Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ, Ο.Ε.Ε.)

ΟΕΕ Τέσσερεις προτάσεις για αύξηση αποδοχών στο Δημόσιο

Η αύξηση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων κινείται αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό σχολίασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, στην τοποθέτησή του στην Βουλή, επί του νομοσχεδίου, «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας - συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Ο πρόεδρος κατέθεσε και τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την αύξηση των αποδοχών και των αποζημιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτές είναι:

  • Η άμεση εφαρμογή των αυξήσεων των απολαβών των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα από την δημοσίευση του νόμου.
  • Η αύξηση της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας, η οποία σήμερα είναι αποτρεπτική για τους υπαλλήλους του Δημοσίου να εργαστούν πέραν του ωραρίου τους, όποτε απαιτείται για την αντιμετώπιση έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.
  • Η αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης των υπαλλήλων για μετακινήσεις που αφορούν υπηρεσιακές ανάγκες από τα 0,15 ευρώ στα 0,20 ευρώ, να ισχύσει από τη δημοσίευση του νόμου.
  • Η αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης για τον υπάλληλο που μετακινείται εκτός έδρας για υπηρεσιακές ανάγκες.

Όπως είπε, «γίνεται αντιληπτό ότι οι προβλεπόμενες αυξήσεις των αποδοχών είναι σημαντικές, εντός του δημοσιονομικού χώρου που έχει φυσικά η κυβέρνηση, όμως πρέπει να πούμε ότι δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη μείωση των απολαβών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα από το 2011. Μετά από σειρά ετών εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, πιστεύουμε ότι πρέπει να εξεταστεί η κατάρτιση ενός μισθολογίου με νέο σύστημα αμοιβών, δεδομένου ότι οι αλλαγές αφορούν στο ήδη ισχύον, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή αύξηση των κενών θέσεων των οργανισμών του δημοσίου και την προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού, ειδικότερα στον τομέα της Πληροφορικής, για τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα αλλά θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».

Το ΟΕΕ χαιρετίζει την αύξηση του αφορολόγητου για φορολογούμενους με εξαρτώμενα μέλη, «αφού τέτοιες πρωτοβουλίες τονώνουν το εισόδημα των πολιτών και δη των οικογενειών».

Ο κ. Κόλλιας χαρακτήρισε εξίσου σημαντική τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 10%, για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, καθώς και την παράταση του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά και την οικονομική ενίσχυση των νέων με 150 ευρώ μέσω του Youth Pass.

Σχετικά με την ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του ΟΕΕ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι πολίτες το κόστος των προγραμμάτων των κομμάτων, αφού πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε ζήσει ακατάσχετη παροχολογία κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων. «Το ΟΕΕ συντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια και τίθεται στη διάθεση της Πολιτείας για να βοηθήσει και από την πλευρά του μαζί με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην κοστολόγηση των προγραμμάτων».

Τέλος, ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ανακοινωθεί σήμερα κιόλας η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και δέσμη μέτρων για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών με ταυτόχρονη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής όλων των δηλωτικών τους υποχρεώσεων, φορολογικών και ασφαλιστικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!