Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/23/οικ.18708/2022 Καθορισμός του τύπου και του περιεχομένου των εντύπων για τη διενέργεια της αξιολόγησης, του τρόπου, του χρόνου και της διαδικασίας υποβολής τους, του ακριβούς τρόπου και χρόνου διενέργειας των υποχρεωτικών συζητήσεων και των θεματικών πεδίων υψηλής απόδοσης για την εφαρμογή των διατάξεων του Μέρους Β’ του ν. 4940/2022 (Α’ 112).

Αριθμ. ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/23/οικ.18708

ΦΕΚ B’ 6176/05.12.2022

Καθορισμός του τύπου και του περιεχομένου των εντύπων για τη διενέργεια της αξιολόγησης, του τρόπου, του χρόνου και της διαδικασίας υποβολής τους, του ακριβούς τρόπου και χρόνου διενέργειας των υποχρεωτικών συζητήσεων και των θεματικών πεδίων υψηλής απόδοσης για την εφαρμογή των διατάξεων του Μέρους Β’ του ν. 4940/2022 (Α’ 112).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α. Των άρθρων 3 έως 15 και, ιδίως, των περ. γ’, δ’ και ε’ της παρ. 2 του άρθρου 62 του ν. 4940/2022 «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες διατάξεις» (Α’ 112),

β. του άρθρου 1 του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119),

γ. του π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α’ 123) και

δ. του π.δ. 2/2021 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 2).

2. Το γεγονός ότι με την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Με την παρούσα απόφαση καθορίζεται:

α) ο τύπος και το περιεχόμενο των εντύπων επίτευξης στόχων προϊσταμένου, αποτύπωσης δεξιοτήτων προϊσταμένου, σφυγμού ομάδας, ενιαίου σφυγμού ομάδας, αποτύπωσης δεξιοτήτων υπαλλήλου και του Σχεδίου Ανάπτυξης, ο τύπος της έκθεσης αξιολόγησης προϊσταμένου και της έκθεσης αξιολόγησης υπαλλήλου,

β) η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος υποβολής αυτών,

γ) ο ακριβής τρόπος και χρόνος διενέργειας των υποχρεωτικών συζητήσεων και

δ) η εξειδίκευση των θεματικών πεδίων του άρθρου 13 του ν. 4940/2022 καθώς και το περιεχόμενό τους.

Άρθρο 2

Τύπος και περιεχόμενο των εντύπων της περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 62 του ν. 4940/2022

1. Ο τύπος και το περιεχόμενο των εντύπων της περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 62 του ν. 4940/2022 αποτυπώνεται στα έντυπα που προσαρτώνται στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της.

2. Για την αξιολόγηση των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, οι οποίοι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 5 του ν. 4940/2022 συντάσσονται τα έντυπα

«Επίτευξης Στόχων Προϊσταμένου», «Αποτύπωσης Δεξιοτήτων Προϊσταμένου», «Σφυγμού Ομάδας» και «Ενιαίου Σφυγμού Ομάδας», τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της «Έκθεσης Αξιολόγησης Προϊσταμένου».

3. Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων των κατηγοριών/ εκπαιδευτικών βαθμίδων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας

Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), οι οποίοι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 5 του ν. 4940/2022, συντάσσεται το έντυπο «Αποτύπωσης

Δεξιοτήτων Υπαλλήλου» το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της «Έκθεσης Αξιολόγησης Υπαλλήλου».

4. Για τους προϊσταμένους οργανικών μονάδων αλλά και τους υπαλλήλους των κατηγοριών/εκπαιδευτικών βαθμίδων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), οι οποίοι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 5 του ν. 4940/2022 συντάσσεται, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το έντυπο «Σχεδίου Ανάπτυξης».

5. Η συμπλήρωση των ανωτέρω εντύπων πραγματοποιείται σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στα επόμενα άρθρα.

Άρθρο 3

Συμπλήρωση εντύπου Επίτευξης Στόχων Προϊσταμένου

1. Στο έντυπο επίτευξης στόχων προϊσταμένου αξιολογείται ο βαθμός υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί στην οργανική μονάδα της οποίας προΐσταται ο αξιολογούμενος προϊστάμενος.

2. Στο πρώτο μέρος του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία του αξιολογούμενου, όπως αυτά αντλούνται από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού

Δημοσίου και επιβεβαιώνονται από την οικεία μονάδα προσωπικού ή διοικητικού, και περιλαμβάνουν:

α) i. Το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του αξιολογούμενου.

ii. Τα στοιχεία του αξιολογούμενου (κατηγορία/εκπαιδευτική βαθμίδα, κλάδος/ειδικότητα, βαθμός και θέση ευθύνης που κατέχει ο αξιολογούμενος). iii. Το φορέα που υπηρετεί.

iv. Την οργανική μονάδα στην οποία προΐσταται.

v. Το ακριβές χρονικό διάστημα της περιόδου αξιολόγησης του προϊσταμένου.

β) i. Ένδειξη σε περίπτωση αναθεώρησης των στόχων κατά το έτος αναφοράς.

ii. Την ημερομηνία Υποχρεωτικής Συνάντησης Προγραμματισμού Εργασιών. iii. Την ημερομηνία Υποχρεωτικής Συνάντησης Επισκόπησης Προόδου.

iv. Την ημερομηνία Υποχρεωτικής Συνάντησης Συνολικής Αξιολόγησης.

v. Την ημερομηνία υποβολής του εντύπου επίτευξης των στόχων προϊσταμένου.

vi. Τον αριθμό πρωτοκόλλου του εντύπου.

