Ανάλογη μεταχείριση απαιτούν Ιρλανδία και Πορτογαλία
Η ευνοϊκή μεταχείριση της Ισπανίας από το Eurogroup προκαλεί τις αντιδράσεις των άλλων μνημονικών χωρών, όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν αλλαγές στα μνημόνιά τους.
Ειδικότερα, η Ιρλανδία θεωρεί ότι, ενώ είχε ανάλογο πρόβλημα με αυτό της Ισπανίας, αντιμετωπίστηκε από την Ευρωζώνη με πολύ πιο αυστηρό τρόπο, δεδομένου ότι υποχρεώθηκε στην υπογραφή μνημονίου με συμμετοχή και του ΔΝΤ.
Μάλιστα, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup το Σάββατο, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, κατέστησε σαφές ότι θα θέσει το θέμα για συζήτηση στην προσεχή σύνοδο των υπουργών της Ευρωζώνης (21 Ιουνίου) και θα ζητήσει ανάλογη μεταχείριση. Ωστόσο, χθες η ιρλανδική κυβέρνηση έσπευσε να ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η Μαδρίτη πέτυχε καλύτερη συμφωνία, ανακοινώνοντας ότι η δική της συμφωνία ήταν κατά κάποιον τρόπο πιο ελκυστική.
Το όλο θέμα αρχίζει και λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και στην Πορτογαλία, όπου ο τύπος και η αντιπολίτευση ασκεί εντονότατες πιέσεις στην κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η περίπτωση της Ισπανίας είτε θα πρέπει να θεωρηθεί ως διάσωση και η χώρα θα μπει σε πλήρες μνημόνιο, είτε θα πρέπει να τροποποιηθούν τα μνημόνια των άλλων τριών χωρών ώστε να υπάρξει ανάλογη μεταχείριση.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος αρχικά υποστήριζε ότι δεν σχεδιάζει να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση, ενώπιον των πιέσεων που δέχεται αναδιπλώθηκε, δηλώνοντας τώρα ότι εάν υπάρξει κάποιος ειδικός όρος, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις μνημονιακές χώρες.
Ευρωπαίος αξιωματούχους απαντώντας χθες στις Βρυξέλλες σχετικά με τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης των μνημονίων των άλλων χωρών, επεσήμανε ότι πρόκειται για καθαρά πολιτικό θέμα, όπου το μόνο όργανο αρμόδιο για να αποφανθεί είναι το Eurogroup.
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, ζήτησε από τις χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή το μόνιμο ταμείο διάσωσης, να το κάνουν, ώστε ο μηχανισμός να είναι έτοιμος την 1η Ιουλίου.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!