Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Μιχαηλίδου Κανένα παιδί σε δομή μέχρι το 2027

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ανακοίνωση Τύπου

28 Απριλίου 2023

Δ. Μιχαηλίδου από Δελφούς: Κανένα παιδί σε δομή μέχρι το 2027

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τέσσερα χρόνια τώρα προστατεύουμε κάθε παιδί και θωρακίζουμε την ασφάλειά του. Ενισχύουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες όλης της χώρας, καθώς και τον ρόλο των κοινωνικών λειτουργών για την διασφάλιση ουσιαστικών ελέγχων», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας στο πάνελ του 8ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, με θέμα «Philanthropy: The Day After».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Υφυπουργός «κανένα παιδί σε δομή μέχρι το 2027». Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ίδια αναφέρθηκε στις δράσεις και παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της οικογένειας μέσω των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης της παιδικής κακοποίησης, με την αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας, μέχρι την επίτευξη της πλήρους αποϊδρυματοποίησης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις ενεργητικές πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια:

  • Τη θέσπιση κανόνων σε ό,τι αφορά στη λειτουργία, των μονάδων παιδικής προστασίας, με γνώμονα την ασφάλεια, το σεβασμό των δικαιωμάτων και την οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών. 
  • Την ενίσχυση των κανόνων και αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά στον έλεγχο, την οικονομική διαφάνεια και τη διαχείριση των δομών.
  • Την ενίσχυση του θεσμού της Αναδοχής, μέσω ειδικού επιδόματος και επέκταση των ηλικιακών και όχι μόνο ορίων των υποψηφίων αναδόχων.
  • Τη θεσμοθέτηση της Επαγγελματικής Αναδοχής, μέσω της οποίας παιδιά με αναπηρία άνω του 67% μπορούν βγουν από το ίδρυμα και να λάβουν την φροντίδα ενός Επαγγελματία Αναδόχου.
  • Τη θέσπιση μέτρων αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής κακοποίησης για όλες οι δομές που προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά: λευκό ποινικό μητρώο εργαζομένων, ορισμός Υπεύθυνου Προστασίας Ανηλίκων, δημιουργία Εθνικού Συστήματος Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών.
  • Την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων των Κοινωνικών Συμβούλων, με στόχο την διασφάλιση ουσιαστικών ελέγχων. 
  • Τη σύσταση, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μικτών κλιμακίων με τη συμμετοχή ιατρών, ψυχιάτρων και ιατροδικαστών, τα οποία έχουν ήδη διενεργήσει αιφνίδιους ελέγχους.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Κανένα παιδί σε δομή μέχρι το 2027! Αυτός είναι ο στόχος μας. Όσο καλά οργανωμένο και αν είναι ένα ίδρυμα, δεν παύει να είναι κακοποιητικό, γιατί δεν μπορεί να καλύψει τις συναισθηματικές και ψυχικές ανάγκες ενός παιδιού. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το ασφαλές περιβάλλον μιας οικογένειας, είτε αυτή είναι η βιολογική είτε μία ανάδοχη. Τέσσερα χρόνια τώρα, με πράξεις και όχι με λόγια, έχουμε κάνει σημαία μας την παιδική προστασία. Μάθαμε μία λέξη άγνωστη μέχρι πρότινος - την αποϊδρυματοποίηση. Ενισχύσαμε τους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας. Βάλαμε κανόνες στα ιδρύματα. Δεχθήκαμε πόλεμο, αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Συνεχίσαμε με πείσμα. Για τα παιδιά! Με πολλή δουλειά, με πολλή υπομονή και επιμονή, καταφέραμε να βγάλουμε τα μισά από αυτά από τα ιδρύματα. Στόχος μας να βγάλουμε και τα υπόλοιπα μισά, έτσι ώστε κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια. Θέλουμε  μία οικογένεια για κάθε παιδί! Έχουμε καταφέρει πολλά. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Συνεχίζουμε. Δυνατοί Μαζί!».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!