Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΠΟΜΙΔΑ Νόμιμες οι ανοικτές θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή

ΠΟΜΙΔΑ

19 Δεκεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου

Νόμιμες οι ανοικτές θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή, με τροπολογία του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Δικαιώνεται τελικά ο 35ετής σχεδόν αγώνας της ΠΟΜΙΔΑ σε σχέση με την νομιμότητα των ανοικτών θέσεων στάθμευσης στις πυλωτές πολυκατοικιών με χιλιοστά ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου, ως ανεξάρτητων δηλαδή οριζοντίων ιδιοκτησιών.

Παράλληλα με άλλο άρθρο της ίδιας τροπολογίας παρατείνεται έως την 31.7.2023 η προθεσμία δήλωσης περιουσιακών στοιχείων στο Κτηματολόγιο χωρίς πρόστιμο.

Το πρόβλημα αυτό έχει προκύψει επειδή όταν το 1979 και το 1981 νομοθετήθηκε απαγόρευση δημιουργίας νέων θέσεων στάθμευσης στον ανοικτό χώρο της πυλωτής, ώστε αυτές να μην μπορούν να περιέλθουν σε κατοίκους άλλων πολυκατοικιών, δεν υπήρξε μεταβατική διάταξη για τις πολλές χιλιάδες θέσεις που είχαν ήδη νόμιμα συσταθεί κατά τις δεκαετίες του 60 και του 70 και είχαν αγοραστεί νόμιμα σε χρόνο που αυτό επιτρεπόταν.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν 20 χρόνια αργότερα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την υπ' άριθμό 23/2000 απόφασή της, αν και με ισχυρότατη μειοψηφία, απεφάνθη ότι είναι και αυτές οι παλαιές θέσεις άκυρες (!), δημιουργώντας ένα άλυτο νομικό αδιέξοδο για τους ιδιοκτήτες τους και στη συνέχεια και για το Κτηματολόγιο, αλλά και σωρεία ομηρικών αντιδικιών στις πολυκατοικίες με τέτοιες θέσεις στάθμευσης.

Επίσης αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εξ αιτίας της ακυρότητας αυτής, να μην μεταγράφονται στα Υποθηκοφυλακείας και σήμερα στα Κτηματολογικά γραφεία τα συμβόλαια των θέσεων αυτών, να παραμένουν «στον αέρα» και τα χιλιοστά εξ’ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου των θέσεων αυτών, και ως εκ τούτου να μην «κλείνουν» τα χιλιοστά του οικοπέδου στο Κτηματολόγιο. 

Ετσι πλέον σύμφωνα με την τροπολογία αυτή θα επιτρέπονται νόμιμα:

  • Η ενσωμάτωση τέτοιας θέσης σε ιδιοκτησία κύριας χρήσης ως παρακολούθημά της,
  • Η δυνατότητα μεταβίβασης  τέτοιας θέσης προς ιδοκτήτη χώρου κύριας χρήσης της ίδιας οικοδομής, ως παρακολούθημά της, και
  • Η δυνατότητα αντιστοίχισης μιάς τέτοιας θέσης στον ανοικτό χώρο στάθμευσης της πιλοτής ή του ακάλυπτου χώρου ως παρακολούθημα στην αποκλειστική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας του χώρου κύριας χρήσης της ίδιας οικοδομής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!