Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Waste to Energy Η ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων

Η στρατηγική της κυκλικής οικονομίας μπορεί να δώσει λύσεις τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην οικονομία. Υπό αυτό το πρίσμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα συνέδριο με θέμα «Η ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων» υπό την αιγίδα του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση ως απόρροια του πολέμου καθιστούν την θεματολογία του συνεδρίου ιδιαίτερα επίκαιρη. Οι διεργασίες ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Αντώνη Αλαφογιώργου, εκ μέρους της  ENIGMA MG που διοργάνωσε το συνέδριο, με τον ίδιο να αναφέρεται στην μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας.

Σε σταυροδρόμι η στρατηγική της κυκλικής οικονομίας - Δράσεις και Ευκαιρίες

Η πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου είχε ως αντικείμενο την στρατηγική για την  κυκλική οικονομία, στην οποία συζητήθηκαν τόσο οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, όσο και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την στήριξη του στο συνέδριο υποστηρίζοντας πως συμβάλει για να  συνειδητοποιήσει η επιχειρηματική κοινότητα, οι πολίτες και η τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της τεχνολογίας πως μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής. 

Ομιλητές στην πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου ήταν ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο π. Υπουργός και τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης και ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος.

Οι επενδύσεις, οι ευκαιρίες και οι δράσεις για την επεξεργασία αποβλήτων και η ανάπτυξη της καινοτομίας στην χώρα μας βρέθηκαν στο επίκεντρο του πάνελ που συμμετείχαν ο Σπύρος Κουλουμούνδρας, (Project Manager PPP Waste Projects στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και μέλος ΔΣ της ΕΕΣΔΑ), ο Δημήτρης Κονταξής (Γενικός Διευθυντής Waste Management Motor Oil) και ο Μπάμπης Σιδερής (Διευθυντής Περιβαλλοντικών Λύσεων στη ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.), οι οποίοι τόνισαν τον σημαντικό ρόλο της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων στην Ελλάδα. Μάλιστα, συμφώνησαν ότι ήρθε η ώρα σαν χώρα να κάνουμε βήματα μπροστά για να έρθουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. "Υπάρχουν επιτυχίες στην Ελλάδα, ας κοιτάξουμε πως γίνανε, τι χαρακτηριστικά είχανε και ας τα μιμηθούμε", όπως τονίστηκε.

Ο ρόλος των Δήμων και των Περιφερειών

Πρακτικές αξιοποίησης αποβλήτων σε δήμους και Περιφέρειες ανέλυσαν εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών αρχών παραθέτοντας προτάσεις, αλλά και τις εμπειρίες της μέχρι τώρα πορείας τους.

«Η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη της χώρας πρέπει να είναι πέρα από κάθε μικροκομματικό συμφέρον  και κάθε λαϊκισμό, το περιβαλλοντικά αποτύπωμα δεν κοιτάζει ποσοστά στις εκλογές και δεν προσδιορίζεται με κομματικά γυαλιά», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης υποστηρίζοντας πως τα επόμενα πέντε χρόνια θα υπάρξουν σημαντικές καινοτομίες στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. 

Στη σημασία ίδρυσης του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων πριν από δύο χρόνια  στάθηκε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει μια ομοιόμορφη πορεία στην πολιτική των νησιωτικών περιοχών προκρίνοντας την συνεργασία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του νέου φορέα ο οποίος θα θέσει σε λειτουργία έξυπνη μεταφερόμενη μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών αλλά και την σύσταση του παρατηρητηρίου της Κυκλικής Οικονομίας.

Στον Περιφερειακό Σχεδιασμό που υλοποιείται στην Κρήτη αναφέρθηκε αναλυτικά ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο έργο της δημιουργίας Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στο Ηράκλειο σε έκταση περίπου 270 στρεμμάτων. Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, ανέφερε πως ο περιφερειακός σχεδιασμός υλοποιείται και η πολιτική που ακολουθείται από τον φορέα μπορεί να αποτελέσει πυξίδα για την επικράτεια.

Στην συνέχεια ακολούθησε πάνελ με θέμα: «Βιομηχανία και ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων» στο οποίο συμμετείχαν: ο Χαράλαμπος Κουρής (Γενικός Διευθυντής βιώσιμης ανάπτυξης Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ), η Λένα Μπέλση (Διευθύνουσα Σύμβουλος GEOCYCLE) και ο Θανάσης Κατρής (Διευθύνων σύμβουλος WATT). Στο επίκεντρο του συγκεκριμένου πάνελ βρέθηκε  η παρουσίαση καλών πρακτικών στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων.

Η περίπτωση της χωματερής στην Φυλή

Το όραμα της αποκατάστασης της χωματερής στο Δήμο Φυλής παρουσίασε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, η οποία προβλέπεται να μετατραπεί σε ενεργειακό πάρκο το οποίο θα παρέχει δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος και για την υδρολογική αυτοτέλεια του δήμου μετά από γεωτρήσεις που έχουν γίνει. Ο Χρήστος Παππούς υποστήριξε πως η πολιτεία χρειάζεται νέο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς να περιλαμβάνεται η περιοχή του καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «η Φυλή ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε». 

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της THALIS, αλλά και Διδάκτωρ Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Αιμίλιος Σταματόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόκληση της ενεργειακής ασφάλειας.

Οι προκλήσεις της νέας εποχής

Για τις προκλήσεις της νέας εποχής, αλλά και για το πως θα στηθεί αυτός ο νέος οδικός χάρτης για την μετάβαση της Ελλάδας στην κυκλική οικονομία συζήτησαν οι: Γεώργιος Ηλιόπουλος (Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΕΔΣΑ), Χρήστος Τσομπανίδης (Πρόεδρος Δ.Σ. ENVIROPLAN), Αντώνης Μαυρόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος D-WASTE, Μέλος UNEP'S), Ευάγγελος Μιχαλόπουλος (Πρόεδρος Δ.Σ. VM&A) και Γιάννης Φραντζής (Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc - CEO at I.Frantzis and Associates Ltd.).

Μέσα από παρουσιάσεις αναλύθηκαν επίσης η αξιοποίηση των αποβλήτων στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας και της πράσινης μετάβασης από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνο Ψωμόπουλο και από την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μαρίας Λοϊζίδου.

Οι διεργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!