Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τροπολογία Βελτιώσεις στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών. Φορολόγηση ναυτικών που υπηρετούν σε πλωτά ναυπηγήματα

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών", ρυθμίζεται σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων:

  • ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών
  • οι ρυθμίσεις οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, καθώς και από καταπτώσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και λοιπές συνοδευτικές διατάξεις για την εφαρμογή τους
  • η φορολόγηση αμοιβών ναυτικών που υπηρετούν σε πλωτά ναυπηγήματα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση:

Με το άρθρο 7 επέρχονται οι απαραίτητες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Συγκεκριμένα, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δεν επιδιώκει οικονομικό σκοπό, αλλά ασκεί οικονομική δραστηριότητα μπορεί να υποβάλει αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών. Πλέον η υποβολή αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών δεν θα επιτρέπεται εφόσον το σύνολο των οφειλών του προσώπου σε χρηματοδοτικούς φορείς, στο Δημόσιο και στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

Με το άρθρο 8 ορίζεται ότι μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, οι συμμετέχοντες πιστωτές, που είναι χρηματοδοτικοί φορείς, δύνανται να καταθέσουν πρόταση ρύθμισης προς τον οφειλέτη. Ακόμη, τροποποιείται η διαδικασία  διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της εξωδικαστικής διαδικασίας και θεσπίζεται δυνατότητα υποβολής αιτήματος για διαμεσολάβηση, κατόπιν αιτήματος του οφειλέτη, στις περιπτώσεις περαίωσης της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης ως άκαρπης.

Με το άρθρο 9 αποσαφηνίζονται οι διατάξεις που αφορούν στην αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης μετά από αίτηση εξωδικαστικής επίλυσης οφειλών και την απαλλαγή υπαλληλικής ευθύνης κατά τη σύναψη σύμβασης αναδιάρθρωσης.

Με το άρθρο 10 καταργείται η ποινή προεξόφλησης. Εάν προεξοφληθεί ολικά η ρύθμιση, με καταβολή από τον οφειλέτη ή συμψηφισμό ή από απόδοση κατασχέσεων ή από παρακράτηση, να χορηγείται έκπτωση στο σύνολο των ανεξόφλητων τόκων καταβολής που έχουν υπολογιστεί και αντιστοιχούν στις δόσεις που προεξοφλούνται.

Ακόμη απαλείφεται η προϋπόθεση που προβλέπεται αναφορικά με την υποβολή της προβλεπόμενης Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), καθώς έχουν προκύψει προβλήματα εφαρμογής ως προς τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης από τον e-ΕΦΚΑ.

Με το άρθρο 11 δίνεται η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης οφειλών από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς και η δυνατότητα έκτακτης υποβολής αίτησης, προκειμένου να ρυθμιστούν οφειλές που προστέθηκαν στον εξωδικαστικό με τις παρούσες βελτιώσεις.

Προστίθεται τελική διάταξη σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του άρθρου, η υποβολή νέας αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υπέρ τρίτων, ακόμα και εάν δεν έχουν παρέλθει δώδεκα (12) μήνες από τη με οποιοδήποτε τρόπο ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας που είχε εκκινήσει με την αρχική αίτηση. Με τη νέα αίτηση δύναται να ζητείται να ρυθμιστούν επίσης οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που βεβαιώθηκαν μέχρι την υποβολή της ή που τροποποιήθηκαν για οποιοδήποτε λόγο.

Οι ρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί με συμβάσεις αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο της αρχικής αίτησης διατηρούνται στο ακέραιο, εκτός και αν έχουν τροποποιηθεί οι βεβαιωμένες οφειλές που ρυθμίστηκαν με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης, οπότε και υπολογίζονται εκ νέου από το υπολογιστικό εργαλείο του άρθρου 71.

Εάν μετά την υποβολή της νέας αίτησης προκόψει από τα καταχωρισμένα στην πλατφόρμα στοιχεία ότι δεν υπάρχουν οι κατά τα ανωτέρω οφειλές που δικαιολογούν την υποβολή της, αυτή αυτοδίκαια θεωρείται ως ουδέποτε υποβληθείσα. Αν η εξωδικαστική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, με την υποβολή της νέας αίτησης, ακυρώνεται η αρχική αίτηση του οφειλέτη, προκειμένου να συμπεριληφθεί το σύνολο των οφειλών του προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με το άρθρο 13 διευθετείται η ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, από τις ληξιπρόθεσμες μέχρι την 1η Φεβρουάριου 2023 δόσεις δανείων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος, με το άρθρο 14 ρυθμίζεται η φορολόγηση των αμοιβών από μισθωτή εργασία που λαμβάνουν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα, που ασκούν ναυτικό επάγγελμα σε πλωτά ναυπηγήματα του άρθρου 267 του ν. 4555/2018 (Α' 133), ήτοι σε πλοία που εκ κατασκευής ή μετασκευής προορίζονται να χρησιμοποιούνται ως πλωτοί τερματικοί σταθμοί παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου και τα οποία χαρακτηρίζονται πλωτά ναυπηγήματα.Με τις προτεινόμενες διατάξεις ορίζεται ότι και οι αμοιβές των ναυτικών, οι οποίοι υπηρετούν στα ως άνω πλοία φορολογούνται με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) ή δέκα τοις εκατό (10%), κατά περίπτωση.

Παρατίθεται ακολούθως η τροπολογία στο σύνολό της:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!