Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Ξεκίνησε η ''μητέρα των μαχών'' - Ποια μέτρα ''ανακούφισης'' είναι προ των πυλών

Ξεκίνησε η «μητέρα των μαχών» με την τρόικα, καθώς η κυβέρνηση δείχνει, προς το παρόν τουλάχιστον, διάθεση, έστω και λεκτικά, να επαναδιαπραγματευτεί κάποιους όρους του Μνημονίου, καθώς η χώρα δεν αντέχει άλλα δυσβάσταχτα μέτρα. Είναι σαφές ότι αφενός η συγκυρία είναι εξαιρετικά δυσμενής, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στα λεγόμενα του νέου υπουργού Οικονομικών κ.Γ.Στουρνάρα μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικα περί «δύσκολων χρόνων που έρχονται» και αφετέρου επειδή η τρόικα «δείχνει τα δόντια της», φτάνοντας έως του σημείου να…απειλήσει το νέο υπουργό, έστω και χαριτολογώντας όπως ο ίδιος ανέφερε ότι θα «περάσει δύσκολα στο Eurogroup της Δευτέρας.

Από την άλλη πλευρά,ο πρωθυπουργός κ.Αντώνης Σαμαράς έθεσε κάποιες «κόκκινες γραμμές» στους εμπειρογνώμονες Τομσεν.Μορς και Μαζούχ,αναφέροντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα της Ελλάδας.Ως «αντίδωρο» η κυβέρνηση υπόσχεται στους δανειστές την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,  ττον περιορισμό του δημόσιου τομέα, ττη φορολογική μεταρρύθμιση και στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.Όσον αφορά στα εργασιακά, επιχειρήματα για την ελληνική πλευρά θα αποτελέσουν η μεγάλη ύφεση της οικονομίας, η οποία υπολογίζεται ότι θα αγγίξει και φέτος το 6%, και η υψηλή ανεργία, η οποία έχει φτάσει ήδη το 23%.

Το «ισοδύναμο» σχέδιο

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, το ισοδύναμο μέτρο, για να αποφευχθούν οι απολύσεις, θα είναι ο περαιτέρω περιορισμός των προσλήψεων, που θα γίνει μία για κάθε 10 αποχωρήσεις, αντί της μίας για κάθε 5, που είχε συμφωνηθεί στις αρχές του χρόνου. Ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 150.000 μέχρι το τέλος του 2015 δεν επιτυγχάνεται σύμφωνα με έκθεση της τρόικας.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται και σχέδια καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων, ώστε να περιοριστούν οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους και ταυτόχρονα να ανοίξει ο δρόμος για την υπαγωγή περισσότερων υπαλλήλων σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Στο μέτωπο της φορολογίας, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο για την τμηματική καταβολή των υποχρεώσεων των φορολογούμενων, οι οποίες ανέρχονται στα 5,1 δισ. ευρώ.

Βασικό ζητούμενο αποτελεί η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα μεγέθη της ύφεσης και της ανεργίας, που για μια ακόμη φορά υπερέβησαν τις αρχικές προβλέψεις. Στην κορυφή της ατζέντας, επίσης, η κυβέρνηση θα θέσει τους άξονες στους οποίους σχεδιάζει να κινηθεί για τη μείωση των δημόσιων δαπανών και θα αφορά στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, αλλά και την αναθεώρηση του προγράμματος δημόσιας δαπάνης, ώστε να προγραμματιστούν περικοπές περίπου 11,6 δισ. ευρώ τη διετία 2013 – 2014,αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το ζήτημα της επιμήκυνσης.

Μείωση του ΦΠΑ

Όσον αφορά τη φορολογική πολιτική, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πιστεύουν ότι θα υπάρξει η δυνατότητα άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Σήμερα στην εστίαση επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%, ενώ στόχος είναι να μειωθεί στο 13%.Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό δεν θα βρει σημαντικές αντιρρήσεις από την τρόικα αφού μέχρι στιγμής έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από τότε που εφαρμόστηκε έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων.Παράλληλα, έτοιμο είναι εδώ και αρκετούς μήνες και το νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων προκειμένου να απλοποιηθούν οι φορολογικές διαδικασίες.

