Ανήσυχοι οι αξιωματούχοι της Κομισιόν - Αντικρουόμενες οι απόψεις - Στο τραπέζι των συζητήσεων η τραπεζική ενοποίηση και η εγγύηση των καταθέσεων
Στο μηχανισμό και η Πορτογαλία- Τι γίνεται με Ισπανία και Βέλγιο;
Την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για την ανάσχεση της κρίσης χρέους υπογράμμισαν χθες κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, να καλεί τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ να κάνουν ένα «πολύ μεγάλο βήμα» προς μια στενότερη ενοποίηση, κάνοντας λόγο για μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ το 2013. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, πανευρωπαϊκό πλαίσιο εγγύησης καταθέσεων και ταμείο διάσωσης τραπεζών που θα χρηματοδοτείται από τους φόρους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
-Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προέταξε ξανά την ανάπτυξη, λέγοντας ότι αυτή δεν θα προέλθει από συμπληρωματικές δημόσιες δαπάνες από τις χώρες που είναι ήδη υπερχρεωμένες, αλλά από «μια κοινή επιθυμία ανάπτυξης νέων μέσων», όπως ευρωομόλογα. Επίσης, η Γαλλία υποστηρίζει μεν τη χρηματοοικονομική ολοκλήρωση στη ζώνη του ευρώ, αλλά θεωρεί ότι πρώτιστη προτεραιότητα οφείλει να είναι η επίλυση της κρίσης στην περιφέρεια, προσέθεσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπερνάρ Καζνέβ, έπειτα από συνάντηση που είχε στο Παρίσι με το Γερμανό ομόλογό του, Μίκαελ Λίνκε.
-Την ίδια στιγμή, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ιδέα μιας τραπεζικής ένωσης στην Ε.Ε. κατά τα πρότυπα της πρότασης του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, αλλά θα αντιταχθεί στη μετατροπή της σε «μια ένωση μεταφοράς κεφαλαίων». Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, βλέπει ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη απέχει πολύ από τη σταθερότητα, χαρακτηρίζοντας απόλυτα επείγουσα την ανάγκη λήψης μέτρων.
-Αμφιβολίες για την εφαρμογή από την Ελλάδα των όρων που συνδέονται με τη οικονομική βοήθεια για τη διάσωση της χώρας εξέφρασε, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών. Όταν η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα πάει την επόμενη φορά στην Αθήνα, θα διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν εφαρμόζεται, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με αναφορές όσων συμμετείχαν στη συνεδρίαση, και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι ανεξάρτητο από την έκβαση των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι πολύ κουραστική και δυσκίνητη, φέρεται να δήλωσε επίσης.Ο Σόιμπλε εκτίμησε, επίσης, ότι τα ευρωομόλογα, μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα τις αποτρέψουν από το να «προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Αναφερόμενος στις αναταράξεις στις αγορές, κυρίως όσον αφορά την Ισπανία και την Ιταλία, ο Σόιμπλε επεσήμανε: «Δεν θα δώσουν οι αγορές τον τόνο», διότι «τότε η δημοκρατία θα χάσει τη νομιμοποίησή της»
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!