Αισιοδοξία σε κυβέρνηση και αγορά -Το διπλό κέρδος της Συνόδου για την Ελλάδα
Με συγρατημένα...χαμόγελα υποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, αφού όπως φαίνεται, στο πλαίσιο της νίκης Ιταλίας-Ισπανίας επί της καγκελαρίου Μέρκελ θα επωφεληθεί και η χώρα μας. Το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να "περάσει" απευθείας στον ESM σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πακέτο των 120 δις ευρώ, μέρος του οποίου αναμένεται να...φτάσει και στην Ελλάδα, δίνουν ένα τόνο αισιοδοξίας τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσo και στην ελληνική αγορά, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε χθες και στο ΧΑ. Βέβαια, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν και προϋποθέσεις για τη...συμμετοχή της χώρας μας στις αποφάσεις, οι οποίες θα καθοριστούν κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Ιούλιο. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη "πίεση" για την εφαρμογή του Μνημονίου.
Ανακεφαλαιοποίηση και "ελάφρυνση" του χρέους
Αν και ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς ορισμοί προπυποθέσεων αλλά και του τρόπου "βοήθειας", η εφαρμογή της απόφασης θα αφορά το κομμάτι των 48 δισ. ευρώ του δανείου που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Αυτό πολύ απλά μπορεί να σημάνει το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να μειωθεί αντίστοιχα από τα 280 δισ. ευρώ,που ήταν το Μάρτιο ως και στα 232 δισ. ευρώ, εφόσον το κομμάτι του δανείου που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Βέβαια,σε αυτό το σημείο γεννώνται απορίες ως προς το τι θα παίρνει το EFSF/ESM ως αντάλλαγμα από τις τράπεζες και με τι όρους θα γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση, κάτι που ακόμα και με το παρόν δάνειο δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε και στην Ελλάδα που βρίσκεται εντός Μνημονίου και η οποία με κάποιον τρόπο, παρά τις αποφάσεις της Συνόδου, θα περιήρχετο στην "ελάφρυνση" του χρέους. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η εν λόγω απόφαση δημιουργεί ένα βελτιωμένο περιβάλλον προσδοκιών για τις ισχύουσες ρυθμίσεις, όσο αφορά τόσο το κομμάτι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όσο και για το πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την ταχύτερη προσέγγιση του στόχου βιωσιμότητας του κρατικού χρέους. Πάντως, η τελική αποσαφήνιση μένει να γίνει μέχρι τις 9 Ιουλίου από το EWG και το Eurogroup.
Στόχος η ανάπτυξη
Ακόμη, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν επίσης σε ένα αναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ για τον ευρωπαϊκό Νότο κάτι το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα μας να ανασχέσει την ύφεση, η οποία ολοένα και αυξάνεται. Συνοπτικά, οι ηγέτες κατέληξαν ότι θα αυξηθούν τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 10 δισ. ευρώ, έτσι ώστε τα προς επένδυση κεφάλαια από την ΕΤΕπ να αυξηθούν κατά 60 δισ. ευρώ. Επίσης, συμφωνήθηκε να χρησιμοποιηθούν τα ανεκμετάλλευτα 55 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά κοινοτικά ταμεία για μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο είναι τα αποκαλούμενα ομόλογα έργου (project bonds), τα οποία θα ξεκινήσουν πιλοτικά το καλοκαίρι με 5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις ευρυζωνικές υποδομές. Ακόμη,είναι πολύ νωρίς να διευκρινιστεί το τι ποσό θα λάβει,κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα και με τι όρους,όμως στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν εκ των ουκ άνευ μια τέτοια βοήθεια,η οποία,εάν χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν,θα μπορέσει να "ξαναυφάνει" τον ιστό της ελληνικής οικονομίας και να "αναστήσει" τη ρευστότητα στην παραπέουσα ελληνική αγορά,η οποία βρίσκεται σε...ασφυξία.Ακολούθως και εφόσον τα κεφάλαια εισρεύσουν στοχευμένα στη χώρα μας,θα μπορέσουν να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και να οδηγήσουν σταδιακά στην ενίσχυση της πολυπόθητης ανάπτυξης.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!