Σενάριο του Spiegel για παρέμβαση ΕΚΤ στα δάνεια του νότου
Spiegel
Η μείωση του κόστους δανεισμού των δημοσιονομικά προβληματικών χωρών της ευρωζώνης γίνεται τώρα άμεσος στόχος της ΕΚΤ, που βλέπει τις αποδόσεις των ισπανικών-ιταλικών ομολόγων να παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υιοθετούν την άποψη ότι αντί αποσπασματικών κινήσεων, χρειάζεται ένα σταθερό σύστημα παρεμβάσεων στις αγορές ομολόγων, με στόχο τη συγκράτηση των αποδόσεων και την αποτροπή περαιτέρω ανόδου (ή/και την αποκλιμάκωση) του κόστους δανεισμού. Το γερμανικό περιοδικό Spiegel υποστηρίζει ότι έχει συμφωνηθεί ήδη ένα σχέδιο αυτόματων παρεμβάσεων, που θα ενεργοποιείται όταν οι αποδόσεις ομολόγων και τα επιτόκια δανεισμού τείνουν να υπερβούν κάποια προκαθορισμένα επίπεδα για κάθε χώρα. Σ'αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ θα δρά άμεσα, αγοράζοντας ομόλογα της χώρας που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Οπως γράφει το Spiegel, στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη για τις 6 Σεπτεμβρίου, θα ληφθούν αποφάσεις και θα καθορισθεί πιθανότατα "πλαφόν" επιτοκίου δανεισμού για κάθε χώρα, με την υπέρβαση του οποίου θα γίνεται άμεση παρέμβαση στην αγορά ομολόγων.
Εκτιμάται ότι αρκεί μόνον να ξέρουν οι αγορές πως θα υπάρξει αυτόματη παρέμβαση της ΕΚΤ, για να αποτραπεί περαιρτέρω άνοδος των αποδόσεων (δηλαδή πτώση τιμών των ομολόγων, λόγω ρευστοποιήσεων).Μάλιστα, οι παρεμβάσεις αυτές δεν θα έχουν τελικό κόστος για την ΕΚΤ: Θα αγοράζει σε χαμηλές τιμές και αφού ανακοπεί η πτώση τιμών (δηλαδή η άνοδος των αποδόσεων) θα μπορεί να ρευστοποιεί με κέρδος, ή να διακρατεί τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους και να αποκομίζει πολύ μεγαλύτερο κέρδος.
Η μακροχρόνια διακράτηση θα ισοδυναμούσε βέβαια με έμμεση χρηματοδότηση των χωρών από την ΕΚΤ, πράγμα το οποίο δεν θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχθούν οι "σκληροί" της ευρωζώνης (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία…). Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε το Spiegel, η ΕΚΤ θα ορίσει ένα ανώτατο όριο για τα επιτόκια δανεισμού χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία και θα επεμβαίνει στις αγορές για να διασφαλίζει ότι αυτό θα ξεπερνιέται.Το όριο για κάθε χώρα θα καθορισθεί με βασικό κριτήριο το spread, δηλαδή τη διαφορά από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία.
Την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου έπεσε στο 6,523%, του ιταλικού ήταν 5,793%, ενώ του γερμανικού ήταν μόλις 1,529%.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!