3. Στο δεύτερο μέρος του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία επίτευξης στόχων προϊσταμένου τα οποία περιλαμβάνουν:

i. Τους στόχους που έχουν τεθεί ανά κατηγορία στόχου.

ii. Τη βαθμολογία επίτευξης κάθε στόχου ξεχωριστά βάσει της πενταβάθμιας περιγραφικής και αριθμητικής κλίμακας της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4940/2022. iii. Το μέσο όρο της βαθμολογίας επίτευξης στόχων που προκύπτει από το άθροισμα της αριθμητικής βαθμολογίας κάθε στόχου προς το συνολικό αριθμό των στόχων που βαθμολογήθηκαν.

iv. Την παράθεση αιτιολογίας της βαθμολογίας η οποία συμπληρώνεται ανά στόχο εφόσον ο μέσος όρος της βαθμολογίας επίτευξης στόχων είναι μικρότερος ή ίσος του δύο (2).

v. Τα στοιχεία του αξιολογητή (Ονοματεπώνυμο/Πατρώνυμο και Υπογραφή).

Άρθρο 4

Συμπλήρωση εντύπου

Αποτύπωσης Δεξιοτήτων Προϊσταμένου

1. Στο έντυπο αποτύπωσης δεξιοτήτων προϊσταμένου αξιολογείται το επίπεδο δεξιοτήτων του αξιολογούμενου προϊσταμένου.

2. Στο πρώτο μέρος του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία του αξιολογούμενου, όπως αυτά αντλούνται από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού

Δημοσίου και επιβεβαιώνονται από την οικεία μονάδα προσωπικού ή διοικητικού, και περιλαμβάνουν

α) τα στοιχεία της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας και β)

i. Ένδειξη για το εάν ολοκληρώθηκαν οι δράσεις που προβλέπονταν στο τρέχον σχέδιο ανάπτυξης.

ii. Την ημερομηνία υποβολής του εντύπου αποτύπωσης δεξιοτήτων προϊσταμένου. iii. Tον αριθμό πρωτοκόλλου του εντύπου.

3. Στο δεύτερο μέρος του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία αποτύπωσης δεξιοτήτων προϊσταμένου τα οποία περιλαμβάνουν:

i. Τις δεξιότητες του Ενιαίου Πλαισίου Δεξιοτήτων, όπως αυτές έχουν καθοριστεί με το άρθρο 4 του ν. 4940/2022.

ii. Τη βαθμολογία κάθε δεξιότητας ξεχωριστά βάσει της πενταβάθμιας περιγραφικής και αριθμητικής κλίμακας της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4940/2022. Οι δεξιότητες για τις οποίες κρίνεται ότι ο αξιολογούμενος προϊστάμενος κατέχει «πολλά στοιχεία» της δεξιότητας και λαμβάνουν βαθμολογία ίση με «πέντε» είναι από μία (1) έως τρεις (3). iii. Το μέσο όρο της βαθμολογίας δεξιοτήτων που προκύπτει από το άθροισμα της αριθμητικής βαθμολογίας κάθε δεξιότητας προς το συνολικό αριθμό των δεξιοτήτων.

iv. Την παράθεση αιτιολόγησης της βαθμολογίας η οποία συμπληρώνεται ανά δεξιότητα εφόσον ο μέσος όρος της βαθμολογίας δεξιοτήτων είναι μικρότερος ή ίσος του δύο (2).

v. Τα στοιχεία του αξιολογητή (Ονοματεπώνυμο/Πατρώνυμο και Υπογραφή).

Άρθρο 5

Συμπλήρωση εντύπου Σφυγμού Ομάδας

1. Στο έντυπο σφυγμού ομάδας αποτυπώνεται η γνώμη των άμεσα ιεραρχικά υφισταμένων αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης της οργανικής μονάδας, καθώς και τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της. Η αποτύπωση του σφυγμού ομάδας συντελείται με την απάντηση εννέα (9) ερωτήσεων αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της οργανικής μονάδας, τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της, καθώς και κάθε θέμα, που σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με την εργασιακή καθημερινότητά της. Μέσα από τις ερωτήσεις αυτές αξιολογείται, από τους άμεσα ιεραρχικά υφισταμένους του αξιολογούμενου προϊσταμένου, το επίπεδο δεξιοτήτων που κατέχει ο προϊστάμενος με βάση το περιεχόμενο του Ενιαίου Πλαισίου Δεξιοτήτων του Μέρους Α’ του ν. 4940/2022.

2. Στο πρώτο μέρος του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία του προϊσταμένου της οργανικής μονάδας, όπως αυτά αντλούνται από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου και επιβεβαιώνονται από την οικεία μονάδα προσωπικού ή διοικητικού, και περιλαμβάνουν:

α) τα στοιχεία της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας και β)

i. Την ημερομηνία υποβολής του εντύπου σφυγμού ομάδας.

ii. Τον αριθμό πρωτοκόλλου του εντύπου.

3. Στο δεύτερο μέρος του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία αποτύπωσης σφυγμού ομάδας, τα οποία περιλαμβάνουν:

i. Τις ερωτήσεις που καλείται να απαντήσει ο άμεσα ιεραρχικά υφιστάμενος.

ii. Τη βαθμολογία κάθε ερώτησης βάσει της πενταβάθμιας περιγραφικής και αριθμητικής κλίμακας της παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 4940/2022. iii. Το μέσο όρο της βαθμολογίας που προκύπτει από το άθροισμα της αριθμητικής βαθμολογίας κάθε ερώτησης προς το συνολικό αριθμό των ερωτήσεων.

iv. Τα στοιχεία του υφισταμένου (Ονοματεπώνυμο/ Πατρώνυμο και Υπογραφή).

Άρθρο 6

Συμπλήρωση Ενιαίου εντύπου Σφυγμού Ομάδας

1. Στο ενιαίο έντυπο σφυγμού ομάδας αποτυπώνεται συνολικά η γνώμη των άμεσα ιεραρχικά υφισταμένων αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης της οργανικής μονάδας, καθώς και τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της. Η ενιαία αποτύπωση του σφυγμού ομάδας συντελείται με τον υπολογισμό του μέσου όρου της βαθμολογίας των επιμέρους ερωτήσεων που καλείται να συμπληρώσει ο κάθε άμεσα ιεραρχικά υφιστάμενος στο έντυπο σφυγμού ομάδας του άρθρου 5 της παρούσας. Αρμόδια για τη συμπλήρωση του ενιαίου εντύπου σφυγμού ομάδας είναι η οικεία μονάδα προσωπικού ή διοικητικού.

