Συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες – μεγάλη ανάσα 5 δις πιθανό να προκύψει για τον προϋπολογισμό
Στο παρά ένα βρίσκεται η συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες, που προέρχονται από κεφάλαια που δεν έχουν φορολογηθεί ή δεν είναι νόμιμη η απόκτησή τους.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής της Ενωσης Ελβετικών Τραπεζών, P. Odier, και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Ελβετό ομόλογό του, Μ. Ambuhl, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας και να υπογραφεί άμεσα. Ο στόχος της κυβέρνησης από τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι διττός. Αφενός εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει άμεσα ποσό της τάξης άνω των 5 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ), αφετέρου θεωρεί ότι θα δοθεί το μήνυμα ότι από τα μέτρα δεν μένουν έξω οι έχοντες. «Με τη φορολόγηση των 20 δισ. ακόμα και με 25% (που είναι ο χαμηλότερος συντελεστής του σεναρίου) το ελληνικό Δημόσιο εξασφαλίζει άμεσα έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ, που υπερκαλύπτουν τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
Σύμφωνα με την ελβετική χρηματοοικονομική εταιρεία Helvea, οι Ελληνες έχουν μεταφέρει περίπου 20 δισ. ευρώ στην Ελβετία, εκ των οποίων το 99% δεν έχει δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Ωστόσο δεν είναι δυνατή η διάκριση από τις ελβετικές τράπεζες των κεφαλαίων που έχουν φορολογηθεί ή όχι, αλλά όλοι θα αντιμετωπιστούν ενιαία.
- Στο σύνολο των Ελλήνων καταθετών των ελβετικών τραπεζών θα δοθούν δύο εναλλακτικές δυνατότητες, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων συμφωνιών με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Η πρώτη θα δίνει την ευχέρεια να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να καταβάλουν έναν φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου, που μπορεί να κυμαίνεται από 25% μέχρι 35%, ο οποίος θα εισπραχθεί από τις ελβετικές αρχές και θα αποδοθεί στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως για τους Γερμανούς καταθέτες της Ελβετίας ο φόρος ήταν 41%. Η δεύτερη διέξοδος είναι ο έλεγχος της προέλευσης των χρημάτων, με τον κίνδυνο αν αποδειχθεί ότι προέρχονται από φοροδιαφυγή να φορολογηθούν με 45% (ανώτατος συντελεστής φόρου) συν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και να διωχθούν ποινικά με βάση τις αυστηρές διατάξεις για παράνομη κίνηση κεφαλαίων ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εξυπακούεται ότι όσοι δικαιολογούν φορολογικώς τα κεφάλαια που έχουν στις ελβετικές τράπεζες, δηλαδή μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από φορολογημένα κεφάλαια, δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Δεκέμβριο του 2009, όταν άρχισε η μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, οι απώλειες μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο έφτασαν σε 83,6 δισ. ευρώ. Ενα μέρος από αυτές κάλυψε καταναλωτικές και φορολογικές ανάγκες των πολιτών, λόγω μείωσης εισοδημάτων, ενώ ένα μέρος έφυγε σε τράπεζες του εξωτερικού, φυσικά όχι μόνο σε ελβετικές τράπεζες.Τα κεφάλαια που έφυγαν δεν σημαίνει πως είχαν αποκτηθεί παράνομα και ζητούσαν καταφύγιο, αλλά η κύρια αιτία ήταν η αβεβαιότητα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Οι επαφές με την Ελβετία ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, μετά την ολοκλήρωση αντίστοιχων συμφωνιών που υπέγραψε η Ελβετία με τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Αυστρία.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!