Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 45ης Ετήσιας Συνόδου της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10563 Αθήνα                                                                    
e-mail: press@minfin.gr

​ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023

Δελτίο Τύπου

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 45ης Ετήσιας Συνόδου της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό, την οποία συνδιοργάνωσαν ο ΟΟΣΑ και το Υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στον χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το διήμερο 1-2/6/2023 η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό (45th Annual Meeting of the Committee of Senior Budget Officials) του ΟΟΣΑ, με συνδιοργανωτή το Υπουργείο Οικονομικών.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι από 38 χώρες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εργασίες της Συνόδου επικεντρώθηκαν στις μελλοντικές εξελίξεις των δημοσίων δαπανών υπό το πρίσμα της διασφάλισης δημοσιονομικής βιωσιμότητας, στις αλλαγές στα θεσμικά δημοσιονομικά πλαίσια στη μετά COVID εποχή, στον χειρισμό των κρατικών εγγυήσεων και στην ενσωμάτωση της «πράσινης» διάστασης στον προϋπολογισμό (green budgeting).

Παρουσιάστηκαν από τα στελέχη του ΟΟΣΑ τα αποτελέσματα διαφόρων μελετών, μέσω ερωτηματολογίου, μεταξύ των χωρών-μελών για τα προαναφερόμενα θέματα και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία. Με αφορμή τις παρουσιάσεις αυτές, ανταλλάχθηκαν απόψεις μεταξύ των συμμετεχόντων και παρουσιάστηκαν οι πρακτικές που ακολουθούνται σε αυτά τα θέματα σε διάφορες χώρες.

Η Ελλάδα παρουσίασε, σε ξεχωριστή ενότητα με τίτλο “Budget Reforms in Greece”, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν οι φάσεις που ακολουθήθηκαν στη σταδιακή ενσωμάτωση των επισκοπήσεων δαπανών/εσόδων στον ετήσιο κύκλο προετοιμασίας του προϋπολογισμού, τα στάδια που ακολουθούνται από το 2019 για τη μετάβαση σε προϋπολογισμό επιδόσεων (performance budgeting) και η πιο πρόσφατη μεταρρύθμιση της εισαγωγής της «πράσινης» διάστασης στον προϋπολογισμό. Τονίστηκε ότι πρόκειται για μια σταδιακή προσέγγιση των μεταρρυθμίσεων αυτών και, κυρίως, ότι αντιμετωπίζονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – το οποίο έχει συντονιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή – με μια ολιστική προσέγγιση, καθώς είναι όλες αλληλένδετες με στόχο την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού διαλόγου, την ενίσχυση της διαφάνειας και την καλύτερη παρουσίαση των στοιχείων του Προϋπολογισμού και με ποιοτική διάσταση. Το σχήμα διακυβέρνησης που επιλέχθηκε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων είναι μέσω της λειτουργίας διυπουργικών ομάδων με εκπροσώπηση τόσο των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) των Υπουργείων, ώστε να υπάρχει αγαστή συνεργασία και να επιτευχθεί η κατάλληλη εκπαίδευση στα στελέχη των Υπουργείων και η δημιουργία μιας νέας διοικητικής κουλτούρας.

Τα επόμενα βήματα αφορούν την επικοινωνία των αλλαγών αυτών στο Κοινοβούλιο και άλλους εξωτερικούς φορείς και τη δημιουργία ενός ισχυρού ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα επιτρέπει τη συλλογή και επεξεργασία των αναγκαίων δεδομένων από όλους τους φορείς για τη σύνθεση μιας ολοκληρωμένης εικόνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!