2. Στο πρώτο μέρος του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία του προϊσταμένου της οργανικής μονάδας, όπως αυτά αντλούνται από το Μητρώο Ανθρώπινου

Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου και επιβεβαιώνονται από την οικεία μονάδα προσωπικού ή διοικητικού, και περιλαμβάνουν:

α) τα στοιχεία της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας και

β) i. Το συνολικό αριθμό των εντύπων σφυγμού ομάδας που έχουν συμπληρωθεί από τους υφισταμένους.

ii. Την ημερομηνία υποβολής του ενιαίου εντύπου σφυγμού ομάδας. iii. Τον αριθμό πρωτοκόλλου του εντύπου.

3. Στο δεύτερο μέρος του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία αποτύπωσης σφυγμού ομάδας όπως έχουν συμπληρωθεί από κάθε υφιστάμενο και περιλαμβάνουν:

i. Τις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι άμεσα ιεραρχικά υφιστάμενοι ανά δεξιότητα.

ii. Το μέσο όρο της βαθμολογίας κάθε επιμέρους ερώτησης η οποία προκύπτει από τη συνολική αριθμητική βαθμολογία που έλαβε κάθε ερώτηση στα επιμέρους έντυπα σφυγμού ομάδας προς το συνολικό αριθμό των εντύπων που συμπληρώθηκαν. iii. Το μέσο όρο της συνολικής βαθμολογίας σφυγμού ομάδας βάσει της πενταβάθμιας αριθμητικής κλίμακας της παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 4940/2022.

iv. Τα στοιχεία του αρμόδιου υπαλλήλου της οικείας μονάδας προσωπικού ή διοικητικού (Ονοματεπώνυμο/ Πατρώνυμο και Υπογραφή).

Άρθρο 7

Συμπλήρωση Έκθεσης Αξιολόγησης Προϊσταμένου

1. Η έκθεση αξιολόγησης συντάσσεται και συμπληρώνεται σύμφωνα με τα έντυπα επίτευξης στόχων προϊσταμένου, αποτύπωσης δεξιοτήτων προϊσταμένου καθώς και το ενιαίο έντυπο σφυγμού ομάδας, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της έκθεσης.

2. Στο πρώτο μέρος της έκθεσης αναγράφονται:

α) τα στοιχεία του αξιολογούμενου, όπως αυτά αντλούνται από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου και επιβεβαιώνονται από την οικεία μονάδα προσωπικού ή διοικητικού, και περιλαμβάνουν:

α) τα στοιχεία της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας και β)

i. Την ημερομηνία διεξαγωγής της Υποχρεωτικής Συνάντησης Συνολικής Αξιολόγησης.

ii. Την ημερομηνία υποβολής της έκθεσης αξιολόγησης προϊσταμένου. iii. Τον αριθμό πρωτοκόλλου.

3. Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης αναγράφονται:

α) Τα στοιχεία επίτευξης στόχων τα οποία αντλούνται από το αντίστοιχο έντυπο επίτευξης στόχων προϊσταμένου που έχει συμπληρώσει και υποβάλει ο αξιολογητής του προϊσταμένου σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσας και περιλαμβάνουν το μέσο όρο της βαθμολογίας της επίτευξης στόχων βάσει της πενταβάθμιας αριθμητικής κλίμακας της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν.4940/2022.

β) Τα στοιχεία αποτύπωσης δεξιοτήτων, τα οποία αντλούνται από το αντίστοιχο έντυπο αποτύπωσης δεξιοτήτων προϊσταμένου που έχει συμπληρώσει και υποβάλει ο αξιολογητής του προϊσταμένου σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας, και περιλαμβάνουν:

i. Μία (1) έως τρεις (3) αναπτυγμένες δεξιότητες για τις οποίες ο προϊστάμενος έλαβε βαθμολογία ίση με «πέντε» (5), καθώς κατέχει «πολλά στοιχεία της δεξιότητας».

ii. Τρεις (3) προς ανάπτυξη δεξιότητες, κατά την κρίση του αξιολογητή, για τις οποίες ο προϊστάμενος έλαβε βαθμολογία από «ένα» (1) έως και «τέσσερα» (4), καθώς κατέχει αντίστοιχα «ελάχιστα ή καθόλου» (1), «περιορισμένα» (2), «επαρκή» (3) ή «αρκετά» (4) στοιχεία της δεξιότητας. iii. Το μέσο όρο της βαθμολογίας των δεξιοτήτων βάσει της πενταβάθμιας αριθμητικής κλίμακας της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4940/2022.

γ) Τα στοιχεία σφυγμού ομάδας τα οποία αντλούνται από το αντίστοιχο ενιαίο έντυπο σφυγμού ομάδας που έχει συμπληρωθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 της παρούσας και περιλαμβάνει το μέσο όρο της βαθμολογίας σφυγμού ομάδας βάσει της πενταβάθμιας αριθμητικής κλίμακας της παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 4940/2022.

4. Στο τρίτο μέρος της έκθεσης αναγράφονται:

i. Η συνολική βαθμολογία του αξιολογούμενου προϊσταμένου, η οποία προκύπτει ως το άθροισμα της σταθμισμένης βαθμολογίας της επίτευξης στόχων (50%), της αποτύπωσης δεξιοτήτων προϊσταμένου (40%) και του σφυγμού ομάδας (10%) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4940/2022.

ii. Η τελική βαθμολογία του αξιολογούμενου προϊσταμένου σε περίπτωση εξέτασης της έκθεσης αξιολόγησης του από την Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης. iii. Τα στοιχεία του αξιολογητή (Ονοματεπώνυμο/Πατρώνυμο και Υπογραφή).

