Απόφαση της ΕΚΤ αλλάζει το κλίμα σε ευρωζώνη και χρηματιστήρια
Τέσσερις διεθνείς επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν συνέχιση της ισχυροποίησης του ευρώ, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, «ποντάροντας» στην εξαγγελθείσα από το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων. H Morgan Stanley προβλέπει άνοδο του ευρώ στα επίπεδα των 1,26-1,27 δολαρίων, η Goldman Sachs δηλώνει «long», ενώ Credit Agricole και Βank of New Zealand αναμένουν συνέχεια στην άνοδο του ευρώ.
Ήδη, οι αγορές έσπευσαν να ανταποκριθούν θετικά, κλείνοντας με σημαντικά κέρδη την Τρίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε άνοδο 2,65%, την ώρα που τα χρηματιστήρια σε Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία κατέγραφαν επίσης άνοδο από 1% έως 2,4%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 τερμάτισε με άνοδο 0,58%, ο γερμανικός δείκτης DAΧ 30 ενισχύθηκε κατά 0,79% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,90%. Την ίδια ώρα, το επιτόκιο των ιταλικών δεκαετών ομολόγων έπεφτε στο 5,64% και των ισπανικών στο 6,16%.
- Σύμφωνα με την Credit Agricole, κατεύθυνση στην πορεία της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου, στην τρέχουσα συγκυρία, δίνουν οι προσδοκίες για επικείμενη δράση της ΕΚΤ, ώστε να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία. Οι προσδοκίες αυτές, συνεχίζει ο οίκος, αναμένεται να διατηρήσουν «ζωηρό» το ευρώ μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
- Το θετικό κλίμα για το ενιαίο νόμισμα δεν αναμένεται να αλλάξει, υπογραμμίζει σε δική της έκθεση η Bank of New Zealand (BNZ), ενώ η Goldman Sachs διατηρεί τη «long» θέση της για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου από τις 2 Αυγούστου, με στόχο τα 1,30 δολάρια ανά ευρώ. Την ίδια θέση η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διατηρεί και για τα ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας
- Από την πλευρά της, η Citigroup εκτιμά ότι δεν επαρκεί πλέον το «μπαζούκα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά χρειάζονται απεριόριστα «πυρομαχικά», προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης. Η ίδια επισημαίνει ότι μπορεί η αγορά να έχει εστιαστεί στην παρέμβαση της ΕΚΤ στα ισπανικά και στα ιταλικά ομόλογα, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, το ελληνικό πρόβλημα θα πρέπει να απασχολήσει περισσότερο τους Ευρωπαίους στην παρούσα φάση της κρίσης, ώστε να σταματήσει άμεσα ο κίνδυνος μετάδοσης, ο οποίος θα είναι τεράστιος, σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!