Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Νέα στήριξη της Ελλάδας από το Γάλλο πρόεδρο - Θετικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα και απόψεις

ΝΕΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

Η σύνοδος κορυφής της 18ης και 19ης Οκτωβρίου πρέπει να καταλήξει σε οριστικές λύσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Monti μετά τη συνάντησή τους στη Ρώμη.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως πρέπει να της επιτραπεί η παραμονή στην Ευρωζώνη καθώς και να της δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων εάν η τρόικα εγκρίνει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει.

Ο Hollande στη συνέχεια αναφέρθηκε στα υψηλά επιτόκια με οποία είναι αναγκασμένες ορισμένες χώρες, όπως η Ισπανία, να δανείζονται, τονίζοντας πως δεν είναι δικαιολογημένα και πως πρέπει να μειωθούν. «Eίναι ο ρόλος αυτών των θεσμών που εμπλέκονται στην Ευρωζώνη να παρέμβουν, κυρίως η ΕΚΤ,» σημείωσε ο κ. Hollande. Ο στόχος είναι η μη πληθωριστική ανάπτυξη χωρίς την οποία οι χώρες δεν μπορούν να πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.«Ανταγωνιστικότητα δεν σημαίνει λιτότητα,» τόνισε ο Hollande.

Από τη μεριά του ο Mario Monti σημείωσε πως στη συνάντηση υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων και πως έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως αναμένει μέτρα από Ε.Ε. που θα αφαιρέσουν τα σοβαρά εμπόδια των spreads τα οποία δεν έχουν καμία οικονομική δικαιολόγηση.

ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ (FORBES) ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ (ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ)

- Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του καθηγητή Οικονομικών, Καρλ Γουίλαν, στο “Forbes“.“Η κατάλληλη αντιμετώπιση του διογκούμενου και μη βιώσιμου ελληνικού χρέους είναι η παραγραφή του και όχι η ενίσχυσή του με νέα δάνεια ή η αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη”.

Ο κ. Γουίλαν επισημαίνει ότι, η Ελλάδα κινείται προς δημοσιονομικό πλεόνασμα, επομένως αν το χρέος της παραγραφεί σε βιώσιμα επίπεδα, είναι δυνατόν να επιστρέψει σε δανεισμό από τις αγορές, έπειτα από βραχύβια βοήθεια από τους εταίρους της”.Ο κ. Γουίλαν αναφέρει πως εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, η χρεοκοπία της θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση εντός του ευρώ. Παρά τα όσα ελέχθησαν από Ευρωπαίους πολιτικούς περί διαχειρίσιμης ελληνικής χρεοκοπίας, όπως τονίζει, στην πραγματικότητα η χρεοκοπία θα ενέτεινε την κρίση.Τέλος, διατυπώνει την άποψη, ότι η οικονομική κατάσταση της υπόλοιπης ευρωζώνης επιτάσσει την παραμονή της Ελλάδας και μια συμφωνία που θα παρεμποδίζει τους Έλληνες πολιτικούς να εγκαταλείψουν μονομερώς την ευρωζώνη. “Ας ελπίσουμε”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, “ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα αντιληφτούν εγκαίρως το μέγεθος της οικονομικής και πολιτικής αποτυχίας που θα αντιπροσώπευε μια ελληνική έξοδος.”

- Η κρίση του ευρώ και μέτρα για τη σταθεροποίηση προβληματικών χωρών, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με τον Αυστριακό ομόλογό της, Βέρνερ Φάιμαν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει στη Βιέννη την Παρασκευή.Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αναλυτές στη Βιέννη διαπιστώνουν, εδώ και εβδομάδες, τη διαμόρφωση ενός «άξονα αλληλεγγύης» με τη Νότια Ευρώπη και μια ανεξαρτητοποίησή του από την Ανγκελα Μέρκελ, από την πλευρά του Αυστριακού καγκελάριου και αρχηγού των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν. Είναι γεγονός, πως ο καγκελάριος Φάιμαν, επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν, έχει πάρει διαφορετικές θέσεις και έχει κρατήσει διαφορετική στάση από τη Γερμανίδα καγκελάριο, στο όλο θέμα της Ευρωζώνης και των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση.Και αυτό συνέβαινε, είτε επρόκειτο για το θέμα της Ελλάδας, όπου ο ίδιος πάντα διακήρυττε την ανάγκη τήρησης αλληλεγγύης απέναντί της και την ανάγκη να της δοθεί περισσότερος χρόνος, επισημαίνοντας επανειλημμένα τις θυσίες του ελληνικού λαού εξαιτίας των σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, «που στην Αυστρία θα είχαν προκαλέσει επανάσταση».Συνέβαινε επίσης, τόσο στο θέμα του Ευρωομολόγων, των οποίων ο Αυστριακός καγκελάριος είναι θερμός υποστηρικτής, όσο και στο θέμα της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που ο ίδιος πρώτος είχε προτείνει και ζήτησε επανειλημμένα σθεναρά την καθιέρωσή του. Πρόσφατη, χαρακτηριστική επιβεβαίωση της τελείως διαφορετικής, από εκείνη της Μέρκελ, στάσης του κ. Φάιμαν στο θέμα της Ελλάδας, ήταν οι επανειλημμένες δηλώσεις του, στις οποίες ο Αυστριακός καγκελάριος τόνιζε, πως στην Ελλάδα «θα πρέπει να δοθεί αέρας για να αναπνεύσει». Ο καγκελάριος Φάιμαν έχει επίσης επανειλημμένα προειδοποιήσει, πως θα αποτελούσε «ντροπή» για την πλούσια Ευρώπη μια εξέλιξη που θα οδηγούσε την Ελλάδα στη φτώχεια, έπειτα από μια ενδεχόμενη εγκατάλειψη της Ευρωζώνης.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!