5. Στο τέταρτο μέρος της έκθεσης αναγράφονται:

i. Η ημερομηνία γνωστοποίησης της έκθεσης αξιολόγησης στον αξιολογούμενο τον οποίο αφορά.

ii. Ένδειξη σε περίπτωση που η έκθεση αξιολόγησης συνιστά σοβαρό υπηρεσιακό λόγο απαλλαγής του προϊσταμένου από τα καθήκοντά του, σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 86 του ν. 3528/2007 (Α’ 26) και την παρ. 8 του άρθρου 89 του ν. 3584/2007 (Α’ 143). iii. Ένδειξη σε περίπτωση που θεμελιώνεται δικαίωμα ένστασης.

iv. Ένδειξη για το εάν η ένσταση έχει γίνει αποδεκτή ή έχει απορριφθεί κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 14 και στην παρ. 5 του άρθρου 15 του ν. 4940/2022.

v. Στην περίπτωση διόρθωσης της έκθεσης αξιολόγησης από την Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης, αναγράφεται η διορθωμένη βαθμολογία Επίτευξης Στόχων ή/και Δεξιοτήτων με παράθεση πλήρους αιτιολογίας.

vi. Ένδειξη σε περίπτωση που απαιτείται σύνταξη Σχεδίου Ανάπτυξης λόγω ευδοκίμησης της ένστασης κατά τα οριζόμενα στην περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4940/2022. vii. Τα στοιχεία της απόφασης συγκρότησης της αρμόδιας Επιτροπής Εποπτείας Αξιολόγησης. viii. Η ημερομηνία και ο αριθμός του πρακτικού ή της βεβαίωσης της Επιτροπής Εποπτείας Αξιολόγησης.

Άρθρο 8

Συμπλήρωση εντύπου Αποτύπωσης Δεξιοτήτων Υπαλλήλου

1. Στο έντυπο αποτύπωσης δεξιοτήτων υπαλλήλου αξιολογείται το επίπεδο δεξιοτήτων του αξιολογούμενου υπαλλήλου.

2. Στο πρώτο μέρος του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία του αξιολογούμενου, όπως αυτά αντλούνται από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου και επιβεβαιώνονται από την οικεία μονάδα προσωπικού ή διοικητικού, και περιλαμβάνουν:

α)

i. Το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του αξιολογούμενου.

ii. Τα στοιχεία του αξιολογούμενου (κατηγορία/εκπαιδευτική βαθμίδα, κλάδος/ειδικότητα, βαθμός). iii. Το φορέα που υπηρετεί.

iv. Την οργανική μονάδα στην οποία ανήκει.

v. Το ακριβές χρονικό διάστημα της περιόδου αξιολόγησης των δεξιοτήτων του υπαλλήλου.

β) i. Ένδειξη για το εάν ολοκληρώθηκαν οι δράσεις που προβλέπονταν στο τρέχον σχέδιο ανάπτυξης.

ii. Την ημερομηνία συμπλήρωσης του εντύπου αποτύπωσης δεξιοτήτων. iii. Τον αριθμό πρωτοκόλλου του εντύπου.

3. Στο δεύτερο μέρος του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία εντύπου αποτύπωσης δεξιοτήτων τα οποία περιλαμβάνουν:

i. Τις δεξιότητες του Ενιαίου Πλαισίου Δεξιοτήτων, όπως αυτές έχουν καθοριστεί με το άρθρο 4 του ν. 4940/2022, από τις οποίες ο αξιολογητής επιλέγει μία (1) έως τρεις (3) αναπτυγμένες δεξιότητες.

ii. Στην περίπτωση που ο αξιολογητής, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4940/2022, κρίνει, συνεπεία συγκεκριμένων πραγματικών περιστατικών, ότι το επίπεδο δεξιοτήτων του υπαλλήλου καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την ανάληψη βελτιωτικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, τότε δεν επιλέγει δεξιότητες και παραθέτει ανά δεξιότητα ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία με καταγραφή των ως άνω πραγματικών περιστατικών. iii. Τα στοιχεία του αξιολογητή (Ονοματεπώνυμο/Πατρώνυμο και Υπογραφή).

Άρθρο 9

Συμπλήρωση Έκθεσης Αξιολόγησης Υπαλλήλου

1. Η έκθεση αξιολόγησης υπαλλήλου συντάσσεται και συμπληρώνεται σύμφωνα με το έντυπο αποτύπωσης δεξιοτήτων.

2. Στο πρώτο μέρος της έκθεσης αναγράφονται τα στοιχεία του αξιολογούμενου, όπως αυτά αντλούνται από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού

Δημοσίου και συμπληρώνονται από την οικεία μονάδα προσωπικού ή διοικητικού, και περιλαμβάνουν:

α) τα στοιχεία της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 8 της παρούσας και

β) i. Την ημερομηνία διεξαγωγής της Υποχρεωτικής Συνάντησης Συνολικής Αξιολόγησης.

ii. Την ημερομηνία υποβολής της έκθεσης αξιολόγησης του υπαλλήλου. iii. Τον αριθμό πρωτοκόλλου.

3. Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης αξιολόγησης αναγράφονται τα στοιχεία αποτύπωσης δεξιοτήτων που έχει συμπληρώσει και υποβάλει ο αξιολογητής του σύμφωνα με το άρθρο 8 της παρούσας, τα οποία αντλούνται από το αντίστοιχο έντυπο αποτύπωσης δεξιοτήτων υπαλλήλου, και περιλαμβάνουν:

i. Μία (1) έως τρεις (3) αναπτυγμένες δεξιότητες του υπαλλήλου.

ii. Τρεις (3) προς ανάπτυξη δεξιότητες του υπαλλήλου, τις οποίες καλείται να επιλέξει υποχρεωτικά ο αξιολογητής καθώς, κατά την κρίση του και με γνώμονα το ρόλο του υπαλλήλου στην ομάδα, επιδέχονται κατά προτεραιότητα βελτίωση.

