Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Κλίμα αισιοδοξίας σε Ελλάδα και Ευρώπη

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν στη νέα κυβέρνηση τις προθέσεις της τρόικα όσον αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Με το δεδομένο ότι ο κυβερνητικός σχηματισμός είναι φιλοευρωπαϊκός και φαίνεται διατεθειμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών της, κάτι το οποίο φάνηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ύστερα από τις διαβεβαιώσεις του τέως υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γ. Ζανιά προς τους εταίρους μας. Είναι δεδομένο ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ήτοι ο κ. Γ. Στουρνάρας, επιθυμεί διακαώς την παράταση του Μνημονίου ως το 2016, αλλά και την εισροή επιπλέον κεφαλαίων, από 16-20 δις ευρώ, επιθυμία την οποία εξέφρασε και ο απελθών υπηρεσιακός προς τους ομολόγους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζανιάς ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για την εφαρμογή του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι λίγο-πολύ οι περισσότεροι στόχοι έχουν επιτευχθεί εκτός από τον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπου υπάρχουν καθυστερήσεις. Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε το Eurogroup για την ύφεση η οποία αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερη από τους αρχικούς υπολογισμούς και φτάνει σωρρευτικά στο 20%. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά επεσήμανε την εκτίναξη της ανεργίας πάνω από το 22% και σε ό,τι αφορά τους νέους πάνω από το 50%, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα χρειάζεται βελτιώσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Γενικά, οι εταίροι είδαν με θετικό "μάτι" τα όσα είπε ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών.  Όπως ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, το Eurogroup άκουσε με μεγάλη προσοχή τον κ. Ζανιά, ο οποίος ανέλυσε την κατάσταση και εγγυήθηκε στους εταίρους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, η κυβέρνηση θα καλέσει κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να δούμε πού βρίσκεται το πρόγραμμα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι, μετά, θα ακολουθήσει πλήρης αποστολή της τρόικας για συζητήσεις με την κυβέρνηση. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από την επόμενη δόση, επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, διαβεβαιώνοντας ότι θα επιταχυνθούν όλες οι εργασίες, γεγονός που ερμηνεύεται ότι θα υπογραφεί νέο μνημόνιο «κατανόησης» με την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι δεν έγινε λεπτομερής συζήτηση στη διάρκεια της συνεδρίασης σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί το νέο μνημόνιο. Θα πάει η τρόικα στην Ελλάδα θα αξιολογήσει την κατάσταση, θα έχει συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές και μετά θα δούμε για τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε, δεν έχει νόημα να δώσουμε από τώρα ενδείξεις για το τι θα γίνει, όλα θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση της τρόικας. Τέλος, ανέφερε και την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, που αποτελούσε το υπόλοιπο της πρώτης δόσης, το οποίο θα δοθεί στην Ελλάδα μέχρι τέλος του μήνα, ενώ ανέφερε ότι ένα μέρος του παραπάνω ποσού θα δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της Ελλάδας.

Είμαστε ευτυχείς που σχηματίστηκε κυβέρνηση με ευρεία στήριξη από τη Βουλή, δήλωσε από την πλευρά το αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που θα ξαναρχίσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. O κ. Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη ρευστότητα της Ελλάδας, διαβεβαίωσε ότι οι εταίροι παρακολουθούν την κατάσταση και πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμα.

Υπήρξαν και...παραφωνίες

Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση του Eurogroup Ευρωπαίος διπλωμάτης μίλησε για «κλίμα ανακούφισης» στη συνεδρίαση για τον αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και τον ταχύτατο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι από τη συζήτηση φάνηκε η επιθυμία να σταλεί ένα σαφέστατα θετικό μήνυμα στον ελληνικό λαό. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν και οι γνωστές παραφωνίες, κυρίως από την πλευρά των Ολλανδών και των Φιλανδών, οι οποίοι εμφανίζονται από διστακτικοί μέχρι αρνητικοί στην ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις αυτές δεν θεωρούνται ανησυχητικές, απλώς επιχειρείται μια πτώση των όποιων προσδοκιών, καθώς φαίνεται ότι οι δύο αυτές χώρες και κυρίως η Γερμανία, που είναι και το ζητούμενο, θα κάνουν τις αναγκαίες υποχωρήσεις.

