Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών Απολογισμός δράσεων στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής - Δήλωση Βεσυρόπουλου

Υπουργείο Οικονομικών

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023

Δελτίο Τύπου

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου κατά τον απολογισμό των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής

Το θεσμικό πλαίσιο για την Κρατική Αρωγή συνιστά μια μεγάλη καινοτομία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στόχος του πλαισίου αυτού είναι η αυτοματοποίηση και η ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η διαμόρφωση έκτακτων μέτρων στήριξης, η υλοποίηση των μέτρων αποκατάστασης των ζημιών και η έγκαιρη καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων.

Ο νόμος 4797/2021 υπήρξε μια μεγάλη τομή, καθώς διαμόρφωσε για πρώτη φορά ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την Κρατική Αρωγή.

Με αυτόν τον νόμο, πλέον, όταν προκύπτουν φυσικές καταστροφές, η Κρατική Αρωγή προς τους πληττόμενους πολίτες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις εκδηλώνεται άμεσα, έμπρακτα, πιο αποτελεσματικά, και με υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν.

Υπενθυμίζω ότι σε περιπτώσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων, στο πρόσφατο παρελθόν απαιτούνταν αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις για να προσπεραστούν αυτές οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Αυτό δεν ισχύει πλέον.

Γιατί μέσα από τον νόμο που έχουμε ήδη θέσει σε ισχύ για την Κρατική Αρωγή, η χώρα διαθέτει:

1ον. Ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πλήττονται από τις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

2ον. Μια ενιαία διαδικασία συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων, για τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης και στήριξης.

3ον. Ειδικές και εξειδικευμένες δομές που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν τη διαδικασία χορήγησης των αποζημιώσεων, τη διαμόρφωση έκτακτων μέτρων στήριξης και την υλοποίηση των μέτρων αποκατάστασης των ζημιών.

Στα πλαίσια αυτά, θεσπίστηκε, μεταξύ άλλων, ο θεσμός του Περιφερειακού Συντονιστή Κρατικής Αρωγής ως συνδέσμου με τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής στις Περιφέρειες, για την αμεσότερη καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στους πληττόμενους.

Παράλληλα, στο θεσμικό πλαίσιο για την Κρατική Αρωγή εντάχθηκαν ρητά και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με ειδικές για αυτές ρυθμίσεις.

Ο σχεδιασμός που προβλέπεται στο νέο πλαίσιο Κρατικής Αρωγής ήδη υλοποιείται στην πράξη και παράγει ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Με ωφελούμενους τον πολίτη, την κοινωνία και τις περιοχές που πλήττονται από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.

Στα πλαίσια του συντονισμού των μέτρων στήριξης και της παροχής Κρατικής Αρωγής που έχει ενεργοποιηθεί από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσχερειών που προκαλούνται σε ομάδες πολιτών παρέχονται, μεταξύ άλλων:

1ον. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Από τις περιπτώσεις που κληθήκαμε, έως σήμερα, να διαχειριστούμε, έχουμε χορηγήσει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που βρίσκονται:

  • στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021,
  • στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021,
  • στις περιοχές της Σάμου, Ικαρίας και Χίου που επλήγησαν από τον σεισμό στις 30 Οκτωβρίου 2020 και
  • στις περιοχές της Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Γρεβενών, Κοζάνης που επλήγησαν από τον σεισμό στις 3 Μαρτίου 2021.

2ον. Εξάμηνη παράταση στην καταβολή οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, πλέον και εξατομικευμένα σε συγκεκριμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα περιοχών που επλήγησαν από συγκεκριμένη φυσική καταστροφή.

Το ευεργετικό αυτό πλαίσιο της χορήγησης παράτασης καταβολής χρεών ενεργοποιείται προκειμένου οι πληττόμενες ομάδες πολιτών να είναι σε θέση να τακτοποιήσουν έγκαιρα τις οφειλές τους στη Φορολογική Διοίκηση λόγω των φυσικών καταστροφών που πλήττουν τις περιοχές όπου έχουν την κατοικία ή την επαγγελματική τους εγκατάσταση.

Παράλληλα, παρατάθηκαν και οι προθεσμίες καταβολής δόσεων νομοθετικών ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση και μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης.

Στα πλαίσια αυτά, έχει εκδοθεί σειρά υπουργικών αποφάσεων που αφορούν σε παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση σε περιοχές ή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Ενδεικτικά μόνο, αναφέρω ότι ενεργοποιήθηκαν άμεσα τέτοιου είδους αποφάσεις για περιπτώσεις όπως οι πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Αττική το καλοκαίρι του 2021 καθώς και ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τα μέτρα στήριξης, εκτός από τη χορήγηση απαλλαγών ΕΝΦΙΑ, αναστολών και παρατάσεων καταβολής οφειλών, συμπληρώθηκαν επιπλέον με ειδικά σχήματα ενίσχυσης.

Ειδικότερα, θεσπίσαμε καθεστώτα ενίσχυσης, με τα οποία προβλέπεται η χορήγηση ενισχύσεων σε επιχειρήσεις με έμμεσες οικονομικές απώλειες σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Με βάση τα καθεστώτα αυτά, δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού και υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες, οι οποίες έγιναν εντονότερες μετά από φυσικές καταστροφές που εκδηλώθηκαν εντός του έτους 2021.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκαν τα εξής ειδικά καθεστώτα:

  • Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο του 2021 στη Βόρεια Εύβοια.
  • Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις επεξεργασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς πυρηνόκαρπων – γιγαρτόκαρπων που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τους παγετούς του 2021.
  • Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις μεταποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης και εμπορίας σύκων που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021 σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.
  • Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021.
  • Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις της Δημοτικής Ενότητας Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη, που υπέστησαν οικονομικές απώλειες από τους σεισμούς του Σεπτεμβρίου 2021.

Όλες αυτές οι ενισχύσεις καταβλήθηκαν σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα επλήγησαν οικονομικά από τα εκάστοτε ακραία φαινόμενα που προανέφερα.

Για παράδειγμα, για την περίπτωση της ενίσχυσης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους παγετούς του 2021, αυτή καταβλήθηκε σε δικαιούχους επιχειρήσεις βάσει συγκεκριμένων οικονομικών κριτηρίων και προϋποθέσεων που ορίστηκαν ρητά στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ειδικές πλατφόρμες για την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών.

Συνοψίζοντας, σας ενημερώνω ότι μέσα από τα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης Κρατικής Αρωγής, έχουν διατεθεί ενισχύσεις συνολικού ύψους 16,4 εκατομμυρίων ευρώ, συμπληρωματικά προς τα λοιπά μέτρα στήριξης.

Καθίσταται, λοιπόν, απολύτως σαφές ότι έχει υλοποιηθεί μια μεγάλη και ουσιαστική σειρά μέτρων στήριξης, μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κρατική Αρωγή και τον συντονισμό των σχετικών δράσεων.

Από όλα όσα παρέθεσα, συνάγεται ότι αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κρατική Αρωγή και τον συντονισμό των μέτρων στήριξης που θέσπισε και υλοποιεί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λειτουργεί με άμεσα αντανακλαστικά, εγγυώμενο την εφαρμογή ουσιαστικών πολιτικών και αποφάσεων που συνδέονται τόσο με τη χορήγηση αποζημιώσεων σε όλους όσους πλήττονται όσο και με τη χορήγηση συμπληρωματικών μέτρων στήριξης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές.

Το έργο μας στον τομέα της Κρατικής Αρωγής είναι πλούσιο, ορατό και κυρίως μετρήσιμο.

Συνεχίζουμε να μιλάμε με έργα, υλοποιώντας πολιτικές με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!