Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση

IEA Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη αερίου την ερχόμενη χρονιά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρκετό αέριο για το χειμώνα, όμως ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειψη την ερχόμενη χρονιά, αν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) και κάλεσε τις κυβερνήσεις να δράσουν ταχύτερα για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να επεκτείνουν τις ανανεώσιμες πηγές.

Αν η Ρωσία μειώσει τη μικρή ποσότητα αερίου, που εξακολουθεί να παραδίδει στην Ευρώπη, και η ζήτηση αερίου από την Κίνα αυξηθεί μετά τις χαμηλές ποσότητες που εισήγαγε εξαιτίας των λοκντάουν που οφείλονταν στην Covid-19, η ΕΕ μπορεί να βρεθεί το 2023 αντιμέτωπη με υστέρηση κατά 27 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με τον IEA.

Η συνολική κατανάλωση αερίου της ΕΕ ήταν 412 bcm το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.

«Αυτό είναι μια σοβαρή πρόκληση», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ σε συνέντευξη Τύπου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως η υστέρηση θα ήταν περί τα 60 bcm, αν η ΕΕ δεν είχε λάβει έκτακτα μέτρα.

Η πιθανή έλλειψη θα μπορούσε να αποφευχθεί με την επέκταση των επιδοτήσεων και με πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της ανακαίνισης κατοικιών και της αντικατάστασης της θέρμανσης, που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, με αντλίες θερμότητας, καθώς και με την ταυτόχρονη προώθηση των σχεδίων της ΕΕ για μαζική επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας, ανέφερε ο IEA.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η προμήθεια αερίου της ΕΕ είναι «ασφαλής γι' αυτό το χειμώνα» και πως οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για τον επόμενο.

Ο IEA έκανε επίσης έκκληση να βελτιωθούν οι εκστρατείες για την ενθάρρυνση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!