Προτεινόμενα μέτρα

Αναφορικά με άλλες ανατροπές στη φορολογία,η κυβέρνηση προτείνει:

- Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στα πλαίσια του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

- Μείωση των εξής φορολογικών συντελεστών:

- ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα.

- ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια.

- Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο.

- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παρα-οικονομίας.

- Μείωση των έμμεσων φόρων και των συντελεστών ΦΠΑ

- Οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάσταση τους από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών.

Έρχεται φορο-ανάσα

Την ίδια ώρα «ανάσα» στους φορολογούμενους, που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν υπέρογκους φόρους (φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κλπ.), σχεδιάζει να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επιμηκύνοντας τους χρόνους αποπληρωμής.

Με άμεσο στόχο να αποφευχθεί ένα νέο κύμα ληξιπρόθεσμων οφειλών, μελετάται η καταβολή των φόρων σε περισσότερες δόσεις από αυτές που ορίζει η φορολογική νομοθεσία.Στη ρύθμιση που εξετάζεται δεν αποκλείεται να ενταχθούν και οι οφειλές από τους φόρους ακινήτων, δηλαδή το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009, η έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία του 2009, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011, για τις οποίες τα εκκαθαριστικά σημειώματα αποστέλλονται ή πρόκειται να αποσταλούν σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους ταυτόχρονα με τα σημειώματα του φόρου εισοδήματος.

Όπως προκύπτει και από δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Θ. Θεοχάρη, υπάρχει σκέψη όλες οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων να μπουν σε ένα πακέτο και να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα σενάρια που μελετώνται και θεωρείται το πλέον επικρατέστερο, προβλέπει κατ' αρχήν την εξόφληση όλων των οφειλών που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, ανεξαρτήτως του χρόνου εκκαθάρισης.

Από κει και πέρα, για περιπτώσεις οφειλών που υπερβαίνουν ένα όριο θα προβλέπονται και επιπλέον δόσεις, οι οποίες θα είναι μηνιαίες και θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις έξι.

Παράλληλα, σε νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής των «ηλεκτρονικών» φορολογικών δηλώσεων φαίνεται να οδηγούν οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωράει η διαδικασία, καθώς η πλειονότητα των φορολογουμένων δεν .τολμούν την οριστική υποβολή της δήλωσης, λόγω του λογαριασμού που θα κληθούν να πληρώσουν.

Τι γίνεται με τις δηλώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο της παράτασης έως το τέλος Ιουλίου (η προθεσμία λήγει στις 16 του μηνός), προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο taxisnet, αλλά και να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν βρει ακόμη την άκρη ακόμη με τους κλειδάριθμους, που είναι απαραίτητοι για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονική υπηρεσίας.Το πιθανότερο είναι να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία δεν θα είναι πέραν της 31ης Ιουλίου.

Πάντως, μια μεγαλύτερη παράταση θα οδηγούσε σε πλήρη ανατροπή του σχεδιασμού είσπραξης των φορολογικών εσόδων.Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέλει να αποφύγει επίσης το ενδεχόμενο μπλακ άουτ λόγω του τεράστιου όγκου των φορολογικών δηλώσεων που θα «περάσει» στο taxinet την τελευταία στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος η ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ (πλην των συνταξιούχων). Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα υποβληθούν, μέσω ίντερνετ, περισσότερες από 4 εκατομμύρια όταν πέρυσι υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 2 εκατομμύρια δηλώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΓΓΠΣ μέχρι σήμερα υπάρχουν 300.000 δηλώσεις αποθηκευμένες στο σύστημα που δεν έχουν κατατεθεί, ενώ το τελευταίο διήμερο κατατίθενται 85.000 δηλώσεις ημερησίως.

Μέχρι την 16η Ιουλίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί ακόμη 3 εκατομμύρια δηλώσεις. Πάντως είναι βέβαιον ότι περισσότεροι από 1 εκατ. φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά (2 στα 3 εκκαθαριστικά είναι φέτος χρεωστικά) θα κληθούν να καταβάλουν τον πρόσθετο φόρο σε δύο δόσεις, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των δηλώσεων, με τα σημερινά δεδομένα, θα εκκαθαριστεί τον Αύγουστο.

Ωστόσο, εάν η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης γίνει τον Ιούλιο, τότε ο φόρος θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!