4. Στο τρίτο μέρος της έκθεσης αξιολόγησης αναγράφεται από τον αξιολογητή, για υπάλληλο που κατά την κρίση του, επιδεικνύει ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο σε μία ή περισσότερες δεξιότητες και έχει επιδείξει εξαιρετική απόδοση σε συγκεκριμένα θεματικά πεδία που ορίζονται με το άρθρο 12 της παρούσας, σε ειδικό προς τούτο πεδίο, η ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 13 του ν. 4940/2022.

5. Στο τέταρτο μέρος της έκθεσης αναγράφονται τα στοιχεία του αξιολογητή (Ονοματεπώνυμο/Πατρώνυμο και Υπογραφή).

6. Στο πέμπτο μέρος της έκθεσης αναγράφονται:

i. Η ημερομηνία γνωστοποίησης της έκθεσης αξιολόγησης στον αξιολογούμενο τον οποίο αφορά.

ii. Ένδειξη σε περίπτωση που η έκθεση αξιολόγησης παραπέμπεται στο υπηρεσιακό συμβούλιο κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4940/2022. iii. Ένδειξη σε περίπτωση που θεμελιώνεται δικαίωμα ένστασης.

iv. Ένδειξη παραπομπής της έκθεσης στην Επιτροπή

Εποπτείας Αξιολόγησης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13 του ν. 4940/2022.

v. Σε περίπτωση παραπομπής λόγω ένστασης, ένδειξη για το εάν αυτή έχει γίνει αποδεκτή ή έχει απορριφθεί κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 14 και στην παρ. 5 του άρθρου 15 του ν. 4940/2022.

vi. Σε περίπτωση παραπομπής λόγω εξαιρετικής απόδοσης σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 4940/2022, ένδειξη για την έγκριση ή την απόρριψη αυτής με παράθεση πλήρους αιτιολογίας. vii. Στην περίπτωση διόρθωσης της έκθεσης αξιολόγησης από την Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης λόγω ευδοκίμησης της ένστασης, η παράθεση πλήρους αιτιολογίας. viii. Ένδειξη σε περίπτωση που απαιτείται σύνταξη

Σχεδίου Ανάπτυξης και Εντύπου Αποτύπωσης Δεξιοτήτων λόγω ευδοκίμησης της ένστασης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4940/2022.

ix. Τα στοιχεία της απόφασης συγκρότησης της αρμόδιας Επιτροπής Εποπτείας Αξιολόγησης.

x. Η ημερομηνία και ο αριθμός του πρακτικού ή της βεβαίωσης της Επιτροπής Εποπτείας Αξιολόγησης.

Άρθρο 10

Συμπλήρωση εντύπου Σχεδίου Ανάπτυξης

1. Στο έντυπο Σχεδίου Ανάπτυξης αποτυπώνεται το σύνολο των δράσεων που κρίνονται ως κατάλληλες, προκειμένου να αναπτυχθούν οι δεξιότητες του αξιολογούμενου, οι οποίες, κατά την κρίση του αξιολογητή του και με γνώμονα το ρόλο του στην ομάδα, επιδέχονται περαιτέρω βελτίωση.

2. Στο πρώτο μέρος του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία του αξιολογούμενου, όπως αυτά αντλούνται από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού

Δημοσίου και επιβεβαιώνονται από την οικεία μονάδα προσωπικού ή διοικητικού και περιλαμβάνουν:

α) στην περίπτωση του προϊσταμένου οργανικής μονάδας, τα στοιχεία της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας και στην περίπτωση του υπαλλήλου, τα στοιχεία της παρ. 2 του άρθρου 8 της παρούσας και

β) i. Την ημερομηνία Υποχρεωτικής Συνάντησης Προγραμματισμού Εργασιών.

ii. Την ημερομηνία Υποχρεωτικής Συνάντησης Επισκόπησης Προόδου. iii. Την ημερομηνία Υποχρεωτικής Συνάντησης Συνολικής Αξιολόγησης.

iv. Ένδειξη τυχόν επικαιροποίησης του Σχεδίου Ανάπτυξης.

v. Δήλωση του αξιολογητή που επιβεβαιώνει ότι η κατάρτιση του Σχεδίου Ανάπτυξης έγινε σε συμφωνία με τον αξιολογούμενο.

vi. Την ημερομηνία υποβολής του Σχεδίου Ανάπτυξης. vii. Τον αριθμό πρωτοκόλλου του εντύπου.

3. Στο δεύτερο μέρος του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία αποτύπωσης δεξιοτήτων τα οποία περιλαμβάνουν:

i. Τις δεξιότητες του Ενιαίου Πλαισίου Δεξιοτήτων, όπως αυτές έχουν καθοριστεί με το άρθρο 4 του ν. 4940/2022.

ii. Τη σήμανση των δεξιοτήτων ως αναπτυγμένων ή προς ανάπτυξη σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συμπληρώσει ο αξιολογητής στο αντίστοιχο έντυπο αποτύπωσης δεξιοτήτων προϊσταμένου ή υπαλλήλου του άρθρου 4 και του άρθρου 8, αντίστοιχα, της παρούσας. iii. Την παράθεση αιτιολόγησης η οποία δύναται να συμπληρωθεί προαιρετικά για κάθε δεξιότητα.

iv. Τη μέθοδο ανάπτυξης της δεξιότητας, την αναλυτική περιγραφή των σχετικών ενεργειών ανάπτυξης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών.

v. Τους επαγγελματικούς στόχους του υπαλλήλου, οι οποίοι δύναται να συμπληρωθούν προαιρετικά.

vi. Τα στοιχεία του αξιολογητή (Ονοματεπώνυμο/Πατρώνυμο και Υπογραφή).

