Το πρώτο κρίσιμο τετ-α-τετ της νέας κυβέρνησης στις Βρυξέλλες
Στο μηχανισμό και η Πορτογαλία- Τι γίνεται με Ισπανία και Βέλγιο;
Το πρώτο κρίσιμο τετ –α τετ του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους εταίρους είναι προγραμματισμένο για απόψε στο Eurogroup των Βρυξελλών.
Οι εταίροι είναι ανοικτοί σε αλλαγές στην οικονομική πολιτική, δηλαδή στα μέσα για την επίτευξη των στόχων, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούν αλλαγή στους στόχους. Είναι προφανές ότι ο μόνος στόχος που μπορεί να αλλάξει βραχυπρόθεσμα, είναι ο δημοσιονομικός, μέσω της επιμήκυνσης. Στην αποψινή συνεδρίαση αναμένεται άσκηση κριτικής προς την Ελλάδα από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι και ο Γερμανός υπουργός, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, θα ζητήσει άμεσα αποτελέσματα για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.Πολιτική απόφαση αναμένεται για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ισπανίας, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, προαναγγέλλει και νέο Eurogroup στις 20 Ιουλίου, για να «τρέξει» τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.
Αξιωματούχος του Εurogroup, αναφερόμενος την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση, στάθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας δύο πράγματα. Το πρώτο ότι οι εταίροι θέλουν να ακούσουν τις προθέσεις του νέου Ελληνα υπουργού σχετικά με το πώς θα καλύψει το χαμένο έδαφος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Το δεύτερο είναι πως θα καταστήσουν σαφές στον κ. Στουρνάρα πως πρώτα θέλουν να δουν δείγματα γραφής και στη συνέχεια θα ληφθεί η απόφαση για την επόμενη δόση και η εξέταση του βασικού ελληνικού αιτήματος, δηλαδή της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Υποχώρησε η ευφορία της Συνόδου Κορυφής
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα εύθραυστη , αφού οι αγορές έπειτα από μια ευφορία λίγων συνεδριάσεων μετά τη Σύνοδο Κορυφής, άρχισαν πάλι να πιέζουν τα ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Συνεπώς, κανένας δεν έχει συμφέρον να φτάσει σε μια ακραία κατάσταση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Στην έδρα της Κομισιόν αναμένουν μια ακόμη ουσιαστική συζήτηση για την Ελλάδα, σε μια έκτακτη όσο και τελευταία συνεδρίαση πριν από τις θερινές διακοπές, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου. Μέχρι τότε και η τρόικα θα έχει προχωρήσει τις συζητήσεις με την Αθήνα, αλλά και η κυβέρνηση θα έχει κάνει ήδη κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις, στο πλαίσιο των κατευθυντηρίων γραμμών που παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Με το υπάρχον καθεστώς ο δανεισμός της Ισπανίας
Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συζήτηση για το ισπανικό αίτημα στήριξης. Στόχος είναι η λήψη πολιτικής απόφασης επί του σχεδίου του μνημονίου που θα βρεθεί στο τραπέζι. Κι αυτό ώστε να ξεκινήσει παράλληλα η διαδικασία έγκρισης του μνημονίου στα εθνικά Κοινοβούλια.
Το σχέδιο του μνημονίου ρίχνει το βάρος στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό κάποιες χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία να ζητήσουν και δημοσιονομικά μέτρα, ώστε να καθησυχάσουν οι αγορές.
Αλλωστε, ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει πρόθεση να το κάνει μετά τη νέα επίθεση που δέχθηκε από τις αγορές στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας. Πάντως, τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα λάβει, τα οποία εκτιμώνται σε 30 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) για το 2012, δεν θα αποτελούν μέρος του μνημονίου, αλλά απόφαση της Μαδρίτης.
Η Ισπανία θα δανειστεί με το υπάρχον καθεστώς, δηλαδή δεν μπορεί να γίνει απευθείας προσφυγή των τραπεζών, πριν από την εισαγωγή του εποπτικού μηχανισμού των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, αυτό στην καλύτερη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει στη διάρκεια του επόμενου έτους. Τότε θα μπορούσε ο δανεισμός της Ισπανίας για τη διάσωση των τραπεζών να περάσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Μέχρι τότε, το ποσό που θα λάβει από τους εταίρους θα καταγραφεί στο δημόσιο χρέος της χώρας.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Oλι Ρεν, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», υπογράμμισε ότι οι χώρες που επιθυμούν αγορά των ομολόγων τους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα πρέπει να δεσμευθούν για την εφαρμογή προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, υποστήριξε χθες ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της επιστροφής των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στα υψηλά, προ της Συνόδου Κορυφής, επίπεδα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανησυχιών.
Η Κύπρος στην ατζέντα
Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί και το αίτημα χρηματοδότησης της Κύπρου, αλλά δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. Ο ίδιος αξιωματούχος διαχώρισε την περίπτωση της Κύπρου με αυτή της Ισπανίας, τονίζοντας ότι «σχετικά με την Ισπανία έχουμε εικόνα και αφορά στη στήριξη του τραπεζικού τομέα. Αντίθετα, για την Κύπρο στην παρούσα φάση δεν γνωρίζουμε τίποτα», προσθέτοντας ότι οι διαρθρωτικές ανισορροπίες δεν είναι καθόλου αμελητέες.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!