Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΑΕΕ Σημαντικά οφέλη αναμένει η ασφαλιστική αγορά από την θετική πορεία της οικονομίας

Σημαντικά οφέλη για την ασφαλιστική αγορά αναμένεται να προσδώσει η θετική πορεία της οικονομίας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Αυτό εκτιμά η αγορά, σύμφωνα με όσα ανέφεραν σήμερα σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ο Ρόμπερτ Γκαουτσί, CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο Νίκος Χαλκιόπουλος CΙO της Ευρωπαϊκής Πίστης και Νίκος Αντιμησάρης CEO της ERGO Hellas

Μάλιστα σημείωσαν ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος θα αλλάξει την επενδυτική στρατηγική των ασφαλιστικών εταιρειών θα αυξηθεί θεαματικά την παραγωγή της και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και θέσεις εργασίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 23ου διεθνούς Ασφαλιστικού και Αντασφαλιστικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Ύδρα και οι τρεις ομιλητές υπογράμμισαν πως η ασφαλιστική αγορά έχει από τα υψηλότερα ποσοστά φερεγγυότητας ενώ εστίασαν στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης της κουλτούρας για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ιδιωτική ασφάλιση.

Συνοψίζοντας όσα αναφέρθηκαν τρεις είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης στην χώρα μας. Η στάση που θα τηρήσει η πολιτεία σε επίπεδο φορολόγησης, η ταχύτητα τεχνολογικής αναβάθμισης και η σύναψη συνεργειών με άλλους κλάδους της οικονομίας.

Ο κ. Γκαουτσί υπογράμμισε ότι στόχος είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο να είναι διαφανές στους όρους του, απλό και κατανοητό για τον ασφαλισμένο και πολύ μικρό σε έκταση «αν είναι δυνατόν να είναι κοινό μια σελίδα» όπως σημείωσε.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στην αξιοποίηση της ψηφιοποίησης επισημαίνοντας ότι η πραγματική μάχη του μέλλοντος θα δοθεί στο πεδίο της τεχνολογίας συμπληρώνοντας ότι η διευκολύνσεις που προσφέρει δεν είναι εναντίον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αλλά αντίθετα βοηθάει ώστε να προσφερθούν αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Επιπλέον χαρακτήρισε τα δεδομένα τον μεγαλύτερο θησαυρό των εταιρειών υπό την προϋπόθεση η διαχείρησή τους θα είναι ορθή και μπορούν να αξιοποιηθούν κυρίως προς την κατεύθυνση της πρόληψης.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σύναψης νέων εξαγωγών δήλωσε ότι τα περισσότερα στον τομέα αυτό έχουν ήδη συμβεί οι μεγάλοι παίκτες έχουν ωριμάσει ιδιαίτερα, οπότε η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να στραφεί σε συνέργειες με εταιρείες άλλων κλάδων ώστε να αναβαθμίσει περαιτέρω τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Όπως είπε «αργότερα ο ασφαλισμένος δεν θα αγοράζει ένα μεμονωμένο ασφαλιστικό προϊόν αλλά την ασφάλιση για τον τρόπο ζωής που θα έχει. Ο κόσμος αλλάζει και η τεχνολογια είναι το μέσον».

Από την πλευρά του ο κ. Χαλκιόπουλος αναφερόμενος στο πόσο επιβαρύνουν οι φόροι τα ασφαλιστικά προϊόντα σημείωσε ότι μεγάλο μέρος του κόστους αντιστοιχεί σε φορολογικά βάρη. Για τον λόγο αυτό είπε ότι οι ασφαλιστές έχουν προτείνει ήδη στην πολιτεία την αντικατάσταση του φόρου ασφαλίστρων από το ΦΠΑ ώστε να καταστεί δυνατός ο φορολογικός συμψηφισμός για τις εταιρείες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχουν εκλείψει οι λόγοι για υποχρεωτική στήριξη του κράτους και η κυβέρνηση οφείλει να χορηγήσει φορολογικά κίνητρα στον κλάδο.

Πολλές από τις αυξήσεις ασφαλίστρων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της φορολογικής πολιτικής.

Μάλιστα αναφερόμενος, ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ και στην έκπτωση του 10% για όσους ασφαλίσουν τις κατοικίες τους είπε ότι, για να γίνει ελκυστικό το μέτρο η έκπτωση πρέπει να είναι της τάξης του 30%.

Σχετικά με την περαιτέρω αυστηροποίηση του εποπτικού πλαισίου Solvency II υποστήριξε ότι λειτουργεί κατά των μακροχρόνιων εγγυήσεων και πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην περιορίζουν τις πωλήσεις τους σε ετήσιες ασφαλίσεις.

Σχολιάζοντας την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα τόνισε ότι θα αλλάξει την επενδυτική στρατηγική της αγοράς αφού θα μπορεί να επενδύει κεφάλαια σε Ελληνικά ομόλογα και ελληνικούς εταιρικούς κύκλους.

Ο κ. Αντιμησάρης υπογράμμισε ότι η θετική συγκυρία για την ελληνική οικονομία θα επιφέρει αύξηση εργασιών και νέες θέσεις εργασίας για την ιδιωτική ασφάλιση ενώ πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη της αγοράς θα προέλθει από την τραπεζική χρηματοδότηση που θα αυξήσει την παραγωγή, από την ανάγκη ασφάλισης έναντι των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και από την μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων. Ειδικά για το τελευταίο όπως είπε, έχουν λυθεί αρκετά τεχνικά προβλήματα του παρελθόντος και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει εφαρμοστεί η φόρμουλα με την οποία θα εντοπίζονται τα ανασφάλιστα οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!