Σε κινούμενη άμμο η Ευρωζώνη
Σε κινούμενη άμμο η Ευρωζώνη - Αποφασίζει το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας - Η Κομισιόν παρουσιάζει τα σχέδια της για την τραπεζική ένωση – Ψηφίζουν οι Ολλανδοί για νέα κυβέρνηση. Τι υποστηρίζουν τα ολλανδικά κόμματα σχετικά με την Ελλάδα
-Στις 11.00 ώρα Ελλάδος, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, από την έδρα του στην Καρλσρούη, θα ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης - ESM. Και μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να εκφράζει την βεβαιότητά της για την έγκριση τόσο του μηχανισμού και της συμμετοχής της Γερμανίας στο ταμείο του, όσο και της εκχώρησης από τη γερμανική κυβέρνηση αυξημένων αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τον έλεγχο επί του προϋπολογισμού των κρατών μελών της Ευρωζώνης, άρα ΚΑΙ της Γερμανίας, πλην όμως ουδείς μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για την τελική ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Πολλώ δε μάλλον όταν στο τιμόνι του βρίσκεται ο 48χρονος Andreas Vosskuhle, ο δικαστής που θεωρείται από τα μίντια ως ο «ισχυρότερος άνθρωπος αυτή τη στιγμή στη Γερμανία».
- Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για την τραπεζική ένωση.
- Στην Ολλανδία ανοίγουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα πρόκειται να κυριαρχήσουν στο μετεκλογικό σκηνικό και στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Οι Φιλελεύθεροι του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και οι Εργατικοί του Ντίντερικ Σάμσομ βρίσκονται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν αυτοδυναμία -αν και οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται, καθώς ένας στους πέντε ψηφοφόρους εμφανιζόταν αναποφάσιστος. Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ολλανδίας είχε καταρρεύσει τον Απρίλιο εξαιτίας ασυμφωνίας (κατά άλλους, εσκεμμένου "τορπιλισμού" της συγκυβέρνησης από τον Βίλντερς με μικροπολιτικά κίνητρα) για μέτρα λιτότητας, τα οποία πάντως ο Μαρκ Ρούτε κατάφερε και πέρασε έπειτα. Παράλληλα, στην χώρα -μία από τις τελευταίες της Ευρωζώνης με άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση- διαδεδομένη είναι η δυσφορία για τα πακέτα στήριξης στους «υπερχρεωμένους» του Νότου.Οι εκλογές στην Ολλανδία, η οποία θεωρείται «ανεμοδείκτης» για τις φιλοευρωπαϊκές και τις ευρωσκεπτικιστικές τάσεις στον ευρωπαϊκό Βορρά, εκτιμάται, όπως αναφέρει το Reuters, ότι θα οδηγήσουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα είναι πρόθυμος αλλά «απαιτητικός» εταίρος στην Ευρωζώνη. Στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης βρίσκονται τέσσερα κόμματα: Οι Φιλελεύθεροι (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το Εργατικό Κόμμα (PvdA) του Ντίντερικ Σάμσομ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) του Εμίλ Ρέμερ και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χερτ Βίλντερς.Ρούτε και Σάμσομ απέφευγαν κατά την προεκλογική εκστρατεία να αναφερθούν στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, το οποίο και θεωρείται αρκετά πιθανή έκβαση. Όσον αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, οι θέσεις των τεσσάρων προπορευόμενων κομμάτων ποικίλλουν. Το VVD εμφανίζεται διατεθειμένο να δώσει περισσότερο χρόνο αλλά αποκλείει ένα νέο πακέτο και το PvdA, που έχει υπερψηφίσει τα προηγούμενα πακέτα, είναι υπέρ του να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα. Το SP αντιτίθεται σε νεά βοήθεια, όντας γενικά αντίθετο στα προγράμματα στήριξης και λιτότητας, και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χερτ Βίλντερς (ο οποίος είχε φωτογραφηθεί με ένα τεράστιο χαρτονόμισμα χιλίων δραχμών μπροστά από την ελληνική πρεσβεία και έχει εκφραστεί θετικά και για επιστροφή της Ολλανδίας σε εθνικό νόμισμα) θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από την Ευρωζώνη.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!