Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Το παρασκήνιο για το δημοψήφισμα που πρότεινε η Μέρκελ - Οι γαλλικές επιφυλάξεις - Το βρετανικό τελεσίγραφο - Η νέα παρέμβαση Σόιμπλε

Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί γύρω από την επικοινωνία μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας στο θέμα του δημοψηφίσματος, δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ και του Έλληνα Προέδρου, Κάρολου Παπούλια, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι ανησυχίες και τα σενάρια για τις τύχες της Ελλάδας με φόντο το δεύτερο γύρο των ελληνικών εκλογών στις 17 Ιουνίου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε πράγματι τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα την ίδια ημέρα με τις εθνικές εκλογές, όπως ανέφερε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στην έντυπη έκδοσή του που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα.

Το ζήτημα του δημοψηφίσματος είχε τεθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης του τελευταίου Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως επισημαίνεται στο άρθρο του γερμανικού περιοδικού με τίτλο «Η Ευρωζώνη απειλεί να πετάξει έξω την Ελλάδα».

Σε εκείνη τη συνεδρίαση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απευθυνόμενος στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Φίλιππο Σαχινίδη φέρεται να δήλωσε ότι «εάν κάναμε τώρα μία μυστική ψηφοφορία για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία θα ήταν εναντίον της παραμονής της», προσθέτοντας ότι «οι εκλογές της 17ης Ιουνίου αποτελούν την τελευταία ευκαιρία».

«Εάν και τότε δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση η οποία θα υλοποιήσει τους όρους του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, τότε τέλος», είπε χαρακτηριστικά. Στην ίδια συνάντηση, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό περιοδικό, ο κ. Σόιμπλε έφερε στη συζήτηση και το θέμα ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να διεξαχθεί παράλληλα με τις εκλογές και μέσω του οποίου οι Έλληνες θα έπρεπε με ένα «ναι» στο ευρώ να δεχθούν και το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας. Αυτό ακριβώς το σχέδιο φέρεται να εισηγήθηκε στον Κάρολο Παπούλια η Ανγκελα Μέρκελ σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται και η διάψευση της γερμανικής κυβέρνησης. Το περιοδικό αναφέρει επίσης ότι ιδιαίτερη πίεση άσκησαν στον κ. Σαχινίδη στο τελευταίο Eurogroup και οι υπουργοί Οικονομικών της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι οι ίδιοι θα κάνουν το παν για να υλοποιήσουν τους όρους της ΕΕ για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, ενώ η Ελλάδα αθετεί συνεχώς τις υποχρεώσεις της.

Γαλλικές επιφυλάξεις

Τέλος, στο ίδιο περιοδικό, αναφέρεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τις "ισχυρές επιφυλάξεις" του στο θέμα της τοποθέτησης του κ. Σόιμπλε ως επικεφαλής του Eurogroup, ενημερώνοντας για το σχετικό θέμα "υπεύθυνους των Βρυξελλών". Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Ολάντ θέτει ως όρο να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση που εκλεγεί διάδοχος του κ. Γιούνκερ. Ταυτοχρόνως, το περιοδικό Business Insider βλέπει τα ταμιακά αποθέματα της ελληνικής κυβέρνησης να επαρκούν για λίγες μόνο εβδομάδες με την επόμενη δόση να παραμένει στον «αέρα».

-Την ίδια στιγμή, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια, Γκούντερ Ετινγκερ, δήλωσε ότι οι ελληνικές εκλογές του Ιουνίου αποτελούν δημοψήφισμα για το ευρώ εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, ο κ.Ετινγκερ σημειώνει ότι είναι πιθανό η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα -ανεξαρτήτως της σύνθεσής της- να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα να συνεχιστεί το πρόγραμμα λιτότητας. Προέβλεψε ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα, όλες οι χώρες της ΕΕ θα έχουν νόμισμά τους το ευρώ και ότι παρόλα τα προβλήματα, καμία χώρα δεν θέλει να τεθεί εκτός, ούτε και η Ελλάδα, για την παραμονή της οποίας, τόνισε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κάνουν ό,τι είναι εφικτό.