Άρθρο 11

Τρόπος, χρόνος και διαδικασία υποβολής των εντύπων και ακριβής τρόπος και χρόνος διενέργειας των υποχρεωτικών συζητήσεων για τον προγραμματισμό εργασιών, την επισκόπηση προόδου και την αξιολόγηση της ετήσιας απόδοσης

1. Τα έντυπα που συντάσσονται για την αξιολόγηση των προϊσταμένων οργανικών μονάδων και των υπαλλήλων υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που εντάσσεται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου.

2. Τα έντυπα για την αξιολόγηση των προϊσταμένων συντάσσονται και υποβάλλονται κατά τη διάρκεια του έτους αναφοράς, το οποίο συμπίπτει με το ημερολογιακό έτος, σε τρία (3) διαδοχικά στάδια με υποχρεωτικό χαρακτήρα για όλους τους εμπλεκόμενους, ως εξής:

α) Κατά το πρώτο στάδιο που πραγματοποιείται τον μήνα Ιανουάριο ο αξιολογητής καλεί τον αξιολογούμενο σε συζήτηση για προγραμματισμό των εργασιών του έτους, με περιεχόμενο τον καθορισμό των στόχων της οικείας οργανικής μονάδας για το έτος αναφοράς, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 9 του ν. 4940/2022, τις προσδοκίες του αξιολογούμενου και του αξιολογητή για το έτος αναφοράς και το Σχέδιο Ανάπτυξης του αξιολογούμενου που πρόκειται να υλοποιηθεί εντός του έτους αναφοράς. Κατόπιν της συζήτησης, ο αξιολογητής του προϊσταμένου συμπληρώνει και υποβάλει το έντυπο «Επίτευξης Στόχων Προϊσταμένου» και επικαιροποιεί και οριστικοποιεί σε συνεργασία και συμφωνία με τον αξιολογούμενο το έντυπο «Σχεδίου Ανάπτυξης», που πρόκειται να υλοποιηθεί εντός του έτους αναφοράς.

Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, ο αξιολογητής αποφασίζει σχετικά.

β) Κατά το δεύτερο στάδιο, που πραγματοποιείται τον μήνα Μάιο, ο αξιολογητής καλεί τον αξιολογούμενο σε συζήτηση επισκόπησης προόδου για το χρονικό διάστημα από την έναρξη του έτους αναφοράς μέχρι τη διενέργεια της εν λόγω συζήτησης, με περιεχόμενο την πορεία υλοποίησης και τον βαθμό επίτευξης των ορισθέντων, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4940/2022 στόχων, καθώς και το ενδεχόμενο αναθεώρησης αυτών, το επίπεδο των δεξιοτήτων του, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με τις δράσεις του υπό υλοποίηση Σχεδίου Ανάπτυξης και την εν γένει λειτουργία της οργανικής μονάδας, ιδίως αναφορικά με τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της. Κατόπιν της συζήτησης, ο αξιολογητής του προϊσταμένου, σε συνεργασία και συμφωνία με τον αξιολογούμενο, δύναται να επικαιροποιήσει και να υποβάλει το έντυπο «Επίτευξης Στόχων Προϊσταμένου», εφόσον διαπιστωθεί ανάγκη αναθεώρησης των προς αξιολόγηση στόχων και/ή το έντυπο «Σχεδίου Ανάπτυξης», εφόσον απαιτείται από την πορεία υλοποίησής του. Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, ο αξιολογητής αποφασίζει σχετικά.

γ) Κατά το τρίτο στάδιο, που πραγματοποιείται τον μήνα Δεκέμβριο, οι άμεσα ιεραρχικά υφιστάμενοι του αξιολογούμενου προϊσταμένου συμπληρώνουν και υποβάλουν το έντυπο σφυγμού ομάδας για το έτος αναφοράς. Η συμπλήρωση και υποβολή του εν λόγω εντύπου είναι υποχρεωτική και επώνυμη. Ακολούθως, ο αξιολογητής καλεί τον αξιολογούμενο σε συζήτηση που αφορά στη συνολική αξιολόγηση της απόδοσής του για το έτος αναφοράς, με περιεχόμενο το βαθμό επίτευξης των ορισθέντων, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4940/2022, στόχων, όπως αυτοί έχουν πιθανώς αναθεωρηθεί, το επίπεδο των δεξιοτήτων του αξιολογούμενου, λαμβανομένης υπόψη της υλοποίησης των δράσεων του Σχεδίου Ανάπτυξης και τα συμπεράσματα σχετικά με την εν γένει λειτουργία της οργανικής μονάδας της οποίας προΐσταται, ιδίως αναφορικά με τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της, όπως προκύπτουν από το «Ενιαίο έντυπο Σφυγμού Ομάδας». Κατόπιν της συζήτησης, ο αξιολογητής του προϊσταμένου συμπληρώνει και υποβάλει το έντυπο «Επίτευξης Στόχων Προϊσταμένου», το έντυπο «Αποτύπωσης Δεξιοτήτων Προϊσταμένου», την «Έκθεση Αξιολόγησης Προϊσταμένου» και το έντυπο

«Σχεδίου Ανάπτυξης», με την επιφύλαξη της περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4940/2022, που πρόκειται να υλοποιηθεί το επόμενο έτος αναφοράς.

3. Τα έντυπα για την αξιολόγηση των υπαλλήλων συντάσσονται και υποβάλλονται κατά τη διάρκεια του έτους αναφοράς, το οποίο συμπίπτει με το ημερολογιακό έτος, σε τρία (3) διαδοχικά στάδια με υποχρεωτικό χαρακτήρα για όλους του εμπλεκόμενους, ως εξής:

α) Κατά το πρώτο στάδιο που πραγματοποιείται τον μήνα Ιανουάριο, μετά από την ολοκλήρωση των όσων ορίζονται στην περ. α της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 4940/2022, ο αξιολογητής καλεί τον αξιολογούμενο σε συζήτηση για προγραμματισμό των εργασιών του έτους, με περιεχόμενο το ρόλο του υπαλλήλου εντός της μονάδας και στο πλαίσιο υλοποίησης των στόχων της, τις προσδοκίες του αξιολογούμενου και του αξιολογητή για το έτος αναφοράς και το Σχέδιο Ανάπτυξης του αξιολογούμενου που πρόκειται να υλοποιηθεί εντός του έτους αναφοράς. Κατόπιν της συζήτησης, ο αξιολογητής του υπαλλήλου, σε συνεργασία και συμφωνία με τον αξιολογούμενο, επικαιροποιεί και οριστικοποιεί το έντυπο «Σχεδίου Ανάπτυξης», που πρόκειται να υλοποιηθεί εντός του έτους αναφοράς. Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, ο αξιολογητής αποφασίζει σχετικά.

