Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΔΕΔΑ Ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στα Ιωάννινα

Την έναρξη των έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε η ΔΕΔΑ. Οι εργασίες ξεκίνησαν στα Ιωάννινα όπου θα κατασκευαστούν 135 χιλιόμετρα δικτύου για την τροφοδοσία τουλάχιστον 3.000 οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 16,8 εκατ. ευρώ το οποίο συγχρηματοδοτείται από τη ΔΕΔΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ακολουθούν η Ηγουμενίτσα, η Πρέβεζα και η Άρτα, καθώς επίκειται η έναρξη των έργων για την κατασκευή 30 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 1.500 συνδέσεων καταναλωτών όλων των κατηγοριών.

Το ύψος των επενδύσεων που θα γίνουν και στις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου, φθάνει συνολικά τα 33 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΔΕΔΑ το σχέδιο ανάπτυξης δικτύων διανομής στις πόλεις της Ηπείρου έχει δύο μεγάλες καινοτομίες:

1. Υλοποιείται με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας της χερσαίας μεταφοράς του φυσικού αερίου σε υγρή μορφή και της αποθήκευσής του σε τοπικές κρυογενικές δεξαμενές. Η πολυπλοκότητα και οι δυσκολίες υλοποίησης αυτής της νέας τεχνολογίας απλοποιήθηκαν μέσω της τεχνογνωσίας της ITALGAS, μιας από τις σημαντικότερες εταιρείες διανομής στην Ευρώπη και μέτοχος της ΔΕΔΑ μέσω της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία ανέλαβε τον Τεχνικό Σχεδιασμό των εγκαταστάσεων.

2. Οι σωληνώσεις και γενικότερα οι υποδομές διανομής που κατασκευάζει η ΔΕΔΑ είναι κατάλληλες για να διανέμουν και βιομεθάνιο, το οικολογικό και ανανεώσιμο αέριο καύσιμο που παράγεται από τα υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα τα οποία υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες σε όλη την Ήπειρο. Ήδη, η ΔΕΔΑ εκπονεί μελέτες για την εγκατάσταση μονάδων βιομεθανίου σε διάφορα σημεία της Ηπείρου προκειμένου το δίκτυο να εμπλουτιστεί με «πράσινη» ενέργεια. Επίσης, το δίκτυο είναι συμβατό για τη διανομή και μείγματος υδρογόνου στην κατάλληλη αναλογία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά: «Η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Περιφέρειας Ηπείρου και η τροφοδοσία της με φυσικό αέριο, μέσα από τα μεγάλα έργα της ΔΕΔΑ, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που καταφέραμε με σκληρή και συλλογική δουλειά να ολοκληρώσουμε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τις σχετικές μελέτες, να εντάξουμε τα έργα διανομής φυσικού αερίου στο ΠΔΕ, να προκηρύξουμε τους διαγωνισμούς κατασκευής και να κάνουμε πράξη το όραμά μας.

Η έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο δεν φέρνει μόνο μία εναλλακτική πηγή ενέργειας στην περιοχή. Πέραν των θετικών περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων, αφού το φυσικό αέριο είναι το λιγότερο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και δημιουργεί ευκαιρίες για νέους τεχνικούς και διοικητικούς εργαζόμενους (εγκαταστάτες, τεχνικοί καυστήρων, έμποροι συσκευών και ανταλλακτικών, πωλητές αερίου κ.λπ.). Η υποστήριξη του νέου μετόχου της ΔΕΔΑ, της ITALGAS, σε αυτό το εγχείρημα είναι πολύ σημαντική. Ένας ευρωπαϊκός κολοσσός, όπως η ITALGAS, εγγυάται την επιτυχή ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!