-De facto δημοψήφισμα αντιπροσωπεύουν οι εκλογές στην Ελλάδα και για την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Die Presse. «Οι Έλληνες θα πρέπει να σκεφτούν τι θέλουν», είπε χαρακτηριστικά.

-Από την πλευρά του, ο Αυστριακός πρώην Καγκελάριος, Φραντς Βρανίτσκι θέλει τους Ελληνες να μείνουν στην Ευρωζώνη και να τους δοθούν προοπτικές. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή ραδιοφωνία, ο πρώην καγκελάριος, ο οποίος θεωρείται μεγάλος φίλος της Ελλάδας, προειδοποίησε ότι καμία εθνική οικονομία στον κόσμο δεν αντέχει μόνο λιτότητα, ενώ επεσήμανε ότι σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ θα πρέπει να αναμένεται ότι θα τεθούν υπό αμφισβήτηση τα δάνεια και οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί και αυτό θα ήταν μόνο το άμεσο κόστος της εξόδου, ενώ το έμμεσο κόστος θα ήταν ανυπολόγιστο.

-Εξάλλου, το πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, εκτιμά ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας ενδεχομένως να χρειαστούν έως και 10 χρόνια για να αντιμετωπιστούν και η χώρα ίσως να χρειαστεί βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα για να επιτύχει τις αναγκαίες προσαρμογές.

-Δεν έλειψαν ωστόσο και οι φωνές που βλέπουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης με πρώτη αυτή του Νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν, που θεωρεί αναπόφευκτο το ενδεχόμενο αυτό, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, Γιάνεζ Σούστερσιτς δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι το μήνυμα που στέλνει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα εν όψει των εκλογών του Ιουνίου είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα να εγκαταλείψει το ευρώ και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει γρήγορα εάν κρινόταν αναγκαίο.

Βρετανικό τελεσίγραφο

Οι Ελληνες ψηφοφόροι έχουν να κάνουν μια επιλογή στις εκλογές του επόμενου μήνα, ανάμεσα στην παραμονή ή την έξοδο από το ευρώ, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, καλώντας την Ευρωζώνη να ετοιμάσει ισχυρά αποτρεπτικά σχέδια για κάθε περίπτωση.

Ο Κάμερον, που μιλούσε στο Σικάγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, απέρριψε τις εκτιμήσεις πως η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8), στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ, ήταν μια αποτυχία, «επειδή νομίζω πως βοήθησε να αποκρυσταλλωθεί η σκέψη των οικονομικών ηγετών του κόσμου και ιδιαίτερα να αποκρυσταλλωθεί η σκέψη των μελών της Ευρωζώνης».

«Πρέπει τώρα να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στους ανθρώπους στην Ελλάδα. Υπάρχει μια επιλογή: μπορείτε είτε να ψηφίσετε να παραμείνετε στο ευρώ με όλες τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει ή, εάν ψηφίσετε με άλλον τρόπο, ουσιαστικά ψηφίζετε να φύγετε», είπε στους δημοσιογράφους.

«Το κρίσιμο είναι πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να ετοιμάσουν αποτρεπτικά σχέδια και για τα δύο αυτά ενδεχόμενα, πραγματικά ξεκάθαρα σχέδια για να κρατήσουμε ασφαλείς και σταθερές τις οικονομίες μας και εγώ θα κάνω τα πάντα στη Βρετανία για να διασφαλίσω πως είμαστε κι εμείς σε αυτήν την κατάσταση», είπε.

Νέα παρέμβαση Σόιμπλε

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Αν κάποιος στην Ελλάδα το πιστεύει, κοροϊδεύει τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  και προσθέτει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ούτως ή άλλως απαραίτητες για την Ελλάδα και το να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα δεν θα έχει αποτέλεσμα, με κανένα σενάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!