Σίγουρο είναι ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μετά την επίσκεψη της τρόικας της Αθήνα και την αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης της οικονομίας σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Βέβαια, στο μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι εταίροι μας θα πιέσουν έντονα για συγκεκριμένες κινήσεις από την κυβέρνηση, που θα αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου στους τομείς των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Το νούμερο ένα θέμα είναι αυτό της επιμήκυνσης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής και η πρόσθετη στήριξη που θα απαιτηθεί, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από τον πρόσθετο χρόνο που θα αποφασιστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ -ίσως πλησιάσει και τα 20 δισ. ευρώ. Άλλωστε, για το λόγο αυτό ζητούν δείγματα γραφής από την κυβέρνηση, ώστε ορισμένες κυβερνήσεις να πάνε, στη συνέχεια, στα κοινοβούλιά τους, που είναι εχθρικά σε μια νέα στήριξη, και να πείσουν τους βουλευτές ότι τα πράγματα κινούνται πλέον στη σωστή κατεύθυνση.

Όλα ξεκαθαρίζουν στη Σύνοδο Κορυφής

Κατά κόρον τονίστηκε στο Λουξεμβούργο ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη στήριξη προς τη χώρα μας, μέσω της ενίσχυσης της πρωτοβουλίας Μπαρόζο για την ανάπτυξη. Στο θέμα αυτό η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη Σύνοδο Κορυφής (28-29 Ιουνίου), όπου εκτιμάται ότι θα προωθηθούν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την τόνωση της ανάπτυξης (ομόλογα έργων, ενίσχυση κεφαλαίων Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κινητοποίηση κοινοτικών κονδυλίων προς την κατεύθυνση της απασχόλησης).

Θετικό το κλίμα των εταίρων

Π. Μοσκοβισί

Την ικανοποίησή του για το σχηματισμό κυβέρνησης από φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επισήμανε ανάγκη τήρησης, εκ μέρους της Ελλάδας, των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, προσθέτοντας ωστόσο ότι και η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει την προσοχή της στον ελληνικό λαό. Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη λήψης μέτρων υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης και πως το ευρώ.

«Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, πρέπει να υλοποιηθούν οπωσδήποτε, γιατί είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Και μιλάω για ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, για απελευθέρωση των αγορών και για έναν ανεξάρτητο από τα πολιτικά κόμματα δημόσιο τομέα», δήλωσε από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Στέβεν Βανακέρε.

Τέλος, για τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup τα πράγματα είναι απλά, το πρόγραμμα έχει απομακρυνθεί από τους στόχους και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης μέσα στο καλοκαίρι.

Β. Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε προτίμησε να αναφερθεί σε γενικότερα ζητήματα που απασχολούν την ευρωζώνη.«Η δυνατότητα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τον EFSF και τον ESM είναι κάτι που προβλέπεται από τις συνθήκες», δήλωσε o Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξη του για τις συζητήσεις που έχουν προκληθεί γύρω από αυτό το ζήτημα και τις οποίες ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως πίεση στη γερμανική οικονομική πολιτική που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα στην ευρωζώνη. «H νομική κατάσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, του EFSF - ο ESM δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, αποτυπώνεται στη συνθήκη» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «υπό συγκεκριμένες συνθήκες, υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει στη δευτερογενή αγορά. Αυτό είναι γνωστό, είναι λυμένο και όλη αυτή η φημολογία με ξαφνιάζει καθώς όλα περιλαμβάνονται στις συνθήκες: Μετά την αίτηση ενός κράτους μέλους και τη συμφωνία σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε

Φρίντεν

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου κ. Φρίντεν μεταφέροντας το φιλικό κλίμα που είχε καλλιεργήσει ο κ. Γιούνκερ για τη χώρα μας δήλωσε ότι η παραχώρηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για την επίτευξη των στόχων του ελλείμματος «δεν αποτελεί κάποιο μεγάλο πρόβλημα».

Φέκτερ

Αντιθέτως η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας κυρία Φέκτερ είπε ότι «πρέπει να δούμε πόσο χρόνο έχασε η Ελλάδα λόγω της προεκλογικής εκστρατείας» προσθέτοντας ότι «αν έχασε πολύ χρόνο τότε θα πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά». Σε ερώτηση για τη διάσωση της Ισπανίας θα αφορά αποκλειστικά τις τράπεζες, η ίδια απάντησε «περιμένω να είναι όπως και στην άτυπη τηλεδιάσκεψη, θα αφορά μόνο τις τράπεζες». Παράλληλα με τη μάχη στην Ευρώπη με την Τρόικα για «επιμήκυνση» του χρόνου εφαρμογής των νέων μέτρων που το Μνημόνιο προέβλεπε να ληφθούν το 2013, η κυβέρνηση αναβάλλει για μετά τον Σεπτέμβριο και τα περισσότερα από τα φοροεισπρακτικά μέτρα που είχαν δρομολογηθεί μεν για το α΄ εξάμηνο του 2012, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ακόμα.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!