Έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για τις συνέπειες στη ζωή των Ελλήνων αν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή
Ένα ζοφερό σενάριο οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, διατυπώνει η Εθνική Τράπεζα, προβλέποντας δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου και της αγοραστικής δύναμης, ακόμη πιο βαθιά ύφεση, διόγκωση της ανεργίας και υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος θα πλήξει περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους.
Με ειδική έκθεση του Τμήματος Αναλύσεων της Τράπεζας -που δημοσιοποιείται λίγες μέρες πριν από τις εκλογές κι ενώ συνεχίζεται η κινδυνολογία περί επιστροφής στη δραχμή- η τράπεζα παρεμβαίνει εμμέσως στο δημόσιο διάλογο, προσπαθώντας να αποτιμήσει τις συνέπειες επιβεβαίωσης του απευκταίου σεναρίου.
Το κρίσιμο δίλημμα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, διαμορφώνεται υπό το σημαντικό βάρος που δημιουργούν αφενός η επώδυνη διαδικασία προσαρμογής, αφετέρου η ανάγκη συνέχισης της χρηματοδότησης στα πλαίσια της συμφωνίας με τους εταίρους, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς.
Οι αναλυτές τράπεζας εκτιμούν ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι επιπτώσεις θα είναι οι ακόλουθες:
-Το κατά κεφαλήν εισόδημα θα μειωθεί κατά 55% σε ευρώ (με βάση την προβλεπόμενη ισοτιμία δραχμής-ευρώ).
-Η οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 22% σε σταθερές τιμές, πέραν της συρρίκνωσης κατά 14% που έχει υποστεί την περίοδο 2009-2011
-Η ανεργία θα φθάσει το 34%
-Η "νέα" δραχμή θα υποτιμηθεί σταδιακά κατά 65% σε σχέση με την αρχική ισοτιμία της έναντι του ευρώ.
-Το κράτος θα αναγκασθεί να τυπώνει χρήμα για να πληρώνει τις υποχρεώσεις του.
-Αυτό θα δημιουργήσει πληθωριστικό φαύλο κύκλο και ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει 30% αρχικά, με ισχυρή ανοδική τάση στη συνέχεια, καθώς θα αυτοτροφοδοτείται από αυξήσεις τιμών εισαγόμενων αγαθών και ονομαστικών μισθών.
Για τη δανειακή σύμβαση στην ειδική έκδοση της τράπεζας αναφέρει πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι δυσδιάκριτη, λόγω της υφεσιακής δυναμικής. Τονίζεται όμως πως θα ήταν μάταιες όλες οι θυσίες των πολιτών αν η χώρα βρεθεί τελικά εκτός ευρώ - από επιλογή της ή λόγω αλλαγής στάσης των εταίρων μας.
Στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και αντιμετώπισης της κρίσης, ως βασικά επιτεύγματα θεωρούνται μεταξύ άλλων: Η μείωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ο περιορισμός φοροδιαφυγής
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Παραπλανητική και προφανώς κατευθυνόμενη η έκθεση, αφού αγνοεί εντελώς τον παράγοντα των εργαλείων άσκησης οικονομικής πολιτικής που αποκτά μια χώρα όταν έχει δικό της νόμισμα...
Θεωρεί ότι όλα αυτά θα συμβούν αν η χώρα πάει στη δραχμή συνεχίζοντας την ίδια οικονομική πολιτικη...
Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση όμως...
Όσο για την υφεση στο 22% και την ανεργία στο 34%. αυτά σίγουρα θα συμβούν αν το μνημόνιο συνεχιστεί για άλλο έναν χρόνο!!!!