ευρώ.

Για τα φετινά εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων έχει αποφασιστεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή, γεγονός που σημαίνει ότι το αφορολόγητο όριο παραμένει στις 5.000 ευρώ και διατηρούνται όλες οι δαπάνες που εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο και αφορούν ιατρικά έξοδα, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια.

Το σύστημα, θα αλλάξει από το 2013, οπότε θα υιοθετηθεί το αμερικανικό σύστημα φορολόγησης που προβλέπει έκπτωση από το εισόδημα συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών με αποδείξεις.

Ειδικότερα, το αμερικανικό μοντέλο προσδιορισμού των εισοδημάτων προβλέπει την αφαίρεση όλων ανεξαιρέτως των δαπανών, ακόμη και αυτών που σήμερα αφορούν την πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ   και ύδρευσης, εκτός φυσικά από τις δαπάνες που αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Τα οφέλη εφόσον υιοθετηθεί το νέο σύστημα, κατά τα στελέχη του υπουργείου, θα είναι τα εξής:

- περιορισμός της φοροδιαφυγής. Κάθε πολίτης, έχοντας ουσιαστικό φορολογικό κίνητρο, θα απαιτεί για κάθε συναλλαγή του να λάβει το αντίστοιχο φορολογικό στοιχείο. Κατά συνέπεια θα υπάρξει πολύ μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ (όπου παρατηρείται ανησυχητική μείωση), και από τη φορολογία εισοδήματος των επιτηδευματιών.

- περιορισμός του παραεμπορίου. Κάθε πολίτης, έχοντας ουσιαστικό φορολογικό κίνητρο, θα πραγματοποιεί τις αγορές του ή και θα λαμβάνει τις οποιεσδήποτε υπηρεσίες από τους νόμιμους επαγγελματίες, συνεπώς η οποιαδήποτε συναλλαγή με το παραεμπόριο θα είναι ασύμφορη.

- βοήθεια στη λειτουργία του «πόθεν έσχες».

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!