Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Χρηματιστήριο Ενέργειας Σημαντική πτώση στην τιμή χονδρικής του ρεύματος

Σημαντική πτώση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο καταγράφεται σήμερα, στην προημερήσια αγορά, εξαιτίας κυρίως της αναμενόμενης αυξημένης συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα.

Συγκεκριμένα η τιμή για αύριο διαμορφώνεται στα 71,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι μειωμένη 36 % σε σχέση με την σημερινή. Ενδεικτικά η μέση τιμή το Μάρτιο - Απρίλιο ήταν στο επίπεδο των 120 ευρώ/ kwh.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου η ζήτηση ενέργειας προβλέπεται αντίστοιχη με τη σημερινή (241 γιγαβατώρες) αλλά το 54,1 % του φορτίου προβλέπεται να καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (έναντι 35,1 % σήμερα)

Το υπόλοιπο φορτίο καλύπτεται από εισαγωγές (21,9 %), μονάδες φυσικού αερίου (12,8 %), υδροηλεκτρικά (4,6 %) και λιγνίτες (1,8 %).

Είναι επίσης ενδεικτικά ότι κατά τις μεσημβρινές ώρες (12-4 μ.μ.), οπότε μεγιστοποιείται η παραγωγή των ΑΠΕ λόγω ηλιοφάνειας, η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο είναι μηδενική.

Αύριο Σάββατο οι προμηθευτές ρεύματος πρόκειται να ανακοινώσουν τα τιμολόγια λιανικής για τον Ιούλιο, τα οποία αναμένονται μειωμένα.

Οι επιδοτήσεις για τον επόμενο μήνα έχουν ήδη ανακοινωθεί και διαμορφώνονται στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!