β) Κατά το δεύτερο στάδιο που πραγματοποιείται το μήνα Μάιο, μετά από την ολοκλήρωση των όσων ορίζονται στην περ. β της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 4940/2022, ο αξιολογητής καλεί τον αξιολογούμενο σε συζήτηση επισκόπησης προόδου για το χρονικό διάστημα από την έναρξη του έτους αναφοράς και μέχρι τη διενέργεια της εν λόγω συζήτησης, με περιεχόμενο το ρόλο του υπαλλήλου εντός της μονάδας και στο πλαίσιο υλοποίησης των στόχων της, την πρόοδο υλοποίησης του Σχεδίου Ανάπτυξης και το επίπεδο των δεξιοτήτων του, όπως αυτό διαμορφώνεται με την υλοποίηση των δράσεων του Σχεδίου Ανάπτυξης, την άποψη του αξιολογούμενου σχετικά με την εν γένει λειτουργία της οργανικής μονάδας, ιδίως αναφορικά με τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που σχετίζεται με τον τρόπο παροχής υπηρεσιών, όπως προτάσεις σχετικά με την απλούστευση διαδικασιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Κατόπιν της συζήτησης, ο αξιολογητής του υπαλλήλου, σε συνεργασία και συμφωνία με τον αξιολογούμενο, δύναται να επικαιροποιήσει και να υποβάλει το έντυπο

«Σχεδίου Ανάπτυξης», εφόσον απαιτείται από την πορεία υλοποίησής του. Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, ο αξιολογητής αποφασίζει σχετικά.

γ) Κατά το τρίτο στάδιο, που πραγματοποιείται τον μήνα Δεκέμβριο, μετά από την ολοκλήρωση των όσων ορίζονται στην υποπερ. γα της περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 4940/2022, ο αξιολογητής καλεί τον υπάλληλο σε συζήτηση με περιεχόμενο το επίπεδο των δεξιοτήτων του, λαμβάνοντας υπόψη την υλοποίηση των δράσεων του Σχεδίου Ανάπτυξης. Κατόπιν της συζήτησης, ο αξιολογητής του υπαλλήλου συμπληρώνει και υποβάλει το έντυπο «Αποτύπωσης Δεξιοτήτων Υπαλλήλου», την «Έκθεση Αξιολόγησης Υπαλλήλου» και το έντυπο «Σχεδίου Ανάπτυξης», με την επιφύλαξη της περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4940/2022, που πρόκειται να υλοποιηθεί το επόμενο έτος αναφοράς.

4. Το έντυπο του «Σχεδίου Ανάπτυξης» του προϊσταμένου συντάσσεται και υποβάλλεται αναδρομικά για το έτος αναφοράς στην περίπτωση ευδοκίμησης ένστασης του αξιολογούμενου προϊσταμένου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4940/2022. Το έντυπο του «Σχεδίου Ανάπτυξης» του υπαλλήλου και το έντυπο «Αποτύπωσης Δεξιοτήτων Υπαλλήλου» συντάσσονται και υποβάλλονται αναδρομικά για το έτος αναφοράς στην περίπτωση ευδοκίμησης ένστασης του αξιολογούμενου υπαλλήλου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4940/2022.

5. Σε περίπτωση μετακίνησης προϊσταμένου οργανικής μονάδας ή παύσης της άσκησης των καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης ευθύνης για οποιονδήποτε λόγο, εκτός των αναφερόμενων στην παρ. 10 του άρθρου 86 του ν. 3528/2007, στην παρ. 8 το άρθρου 89 του ν. 3584/2007 και στην παρ. 8 του άρθρου 7 του ν. 4940/2022, πριν τη διενέργεια του τρίτου σταδίου της αξιολόγησης, διενεργούνται υποχρεωτικά στην υπηρεσία προέλευσης του προϊσταμένου, κατά το μέρος που αφορούν στην αξιολόγησή του, οι ενέργειες που προβλέπονται κατά το τρίτο στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης, οι οποίες, καταλήγουν στη σύνταξη και στην υποβολή «Έκθεσης Αξιολόγησης Προϊσταμένου», με τα συνοδευτικά αυτής έντυπα και στη σύνταξη και στην υποβολή του Σχεδίου Ανάπτυξης. Ειδικά στην περίπτωση που οι ανωτέρω ενέργειες λαμβάνουν χώρα πριν την 31η Αυγούστου του έτους αναφοράς, καταλήγουν στη σύνταξη και στην υποβολή αντί της «Έκθεσης Αξιολόγησης Προϊσταμένου», εντύπου που φέρει τον τίτλο «Ενδιάμεση Έκθεση Αξιολόγησης Προϊσταμένου», και έχει το περιεχόμενο της «Έκθεσης Αξιολόγησης Προϊσταμένου».

6. Υπάλληλοι που αποχωρούν από τη θέση τους λόγω μετακίνησης, μετάθεσης, απόσπασης ή μετάταξης κατά το έτος αναφοράς και πριν τη διενέργεια του τρίτου σταδίου της διαδικασίας αξιολόγησης, υποχρεούνται, πριν την αποχώρησή τους, να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το έντυπο σφυγμού ομάδας, εφόσον πληρούται η προϋπόθεση της παρ. 8 του παρόντος άρθρου.

