Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή - Επισημάνσεις του υπουργού οικονομικών στη Βουλή

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή

Με την ευρεία πλειοψηφία των 179 βουλευτών πήρε ψήφος εμπιστοσύνης η κυβέρνηση , με την ολοκλήρωση του τριημέρου των προγραμματικών δηλώσεων.

Όπως αναμενόταν «υπέρ» ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ «κατά» τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Χρυσής Αυγής.

Κατά τη διάρκεια των δευτερολογιών η πολιτική αντιπαράθεση υπήρξε έντονη με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τρομοκρατεί «όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα» και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά «αποτελεί την τελευταία στάση του Μνημονίου». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση «Μερκελιστές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμία αναφορά για καταγγελία ή ακύρωση του Μνημονίου», ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα τήρησης της προγραμματικής συμφωνίας και της επαναδιαπραγμάτευσης των δυσμενών όρων του μνημονίου.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει τον λαό», ενώ από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι η κρίση δεν θεραπεύεται με το Μνημόνιο.

Η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κα Αλέκα Παπαρήγα άσκησε έντονη κριτική στις προθέσεις της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις.

Επισημάνσεις του υπουργού οικονομικών στη Βουλή – τα περιθώρια για νέα πολιτική και οι υποχρεώσεις

Τις δυσκολίες αλλά και τα ορατά περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την διάρκεια σύντομης παρέμβασής του λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης επι των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ειδικότερα ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως «φαίνεται να υπάρχει ένα άλλο μείγμα διαπραγματευτικής συμπεριφοράς λιγότερο επώδυνο για τον λαό και περισσότερο αποτελεσματικό» και τόνισε ότι «η προσαρμογή χωρίς αναπτυξιακές προοπτικές κάνει επώδυνη την διαδικασία». Παρά ταύτα ο υπουργός επισήμανε ότι «Πρέπει να συνδέσουμε την προσαρμογή με την ανάπτυξη μέσω αποκρατικοποιήσεων. Να είμαστε αξιόπιστοι συνδιαμορφωτές ων πολιτικών που τώρα η ευρωζώνη συζητά» και εξήγησε ότι «η επιμήκυνση των όρων δημοσιονομικής προσαρμογής απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση γι αυτό η επαναδιαπραγμάτευση απαιτεί συναινετικό χαρακτήρα». Παράλληλα σημείωσε ότι «Η ελλάδα είχε μπει σε ύφεση πριν έρθει η τρόικα. Γι αυτό αναχρονιστικές πολιτικές που κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν θα αποτύχουν».

Επιπροσθέτως, ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι το υψος χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους εταίρους ανέρχεται σε 500 δις ευρώ πανω από 250% του ΑΕΠ.Αποτελεί το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στην ιστορία με επιτόκια 3,5% και μεγάλη περίοδο αποπληρωμής. Χωρίς αυτά θα ήταν πιο επώδυνη η κρίση και η προσαρμογή πιο επώδυνη. Οι αγορές είναι κλειστές και χωρίς την στήριξη το επίπεδο της χώρας θα γύριζε στην δεκαετία του 60».

Τέλος επισήμανε ότι για τις αρνητικές επιδώσεις της προσπάθειας των τελευταίων 3 ετών σημείωσε ότι ευθύνεται  «Η πολιτική έχει επιδράσει αρνητικά στην κοινωνία γιατί δεν περάσαμε μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να τις κάνουμε τώρα και υποτιμήθηκαν από τρόικα οι επιπτώσεις δημοσιονομικής προσαρμογής».

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!