Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Υπουργείο Ανάπτυξης Ομιλία Ελένης Λουρή στην 56η Ετήσια Σύνοδο της Τράπεζας Ανάπτυξης του CEB

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

9 Ιουνίου 2023

Δελτίο Τύπου

Ομιλία της Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κας Ελένης Λουρή-Δενδρινού στην 56η Ετήσια Σύνοδο της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe Development Bank-CEB)

«Αξιότιμη Γενική Γραμματεύς του Συμβουλίου της Ευρώπης,

Αξιότιμε Διοικητά της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης,

Αξιότιμα μέλη των Οργάνων Διοίκησης της Τράπεζας,

Αγαπητοί επισκέπτες,

Κυρίες και κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη μου χαρά να σας καλωσορίσω όλους στην Αθήνα, σε αυτήν την ξεχωριστή εκδήλωση.

Η Ελλάδα, από την αρχή της σύγχρονης ιστορίας της, υπήρξε ένθερμος υπέρμαχος της διεθνούς συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των εθνών. Έμπρακτη  επιβεβαίωση αυτής της στάσης ήταν η ένταξή της, ήδη από το 1956, μαζί με άλλα  οκτώ ιδρυτικά κράτη-μέλη, στο λαμπρό Οργανισμό που έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε εδώ σήμερα: Την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB). Ένα ίδρυμα που, στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκίνησε το μακρύ και επιτυχημένο ταξίδι του ως ένα μικρό Ταμείο συνδρομής για την επανεγκατάσταση  προσφύγων και εκτοπισμένων πληθυσμών, προορισμένο να εξελιχθεί σταδιακά σε μια ισχυρή, πλήρως ανεπτυγμένη, πολυμερή Αναπτυξιακή Τράπεζα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της ιστορίας της ίδιας της Ευρώπης.

Αναδυόμενη σε μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ευρώπη, η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό πολυμερές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που επωμίστηκε τη μοναδική αποστολή της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, όχι μόνο ως στενός αναπτυξιακός στόχος, αλλά, κυρίως, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου σε μια ήπειρο που έχει εξαντληθεί από τη βία και τον ολοκληρωτισμό. Αυτές, άλλωστε, είναι οι τρεις βασικές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, του «μητρικού οργανισμού» της Τράπεζας, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, που εξακολουθεί να λειτουργεί ως άγρυπνος θεματοφύλακας των ίδιων πάντα αρχών, σε μια εποχή στην οποία οι κίνδυνοι και οι φόβοι του παρελθόντος επιστρέφουν απειλητικά στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Μια απτή εκδήλωση αυτού του ρόλου που διαδραμάτισε η Τράπεζα είναι η πρόσφατη, άμεση απάντησή της στην Ουκρανική κρίση. Το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλα διεθνή φόρα, όχι μόνο καταδίκασε άμεσα τη ρωσική επιθετικότητα, αλλά ήταν επίσης η πρώτη πολυμερής Τράπεζα Ανάπτυξης που παρείχε άμεση βοήθεια σε πρόσφυγες από την Ουκρανία υπό την έννοια ότι στάθηκε απολύτως ικανή να ανταποκριθεί γρήγορα σε επείγουσες ανάγκες με την άμεση διάθεση €10 εκατ. σε επιχορηγήσεις δανείων, ενώ, το 2022, €1,3 δισ. περίπου – δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνολικού όγκου δανεισμού της για φέτος – κατευθύνθηκε στη στήριξη των προσπαθειών των κρατών-μελών για τη βελτίωση των μέσων και μακροπρόθεσμων αναγκών διαμονής των προσφύγων. Επιπλέον, κατά την περσινή Κοινή Συνάντηση των Διοικητικών Οργάνων της Τράπεζας στο Δουβλίνο, συμφωνήθηκε, ως χειρονομία αλληλεγγύης, ότι η μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην Τράπεζα δεν θα έχει κόστος για τη χώρα. Η Ελλάδα, η οποία επιδοκίμασε με έμφαση αυτή την πολιτικά σημαντική δράση, καλωσορίζει σήμερα τον εκπρόσωπο της ουκρανικής κυβέρνησης στην παρούσα συνάντηση.

Πριν κλείσω, επιτρέψτε μου να κάνω μια σύντομη αναφορά σε μερικά λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένα αλλά και σημαντικά ζητήματα. Η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης υπήρξε ανέκαθεν ισχυρός σύμμαχος των ελληνικών προσπαθειών. Τα τελευταία πέντε χρόνια άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση της Ελλάδας με την Τράπεζα. Χάρη στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και με τη συμβολή των εκπροσώπων της Τράπεζας, ολοκληρώθηκε μια μακρά περίοδος αδράνειας στη δανειοδοτική δραστηριότητα του ιδρύματος αυτού στην Ελλάδα. Μια σειρά από νέα και σημαντικά έργα μπόρεσαν να αναδειχθούν και να  χρηματοδοτηθούν. Ως αποτέλεσμα αυτής της επίπονης κοινής προσπάθειας, εγκρίθηκαν περισσότερα από €350 εκατ. για νέα χρηματοδότηση στους τομείς της πολιτικής προστασίας, της υγείας, της διαχείρισης φυσικών πόρων και των ΜΜΕ, εκ των οποίων τα €272 εκατ. έχουν ήδη εκταμιευθεί. Και αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή.

Η ελληνική οικονομία, που αναδύεται δυναμικά από την εποχή της κρίσης, προσβλέπει στη συμβολή της Τράπεζας για τις αναπτυξιακές της προοπτικές, όχι μόνο ως πηγή αξιόπιστης και χαμηλού κόστους χρηματοδότησης, αλλά, κυρίως, ως πηγή πολύτιμης τεχνογνωσίας, ιδίως σε τομείς όπου η CEB έχει μακρά παρουσία και στην Ελλάδα έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, όπως η μικροχρηματοδότηση (microfinance) και η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της οικονομίας.

Κλείνοντας αυτόν τον σύντομο χαιρετισμό, θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση στους συντελεστές αυτής της εξαιρετικής εκδήλωσης και να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχές μου για μια γόνιμη και παραγωγική “Κοινή Συνεδρίαση” (Joint Meeting), τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και του Συμβουλίου των Διοικητών της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είθε οι συζητήσεις σας να είναι εποικοδομητικές, η συνεργασία σας ευνοϊκή και αποτελεσματική και τα συμπεράσματα ευεργετικά και αξιοποιήσιμα. Μαζί, ας χαράξουμε μια πορεία προς ένα ανθεκτικό μέλλον, ένα μέλλον που δεν αφήνει κανέναν πίσω και υποστηρίζει τις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!