7. Σε περίπτωση μετακίνησης ή μετάθεσης προϊσταμένου ή υπαλλήλου ή απόσπασης ή μετάταξης υπαλλήλου, μετά τη διενέργεια του πρώτου σταδίου της διαδικασίας αξιολόγησης και εφόσον δεν έχει παρέλθει η 31η Αυγούστου, οι ενέργειες που προβλέπονται κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης διενεργούνται υποχρεωτικά στην υπηρεσία υποδοχής του προϊσταμένου ή του υπαλλήλου, κατά το μέρος που αφορούν στην αξιολόγησή του, εντός δέκα (10) ημερών από την τοποθέτηση στη νέα οργανική μονάδα. Τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο ισχύουν και για την περίπτωση διορισμού ή πρόσληψης υπαλλήλου.

8. Σε καμία περίπτωση δε συντάσσονται «Έκθεση Αξιολόγησης Προϊσταμένου ή Υπαλλήλου», «Ενδιάμεση Έκθεση Αξιολόγησης Προϊσταμένου», με τα συνοδευτικά αυτών έντυπα καθώς και Σχέδιο Ανάπτυξης για χρονικό διάστημα μικρότερο των τεσσάρων (4) μηνών, με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παρ. 8 του άρθρου 7 του ν. 4940/2022. Στο έντυπο «Επίτευξης Στόχων Προϊσταμένου» ο στόχος της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάπτυξης του άμεσα υφισταμένου βαθμολογείται μόνο εφόσον ο προϊστάμενος προΐσταται αυτού για τουλάχιστον τέσσερις (4) μήνες.

9. Οι διαδικασίες του πρώτου και του δεύτερου σταδίου της διενέργειας της αξιολόγησης υλοποιούνται ακόμα και ελλείψει Σχεδίου Ανάπτυξης.

10. Οι συζητήσεις μεταξύ αξιολογητή και αξιολογούμενου διενεργούνται με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως ιδίως με τη χρήση των σύγχρονων εργαλείων τηλεδιάσκεψης.

11. Καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου αξιολόγησης δύναται να πραγματοποιούνται, με πρωτοβουλία είτε του αξιολογητή είτε του αξιολογούμενου, προαιρετικές συζητήσεις για την επισκόπηση προόδου μεταξύ του αξιολογητή και του αξιολογούμενου.

12. Αρμόδια για την ορθή τήρηση των διαδικασιών αξιολόγησης είναι η οικεία μονάδα προσωπικού ή διοικητικού, η οποία μεριμνά για τον ορισμό των αξιολογούμενων και των αξιολογητών. Αν η οικεία μονάδα διαπιστώσει οποιαδήποτε παράλειψη ή πλημμελή ή ελλιπή συμπλήρωση των εντύπων, που αποτυπώνουν τον σφυγμό ομάδας, την επίτευξη στόχων, τις δεξιότητες προϊσταμένου και υπαλλήλου, μεριμνά για τη συμπλήρωση ή διόρθωση αυτών από τα πρόσωπα που τα υπέβαλαν.

Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης από τους αξιολογητές, η οικεία μονάδα προσωπικού ή διοικητικού διενεργεί έλεγχο τυπικής ορθότητας και πληρότητας των εκθέσεων και τις γνωστοποιεί υποχρεωτικά στον αξιολογούμενο υπάλληλο. Ο αξιολογούμενος υπάλληλος δικαιούται να ζητεί οποτεδήποτε από την οικεία μονάδα προσωπικού ή διοικητικού και να λαμβάνει, με κάθε πρόσφορο τρόπο, πλήρη γνώση ή αντίγραφο των εκθέσεων αξιολόγησής του.

Άρθρο 12

Εξειδίκευση Θεματικών Πεδίων Υψηλής Απόδοσης

1. Τα οριζόμενα στο άρθρο 13 του ν. 4940/2022, θεματικά πεδία στα οποία δύναται να κριθεί ως εξαιρετική η απόδοση του αξιολογούμενου υπαλλήλου εξειδικεύονται με βάση τους κάτωθι τομείς Δημόσιας Πολιτικής:

1.1. Κατάρτιση και Διαχείριση Δημόσιων Πολιτικών

1.2. Γενικές Υποθέσεις/Διοικητική Μέριμνα

1.3. Τοπική Αυτοδιοίκηση

1.4. Παιδεία και Αθλητισμός

1.5. Υγεία

1.6. Διπλωματία

1.7. Έλεγχος/Επιθεώρηση

1.8. Εργασία και Κοινωνική Πρόνοια

1.9. Ασφάλεια και Προστασία του Πολίτη

1.10. Δικαιοσύνη

1.11. Μεταναστευτική Πολιτική

1.12. Ψηφιακή Πολιτική και Δίκτυα Επικοινωνιών

1.13. Πολιτισμός και Πολιτιστική Κληρονομιά

1.14. Αγροτική Ανάπτυξη, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων

1.15. Ναυτιλία

1.16. Άμυνα

1.17. Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη

1.18. Προϋπολογισμός, Δημόσια Οικονομικά και Δημόσιες Δαπάνες

1.19. Υποδομές και Μεταφορές

1.20. Οικονομία και Ανάπτυξη

1.21. Τουρισμός

1.22. Ενημέρωση/Επικοινωνία

1.23. Ενέργεια και Ορυκτές Πρώτες Ύλες

1.24. Χωρικός Σχεδιασμός και Αστικό Περιβάλλον

2. Ο αξιολογητής εφόσον κρίνει ότι ο αξιολογούμενος υπάλληλος έχει επιδείξει κατά τη διάρκεια του έτους αναφοράς εξαιρετική επίδοση, στην αιτιολογία που παραθέτει στο ειδικό προς τούτο πεδίο της έκθεσης αξιολόγησης υπαλλήλου, οφείλει να καταγράψει τα συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά με τα οποία στοιχειοθετείται αυτή.

Άρθρο 13

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από 1.1.2023.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2022

Ο Υπουργός

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!