Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Δραματική η κατάσταση στην Ευρωζώνη - Μεγάλο το πρόβλημα της Ισπανίας - Η Γερμανία επιμένει στη σκληρή γραμμή

Η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι δραματική. Η Ισπανία βρίσκεται στο παρά ένα να γίνει μέλος του …κλάμπ της Ελλάδας, ενώ σήματα SOS εκπέμπουν η Πορτογαλία αλλά και η Κύπρος όσον αφορά το τραπεζικό της σύστημα. Η όλη κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τις αβεβαιότητες που εκπέμπει η Ελλάδα ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα της 17 ης Ιουνίου, πάνω στο οποίο «παίζονται» τα πιο απίθανα σενάρια, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ίδια την ευρωζώνη. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, η Γερμανία επιμένει στη σκληρή γραμμή, αρνούμενη να κάνει υποχωρήσεις, κάτι που της ζητείται όμως επίμονα να κάνει, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από το ΔΝΤ και κορυφαίους οικονομολόγους σε όλο τον κόσμο.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Σε ένα πραγματικά δραματικό μήνυμα που έστειλε, μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξής του, για τον αντίκτυπο της τραπεζικής κρίσης στο κόστος του δανεισμού, ο  υπουργός Προϋπολογισμού της Ισπανίας Κριστόμπαλ Μοντόρο, διαμήνυσε ότι το σημερινό υψηλό επίπεδο των επιτοκίων έχει κλείσει πλέον το δρόμο της Ισπανίας προς τις διεθνείς αγορές. "Αυτό που δείχνει το σημερινό επίπεδο των ισπανικών spreads είναι ότι η πόρτα των αγορών για την Ισπανία δεν είναι πλέον ανοικτή με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές για την αναχρηματοδότηση του χρέους μας", δήλωσε χαρακτηριστικά .

Ο κ. Μοντόρο τόνισε επίσης ότι οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών, σε μία δήλωση-στροφή από τη μέχρι σήμερα επίσημη κυβερνητική γραμμή ότι η Μαδρίτη μπορεί να αντλήσει μόνη της τα χρήματα για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος.

Η ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παρέμβει, ενώ το Βερολίνο έχει διαμηνύσει ότι έγκειται στην ίδια τη Μαδρίτη να αποφασίσει εάν θα προσφύγει σε βοήθεια.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός πιέζει και αυτός από την πλευρά του για να υπάρξει ένα απευθείας ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών με την ηθική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάτι το οποίο βρίσκει και πάλι αντίθετη τη Γερμανία.

«H Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει στα προβλήματα ρευστότητας», δήλωσε ο κ. Ραχόι, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνοντας το αίτημα για έκδοση κοινών ευρωομολόγων».

Η Ισπανία τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα επέτρεπε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης τραπεζικής ένωσης, γεγονός που θα σημάνει την εγκατάλειψη μέρους της δημοσιονομικής της κυριαρχίας, προκειμένου να αποφύγει ένα πρόγραμμα διάσωσης.

Το θέμα της Ισπανίας παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει χθες ότι η Μαδρίτη κάνει "ό,τι είναι εφικτό" με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όμως η χώρα δέχεται τον αντίκτυπο από την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης χρέους. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λορέν Φαμπιούς κάλεσε την Ευρώπη να βρει μία λύση για την αντιμετώπιση της ισπανικής τραπεζικής κρίσης, η οποία όμως να μην επιβαρύνει περισσότερο το ισπανικό έλλειμμα, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη του Παρισιού για μία πλήρη ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Στο σωστό δρόμο βλέπει να κινείται η Ισπανία και η Ιταλία και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία, ο οποίος δεν βλέπει να υπάρχει λόγος για τις χώρες αυτές να καταβάλλουν τόσο υψηλά επιτόκια.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Στην Πορτογαλία, τρεις κορυφαίες τράπεζες - η Millennium BCP, η Banco BPI και η Caixa Geral de Depositos - θα αντλήσουν κάποια κεφάλαια από το πακέτο διάσωσης των 78 δισ. ευρώ που δόθηκε στη χώρα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις κεφαλαιακές απαιτήσεις. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα για την Πορτογαλία, ο Αμπέμπε Σελασιέ, εκτιμά ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από τις ιδιωτικές αγορές χρέους το 2013.  Η ανεργία στην Πορτογαλία ξεπέρασε το 15%, δοκιμάζοντας τις αντοχές του προγράμματος διάσωσης της χώρας και στο πλαίσιο αυτό οι διεθνείς πιστωτές της πιθανόν να ανταποκριθούν δίδοντας στη χώρα περισσότερο χρόνο για να μπορέσει να επιτύχει στους δημοσιονομικούς στόχους της, ίσως ανοίγοντας το δρόμο για δεύτερο πακέτο διάσωσης, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!