Επιδεινώνεται η κρίση σε Ισπανία και Ιταλία
Η ραγδαία επιδείνωση της εσωτερικής κατάστασης στην Ισπανία αποτελεί, αυτή τη στιγμή, τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για την Ευρωζώνη, μετά μάλιστα την ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, η οποία προκάλεσε εντονότατες κοινωνικές αντιδράσεις. Μάχη με το χρόνο δίδουν οι αρχές και στην Ιταλία, προκειμένου να επισπεύσουν τις μεταρρυθμίσεις και να ανακόψουν την ύφεση της οικονομίας.
- Ο Ισπανός πρωθυπουργός, παρουσίασε την Παρασκευή, πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ κατά 3 μονάδες, η οποία θα πλήξει όλα τα νοικοκυριά, τη βιομηχανία και τον τουρισμό, καθώς επίσης και τη μη χορήγηση για φέτος του δώρου των Χριστουγέννων στους δημοσίους υπαλλήλους. Η νέα φοροεισπρακτική επιδρομή θα αφορά στην επιβολή φορολογίας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και, φυσικά, θα πλήξει οριζόντια ολόκληρη την οικονομία, δηλαδή νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από τα 56,4 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν μέχρι τώρα, περίπου τα 29 δισ. ευρώ θα προέλθουν από αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και 27 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών.
- Τα δύο βασικά συνδικάτα, CCOO και UGT, ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις για την προσεχή Πέμπτη αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης γενικής απεργίας στη χώρα, το Σεπτέμβριο.
Στις ιδιωτικοποιήσεις ποντάρει η Ιταλία
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Β. Γκρίλλι «καμία χώρα δεν προχώρησε σε τόσο αποτελεσματικές και γρήγορες κινήσεις όσο η Ιταλία».«Μπορούμε να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά 20% μέσα σε πέντε χρόνια, χάρη σε στοχευμένες ιδιωτικοποιήσεις», προσθέτει ο νέος υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Μόντι.
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της στρατηγικής που καταρτίζει, «οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές (πώληση δημοσίων αγαθών) θα πρέπει να αντιστοιχούν, κάθε χρόνο, στο 1% του ιταλικού ΑΕΠ».
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!