Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΙΟΒΕ Άνοδος των προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιούνιο

Ενισχύθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και διαμορφώθηκε στις 108,6 μονάδες (από 105,1 μονάδες τον Μάιο), σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό (103,9 μον.).

Όπως σημειώνεται στο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ «τα ‘'πρώτα'' αποτελέσματα των εκλογών καθώς και η τουριστική περίοδος φαίνεται να δημιούργησαν θετικές προσδοκίες στο οικονομικό κλίμα.

Ωστόσο, οι προγραμματικές δηλώσεις αλλά και οι ουσιαστικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα της οικονομίας θα καθορίσουν το οικονομικό πλαίσιο στη χώρα το επόμενο διάστημα».

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,5% τον Μάιο σε σχέση με ένα έτος πριν, στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 1,8% σε ΕΕ 27. Επίσης, καταγράφονται μικτές τάσεις στους κλάδους της βιομηχανίας τον Μάιο.

Ειδικότερα, υποχώρηση για ηλεκτρικό ρεύμα (4,8%) και ορυχεία - λατομεία (3,4%), αλλά άνοδος για μεταποίηση (2,9%).

Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, αύξηση σημειώθηκε σε φάρμακα (25%) και τρόφιμα (4,8%), αλλά μείωση για βασικά μέταλλα (5,7%)

Επιπλέον, το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού αυξήθηκε στο 74% τον Ιούνιο (από 72,7% τον Μάιο).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το πρώτο τρίμηνο του 2023 η απασχόληση στη βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 2,5%, στα 430,5 χιλ. άτομα από τα 420,2 χιλ. άτομα το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Ο δείκτης κόστους εργασίας στη μεταποίηση αυξήθηκε 9,9%, στις 116,6 μονάδες το δ' τρίμηνο του 2022 από 106,1 μον. ένα έτος πριν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!